:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 5. 20:34

Gigán innen, gigán túl

A február végén megtarott MSI-AMD-Seagate-NVIDIA roadshow budapesti rendezvényéről egy 1,2 GHz órajelű AMD Athlon processzorral és 256 Mbyte PC2100 DDR SDRAM-mal szerelt konfigurációval távoztunk. E szerény masina tesztünkben egy Pentium 4-es rendszerrel szállt ringbe.

Az AMD 2000. október 28-án mutatta be a világ első DDR SDRAM-ot támogató alaplapi lapkakészletét, az AMD 760 chipsetet, és ezzel egyidőben megjelentek az első olyan Athlon processzorok, amelyek 133 MHz órajelű front side bust használnak. Az Intelt és közeli partnereit leszámítva a nagy chipgyártók úgy vélik, hogy a jövő memóriája nem a Rambus DRAM, hanem a DDR SDRAM lesz.

Az Intel a Camino i820 chipkészlet bemutatásával egyidőben indította meg a Rambus-offenzívát, amelynek keretében gyakorlatilag minden létező fórumon hangoztatta, hogy a jövő nagyteljesítményű számítógépei (köztük a Pentium 4 processzoros rendszerek) a Rambus DRAM memóriát használják majd. Ám úgy tűnik, az Intel nem időzítette szerencsésen az RDRAM bevezetését, ugyanis a front side bus áteresztőképessége által limitált Pentium III rendszerekben a Rambus DRAM rendre azonos teljesítményt produkált, mint a PC133 SDRAM. Ezért - és az RDRAM modulok horribilis ára miatt - számos szakértő és elemző komolyan megkérdőjelezte a Rambus DRAM létjogosultságát.

Amíg a Rambus DRAM egy teljesen új koncepcióra épül, addig a DDR SDRAM gyakorlatilag az SDRAM továbbfejlesztett változatának tekinthető. Mint ismeretes, a DDR (Double Data Rate) DRAM memória a "hagyományos" DRAM memória elméleti maximális adatáteresztő-képességének kétszeresét biztosítja. SDRAM memória esetén a parancsok, címek és adatok az órajel emelkedő élén "utaznak", míg a DDR SDRAM esetén speciális áramkörök segítségével elérték, hogy az órajel lefutó éle is alkalmas legyen adatátvitelre. Így a DDR SDRAM egy órajel alatt két adatcsomagot képes továbbítani, innen származik a neve is (Doube Data Rate).

A DDR SDRAM előnye a Rambus DRAM-mal szemben, hogy a memóriachipek, memóriamodulok és a hozzájuk tartozó vezérlőáramkörök nagyon olcsón előállíthatók. Mára már a világ összes vezető memóriagyártója készít DDR memóriamodulokat, többek között a Micron, a Samsung, az Infineon Technologies, az Elpida, a Hyundai, az IBM, a Mitsubishi és a Toshiba. A sorozatgyártások megindulásának köszönhetően a DDR SDRAM modulok ára már kezd a megfizethető kategóriába leesni.

A DDR SDRAM memória esetében nem az órajelet szokás megadni (mint a PC100 vagy PC133 esetében), hanem az elméleti legnagyobb adatáteresztő képességet Mbyte/sec-ban. Ennek alapján megkülönböztetünk PC1600 és PC2100 típusú DDR SDRAM-ot, amelyek órajele 100 illetve 133 MHz.

[oldal:Az AMD 760 chipkészlet]

Az AMD 760 chipkészlet az AMD 761 northbridge-ből és az AMD 766 southbridge-ből áll. A chipkészlet 200 és 266 MHz front side bus sebességű AMD Athlon és Duron processzorokat támogat, továbbá kezeli a PC1600 és PC2100 DDR memóriákat. Fontos tudni, hogy a chipset mindenképpen szinkron kezeli a memóriát, ezért nincs lehetőség a korábban már ismert 100 MHz front side bus/133 MHz SDRAM beállításra.

Amikor az AMD bejelentette az AMD 760 chipkészletét, szerkesztőségünk egyből kapcsolatba lépett a társaság kelet-európai képviseletével, ahonnan ígéretet kaptunk, hogy pár héten belül rendelkezésünkre áll majd egy tesztkonfiguráció. Azóta már több hónap is eltelt, de az ígért gép csak nem akart megérkezni. Végül az MSI-AMD-Seagate-NVIDIA roadshow budapesti rendezvényén szavukon fogtuk az AMD dolgozóit, és egy 1,2 GHz órajelű AMD Athlon processzorral és 256 Mbyte PC2100 DDR SDRAM-mal szerelt konfigurációval távoztunk.

A gép óriási méretű toronyházban kapott helyet, amelynek oldalát eltávolítva láthatóvá vált a gigantikus hűtőbordával szerelt processzor és a két DDR SDRAM foglalat, amelyek közül az egyikben egy 256 MByte kapacitású Samsung PC2100 DDR SDRAM modult találtunk.

A gépre az AMD előre telepítette a Windows 98SE operációs rendszert, a DirectX 8 API-t, a különféle drivereket, segédprogramokat és néhány tesztprogramot is, ezért azon nyomban neki is láttunk a méréseknek.

Mivel egy teszteredmény önmagában semmit sem ér, egy Intel Pentium 4 1,4 GHz processzorral szerelt konfigurációt is bevetettük, hogy pontosabb képet kapjunk az Athlon konfiguráció teljesítményéről. A számítógépek a következő alkatrészekből álltak össze:

ProcesszorAMD Athlon 1,2 GHzPentium 4 1,4 GHz
AlaplapGigabyte GA-7DXASUS P4T
Memória256 MByte PC2100 DDR SDRAM128 MByte PC800 DRDRAM
VideokártyaASUS V7700 64MBASUS V7700 32MB
MerevlemezIBM DTLA 307030IBM DTLA 307045
HangkátyaSound Blaster PCI 128Sound Blaster PCI 128
Operációs rendszerMS Windows 98SEMS Windows 98SE

[oldal:Szintetikus tesztek és felhasználói programok]

SiSoft Sandra 2001 Standard

A memória adatáteresztő képességét vizsgáló tesztben az AMD Athlon hozza a papírformát, és jócskán elmarad a dual channel RDRAM vezérlővel rendelkező Pentium 4-től. A többi tesztben több-kevesebb előnnyel az AMD Athlon konfiguráció a győztes.

BAPCo SYSmark


A BAPCo SYSmark különféle irodai, grafikus és multimédiás alkalmazásokat futtat, és a feladat végrehajtásának idejét méri. Ezért ebben a táblázatban a kisebb számadat kevesebb futási időt jelöl, így ez a tesztben a jobb eredmény. Látható, hogy egy-két kivételtől eltekintve az AMD Athlon 1,2 GHz DDR SDRAM konfiguráció állva hagyja vetélytársát.

[oldal:Játékok]

Quake III Arena demo001.dem

A processzorfüggő alacsony felbontásokban az AMD Athlon jelentősen lemarad. A high quality beállítás mellett az AMD processzoros konfigurációban található 64 MByte memóriával szerelt videokártya erősen érezteti hatását, azonos videokártyákkal valószínű a Pentium 4 itt is jobbnak bizonyulna.

3D Mark 2000

A Madonion.com népszerű tesztprogramját futtatva ismét előtérbe kerül az AMD Athlon kitűnő lebegőpontos számítási teljesítménye, és meggyőző fölénnyel viszi el a pálmát.

[oldal:Végszó]

A tesztekből úgy vélem világosan kiolvasható, hogy az olcsóbb DDR SDRAM memóriával ellátott 1,2 GHz órajelű AMD Athlon processzoros rendszer nem csak hogy méltó vetélytársa az Intel új csodafegyverének, hanem a legtöbb esetben még meg is előzi a Pentium 4 rendszert.

Természetesen ez inkább a két processzor közötti architektúrális eltérésből adódik, de mindenesetre jó támpontot nyújt a teljesítménykülönbség megítéléséhez. A számok pedig azt mutatják, hogy itt és most egy DDR SDRAM memóriával szerelt AMD Athlon rendszer jobb választás lehet, mint egy Pentium 4 processzoros konfiguráció - kivéve, ha a gépet kizárólag Quake III Arena futtatására használjuk, de ez elég valószínűtlennek tűnik, ismerve a Pentium 4 rendszerek árait.

Lassan Magyarországon is feltűnnek a DDR SDRAM-ot támogató alaplapok, ezek közül érdemes kiemelni az ALiMAGiK 1 chipkészletes lapokat, amelyek rendszerint PC133 SDRAM fogadására is alkalmasak, így megkönnyítve az áttérést a DDR SDRAM-ra. A 266 MHz front side bust használó Athlon processzorok is kaphatók ma már, és kisebb-nagyobb utánajárással DDR SDRAM modult is be lehet szerezni.

A hírek szerint a világ összes nagy memóriagyártója növelni kívánja a DDR SDRAM alkatrészek gyártási volumenét, így várhatóan egy pár hónap múlva tényleg PC133 SDRAM árban lesznek a DDR SDRAM modulok. Az Athlon chipek még egy ideig biztos olcsóbbak lesznek a Pentium 4 processzoroknál.

A vízválasztó a Brookdale chipkészlet őszi megjelenése lehet, ezzel lehetővé válik majd a Rambus DRAM-nál jóval olcsóbb PC133 és később DDR SDRAM memóriával szerelt Pentium 4 processzoros konfigurációk megjelenése, amelyek az Intel tervei szerint komoly piaci részesedésre számíthatnak. Szerintem ez az Athlon DDR-tulajdonosokat egyáltalán nem fogja érdekelni. Ők csak elindítják a legújabb játékokat vagy akár professzionális 3D és multimédiás alkalmazásaikat, és egyszerűen használják a számítógépüket...

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.