Szerző: mz

2001. február 7. 00:23

Teszt: USB csatolós mobil fiók

Ha meg szeretnénk úszni a szerelést, de nincs csillió bites hálózat a szomszédhoz, jól jöhet egy USB portra csatlakozó adattároló. A teszt egy ilyen apró, ám hasznos kiegészítőt mutat be.

Ahhoz nem fér kétség, hogy egy mobilfiók rendkívül hasznos állatka tud lenni. Persze annak, aki egész nap az irodában ül, és szöveges dokumentumokat szerkeszt, leveleket olvasgat a gépén, annak nincs mit hurcolnia egy ilyen készséggel. Ellenben akik legális és illegális mp3 fájlokat (ez utóbbira természetesen gondolni sem merek), netalán filmeket hurcolnak a haverokhoz, vagy a szupergyors hálózat előnyeit élvezve nem hurcolnak adatokat, de rettegnek egy BSA-razziától, nos, ők már szembesültek azzal a problémával, hogy négy-öt bitnél többet megjegyezni, 1,4 MB-nál több adatot pedig floppylemezen továbbítani meglehetősen nyűgös. Sokkal kellemesebb, ha a gépben egy régebbi merevlemez is található, melyet csak ki kell húzni - és nem szerelni - a helyéről, majd el lehet sétálni vele.

A jól felszerelt hurcolászók ugyanakkor bizonyára rájöttek arra a sajnálatos tényre, hogy ha a célpontnál nincs fiók, esetleg a gyártók rigolyáinak köszönhetően nem lenne összeilleszthető a sajátjukkal, sajnos ott tartanak, ahol a történet elején: nem ússzák meg a szerelést. Ezen segíthet - feltéve, hogy barátunk rendelkezik USB porttal, ami legfeljebb két-három éves gépet feltételezve nem túlzás, és annak kezelésére képes operációs rendszerrel - egy USB csatolós mobilfiók.

Miből is áll egy ilyen készülék? Először is kell egy fiók, a megszokott csúszó tetővel, ebbe kerül a merevlemez, vagy egyéb 3,5 hüvelykes meghajtó. Kell a fiók másik fele, amelyet saját gépünkbe építünk be, illetve egy olyan egység, mely foglalat hiányában használhatóvá teszi a fiókot.
Jelen esetben ez egy marékban éppen elférő alkatrészt jelent. Egyik oldalán magához a fiókhoz csatlakozik, tetején egy zöld, bekapcsolt állapotot jelző és egy piros, a meghajtó használatáról tudósító LED található. Belül némi elektronika, hátul pedig a számítógép felé vezető USB kábel csatlakozója, külső táp aljzata és egy kapcsoló bújik meg. Külső tápra azért van szükség, mert az USB buszon ugyan kaphat tápot a fiókban található egység, de a busz csak 5 voltot és korlátozott nagyságú áramot tud szolgáltatni, ami nem feltétlenül elegendő a meghajtónak, illetve a merevlemezes meghajtók 5 és 12 voltot is igényelnek. A kapcsoló három állású, ezek egyike a külső tápot választja ki, másika az USB busz tápját jelöli ki, a középső állás pedig kikapcsolt állapotot jelent. A külső táp csatlakozójához tartozik egy szokványos méretű tápegység is, mely szerintem kicsit bumfordi, főleg ha cipelni kell.


A fiók és a foglalat színvilága az európaitól némileg eltérő ízlést tükröz.

A foglalattal való használatot talán nem kell ismertetni. A fiókot betoljuk a helyére, majd a foglalat jobb oldalán található kapcsolóval bekapcsoljuk az egységet, ezzel egyben rögzítve is azt. A foglalaton is megtalálható a már két említett LED, ugyanazon funkciókkal. Kényes kérdés, hogy vajon más fiókokkal összeillik-e a foglalat. A válasz sajnos nem, legalábbis saját fiókomat hába tudtam a helyére illeszteni a foglalatban, és hiába illettek össze az adatcsatlakozók, a fiók fogantyúján lévő lyuk, melynél fogva rögzítjük azt, egy kicsit odébb volt a kelleténél, így az egység bekapcsolhatatlannak és ezzel használhatatlannak bizonyult.


A "lényeg": az IDE - USB átalakító és az USB kábel.


Az átalakító hátulja: USB és tápcsatlakozó, illetve az említett kapcsoló.

[oldal:Lassúcska, de kényelmes]

Ezzel a lehetőséggel nem is sokat szöszöltem, inkább rávetettem magam az USB-s csatlakozásra. A fiókba egy 5,1 GB-os Quantum Fireball EL merevlemez került. Az IDE kábel és a táp csatlakoztatása fájdalommentesen megtörtént, majd helyére toltam a fedőlemezt. Ez egy kicsit lazának bizonyult, de mivel magától leesni - próbáltam - nem akart, hát továbbléptem. A fiókhoz tappancsok is járnak, hiszen csak úgy a földre rakni snassz, így ezeket is a helyükre illesztettem. A tappancsok révén a fiók vízszintesen és függőlegesen is felállítható, bár ez utóbbi nekem kevésbé tetsző megoldás.

Hamar helyére került az USB - IDE átalakító is. A tápkapcsoló állapotát nem árt ellenőrizni, szerelés közben az egység legyen kikapcsolva; erre én is vigyáztam, mivel nem szeretem az elektromos áram keltette fény-, szag és hangjelenségeket, beleértve ebbe a többé el nem indulú merevlemez kínos csöndjét is. Miután minden kábelt csatlakoztattam, bekapcsolatam a tápot, és láss csodát, a Windows 98 felismert egy új eszközt.

Az illesztőprogram telepítése hamarosan befejeződött, és gazdagodtam egy újabb meghajtó - betűjellel. Az új lemezt az Eszközkezelő is megjelenítette, minden megkülönböztetés nélkül, a többi meghajtó között. Mohón rábuktam az újdonságra, és megpróbáltam törölni róla néhány felesleges fájlt. Kapkodásom eredménye egy homokóra, egy benyomódott Start gomb, egy kifehéredett Intézőablak volt, no meg a hanyattvágódott Windows 98.

Újraindítás után újra megpróbáltam törölni a fájlokat, némi várakozást követően ez meg is történt. Ezen felbátorodva munkára is fogtam a merevlemezt. Egy mozifilmet keztem el nézni róla, ami folyamatosan pergett, így megállapítottam, film lejátszására elegendő a meghajtó átviteli sebessége.

Második lépésként egy 80,2 MB-os fájlt másoltam át a merevlemezről a gép egy UW SCSI lemezére. Mint várható volt, a szűk kereszmetszetet most már az USB busz jelentette, ugyanis a másolás 92 másodpercet vett igénybe. Ugyanezt a fájlt visszamásolva már 102 másodpercet mértem. A műveletet megismételve hasonló eredményre jutottam, amiből kicsit csalódottan azt a következtetést vontam le, hogy nem sikerült elérni az USB busz elvi 1,5 Mb/mp sebességét, csak annak nagyjából felét. Nagyobb adatmennyiség mozgatásakor a visszafogott sebességnek nyilván megvan a maga következménye, a felhasználó türelmétől és igényeitől függ, hogy ezt el tudja-e fogadni.

Az USB-s eszköz minden USB porttal rendelkező számítógéphez, így PC-hez és Macintoshhoz egyaránt csatlakoztatható. A készülék az USB szabvány 1.1-es változatát támogatja, a számítógép terhelésének csökkentésére saját processzorral, az USB busz okozta késleltetések kiegyenlítésére külön pufferrel rendelkezik. A csatolóban található általános firmware minden IDE és ATAPI eszközt támogat, MacOS és Windows 2000 operációs rendszerekhez beépített illesztőprogrammal rendelkezik, így ezen rendszerek alatt a telepítéshez nincs szükség külön lemezre.

A készülék létezik SCSI változatban is, illetve az USB csatoló külön is beszerezhető. A tesztdarabot a Kelly-Tech bocsátotta rendelkezésünkre. További információ a gyártó weblapján található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról