Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

Teszt: USB csatolós mobil fiók

mz, 2001. február 07. 00:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ha meg szeretnénk úszni a szerelést, de nincs csillió bites hálózat a szomszédhoz, jól jöhet egy USB portra csatlakozó adattároló. A teszt egy ilyen apró, ám hasznos kiegészítőt mutat be.

hirdetés

Ahhoz nem fér kétség, hogy egy mobilfiók rendkívül hasznos állatka tud lenni. Persze annak, aki egész nap az irodában ül, és szöveges dokumentumokat szerkeszt, leveleket olvasgat a gépén, annak nincs mit hurcolnia egy ilyen készséggel. Ellenben akik legális és illegális mp3 fájlokat (ez utóbbira természetesen gondolni sem merek), netalán filmeket hurcolnak a haverokhoz, vagy a szupergyors hálózat előnyeit élvezve nem hurcolnak adatokat, de rettegnek egy BSA-razziától, nos, ők már szembesültek azzal a problémával, hogy négy-öt bitnél többet megjegyezni, 1,4 MB-nál több adatot pedig floppylemezen továbbítani meglehetősen nyűgös. Sokkal kellemesebb, ha a gépben egy régebbi merevlemez is található, melyet csak ki kell húzni - és nem szerelni - a helyéről, majd el lehet sétálni vele.

A jól felszerelt hurcolászók ugyanakkor bizonyára rájöttek arra a sajnálatos tényre, hogy ha a célpontnál nincs fiók, esetleg a gyártók rigolyáinak köszönhetően nem lenne összeilleszthető a sajátjukkal, sajnos ott tartanak, ahol a történet elején: nem ússzák meg a szerelést. Ezen segíthet - feltéve, hogy barátunk rendelkezik USB porttal, ami legfeljebb két-három éves gépet feltételezve nem túlzás, és annak kezelésére képes operációs rendszerrel - egy USB csatolós mobilfiók.

Miből is áll egy ilyen készülék? Először is kell egy fiók, a megszokott csúszó tetővel, ebbe kerül a merevlemez, vagy egyéb 3,5 hüvelykes meghajtó. Kell a fiók másik fele, amelyet saját gépünkbe építünk be, illetve egy olyan egység, mely foglalat hiányában használhatóvá teszi a fiókot.
Jelen esetben ez egy marékban éppen elférő alkatrészt jelent. Egyik oldalán magához a fiókhoz csatlakozik, tetején egy zöld, bekapcsolt állapotot jelző és egy piros, a meghajtó használatáról tudósító LED található. Belül némi elektronika, hátul pedig a számítógép felé vezető USB kábel csatlakozója, külső táp aljzata és egy kapcsoló bújik meg. Külső tápra azért van szükség, mert az USB buszon ugyan kaphat tápot a fiókban található egység, de a busz csak 5 voltot és korlátozott nagyságú áramot tud szolgáltatni, ami nem feltétlenül elegendő a meghajtónak, illetve a merevlemezes meghajtók 5 és 12 voltot is igényelnek. A kapcsoló három állású, ezek egyike a külső tápot választja ki, másika az USB busz tápját jelöli ki, a középső állás pedig kikapcsolt állapotot jelent. A külső táp csatlakozójához tartozik egy szokványos méretű tápegység is, mely szerintem kicsit bumfordi, főleg ha cipelni kell.


A fiók és a foglalat színvilága az európaitól némileg eltérő ízlést tükröz.

A foglalattal való használatot talán nem kell ismertetni. A fiókot betoljuk a helyére, majd a foglalat jobb oldalán található kapcsolóval bekapcsoljuk az egységet, ezzel egyben rögzítve is azt. A foglalaton is megtalálható a már két említett LED, ugyanazon funkciókkal. Kényes kérdés, hogy vajon más fiókokkal összeillik-e a foglalat. A válasz sajnos nem, legalábbis saját fiókomat hába tudtam a helyére illeszteni a foglalatban, és hiába illettek össze az adatcsatlakozók, a fiók fogantyúján lévő lyuk, melynél fogva rögzítjük azt, egy kicsit odébb volt a kelleténél, így az egység bekapcsolhatatlannak és ezzel használhatatlannak bizonyult.


A "lényeg": az IDE - USB átalakító és az USB kábel.


Az átalakító hátulja: USB és tápcsatlakozó, illetve az említett kapcsoló.
A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!