Szerző: mrsla

2000. október 8. 18:43

A Zoltrix TVMax tunerkártya installálása

Bár a kernel alapban támogatja a Bt848-as tunerkártyákat, néha bizony kell némi trükközés.

Mintegy 2 hónappal ezelőtt nagy örömmel hoztam haza, a Zoltrix cég termékét, a Zoltrix TVMax tunerkártyát. Meg voltam győződve arról, hogy mindent gondosan elterveztem. A hardver vásárlása előtt megnéztem, hogy milyen tunereket támogat a linux, így esett a választásom egy Bt848-as chip-es kártyára. Mikor hazaértem elsőként elnéztem a cég honlapjára. Itt 2 hónapig csak a kevéssé informatív 'Under Constuction' fogadott. Pár hete azonban újra működik a honlap, de sokat ne reméljetek. Arra a kérdésemre, hogy tervezik-e Linuxos driverek kiadását, a mai napig nem válaszoltak.

A kártyához járt egy cd-rom és egy 1.44-es floppy, ami a windowsos drive javító 'foltját' tartalmazta. A kártyát kipróbáltam windows alatt is, de az állandó fagyások nem sok jóval kecsegtetik a windows felhasználókat.
Nosza! Írány a Linux!

[oldal:Linuxos install némi 'hekkel' !]

Miután beloginoltam rootként a linuxba nekiestem a kernel fordításának. A menuconfig Character devices szekciójában a Video For Linux menüpontban kiválasztottam a BT848 Video For Linux pontot. Itt olvasható az is , hogy a sound beállításnál az MSP3400 szupportot is be kell kapcsolni (SOUND--->Additional low level sound drivers --->[*] Additional low level sound drivers + MSP3400 Audio for BT848 ). Kernel fordít, lilo install, rendszer újraindít.
Tévéprogramként a KWinTv-ét használva, keresni kezdtem a csatornákat. A kábeltévének köszönhetően elméletileg 30 egynéhány csatornát kellett volna találnia. Ehelyett megtalált vagy 3-at, azt is olyan minőségben mintha az adás a naprendszeren kívűlről érkezett volna. Nem estem kétségbe.
A kernel doksiját böngészve találtam a következő adatokat:
0: Temic PAL tuner
1: Philips PAL_I tuner
2: Philips NTSC tuner
3: Philips SECAM tuner
4: no tuner
5: Philips PAL tuner
6: Temic NTSC tuner
7: Temic PAL tuner
8: Temic 4036 FY5 NTSC tuner
és
0: Auto-Detect
1: Miro
2: Hauppauge
3: STB
4: Intel
5: Diamond
6: AVerMedia
7: Matrix Vision MV-Delta
8: Fly Video II
9: TurboTV
10: Newer Hauppauge (Bt878)
11: Miro PCTV Pro
12: ADS Tech Channel Surfer TV (and maybe TV+FM)
13: AVerMedia TVCapture 98
14: Aimslab VHX
15: Zoltrix TV-Max

[oldal:Most jön a 'hekk']

Az adatokat a kernelforrás dokumentációjában, a video4linux/bttv könyvtárban találtam. Nyílvánvaló volt, hogy valahol a bttv dolgokat kezelő kódnál lehet ezeket az adatok felhasználni. Némi keresés után meg is lett a helyük. A tuner típusát a drivers/char tuner.c-ben tudtam felhasználni, ahol módosítottam a

static int type = 7; /* tuner type */ sort.

A 7-es helyett azt hiszem 0 volt (autodetect talán).
Ezután arra gondoltam ,hogy minden kóser. Kernel fordít stb. ReBoot. Miután újra felállt a rendszer elindítottam a kwintv-t. Minden csatornát megtalált, szuperjó minőségben. Maradéktalanul mégsem lehettem boldog, mivel hang az nem volt. Illetve addig volt hang, amíg nem volt kép. És azért ez nem az igazi. Miután mindenféle dolgot végigpróbáltam eredmény nélkül, visszatértem a gyökerekhez. Hiszen mégcsak a tuner type-okat használtam fel, a kártyatipusokat még nem. Ennek is megkerestem a helyét. Nehezebben ugyan mint a tuner dolgait, de sikerült lokalizálnom végül.
Helye: drivers/char-ban a bttv.c fájl. Ebben a fájlban van a következő sor:

#define CARD_DEFAULT 15 (itt a 15 helyett 0 volt. És az előző oldalon láthatod, hogy a 15 éppen a Zoltrix TVMax tipust jelenti.)

Kernelfordítás stb. után elindítva a Kwintv-ét láss csodát. Kép, hang minden okés.
Mivel a neten sokfele olvastam, hogy ezzel a kártyával másnak is meggyűlt a baja, nekem így sikerült korrekt működésre bírni a kártyát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról