:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 1. 00:54

Litestep, avagy testreszabott Windows

A Litestep segítségével a Windows operációs rendszer kezelőfelületét teljesen átalakíthatjuk. Szeretnénk olvasóinkkal megismertetni ezt a nyílt forrású szoftvert, amely Windows asztalunkból akár BeOS vagy MacOS kezelőfelületet is képes elővarázsolni.

Olvasóink közül bizonyára sokan használják a Microsoft valamely 32 bites Windows operációs rendszerét. Biztos vannak köztük olyanok, akiknek tetszik a Windows kezelőfelülete és olyanok is akadnak, akik ki nem állhatják. Nos, ez utóbbi csoportnak szeretnénk bemutatni a Litestep nevű programot, amelynek segítségével az operációs rendszer kezelőfelületét teljesen átalakíthatják. Kedvcsinálóként szeretnénk bemutatni néhány ilyen kezelőfelületet is. A cikkben látható képek mind Litestep-asztalok, még az is, ami nem annak látszik.

A Litestep programot Francis Gastellu (alias LoneRunner) kezdte el fejleszteni. Francis annyira megkedvelte az UNIX-os X-Windows-os világból jól ismert AfterStep ablakkezelőt, hogy elhatározta, Windows alá is elkészíti a program hasonmását. Az akkor még SimpleStep nevű programot 1997 decemberében mutatta meg a tesztelőknek, akik valósággal el voltak ragadtatva, így a fejlesztés egyre nagyobb ütemben folytatódott tovább. 1998-ban aztán nyilvánosságra hozták a Litestep-et, a kiadott csomag verziószáma 1.0b16 volt.

Az ötlet szülője még további három hónapon át gondozgatta csemetéjét, majd egyébirányú elfoglaltságai miatt felhagyott a továbbfejlesztéssel, ám szerencsére az akkor már népes rajongótáborral rendelkező Litestep forrását GNU licensz alatt szabadon elérhetővé tette. Azóta egy kis önkéntes közösség, a Litestep fejlesztőcsapat (dev team) fejleszti a programot.

A Litestep - hasonlóan a többi open source fejlesztéshez - nem követi a kereskedelmi programoktól megszokott bétaverzió-release candidate-végleges verzió folyamatot. Mindig van egy "release" változat, ami úgymond stabil és vannak a "daily build" kiadások, amelyek jellemzően inkább még bugosak. A jelenlegi "release" verziószáma 0.24.5, az utolsó "daily build" pedig szeptember 4-i keltezésű. A fejlesztők szerint a verziószámok valójában nem jelentenek semmit, és az 1.0 kiadás is csak egy lesz a sok közül, pontosan a 0.99 és az 1.01 között.

[oldal:A kezelőfelület]

A Litestep egy shell-program, ami a Microsoft Explorer-t hivatott felváltani (vigyázat, nem a Windows Explorert és nem is az Internet Explorert). Alapjában véve egy teljesen moduláris felépítésű szoftver, amelynek összes funkcióját a felhasználó határozza meg. Minden egyes ikon, menü vagy ábra szabadon átrajzolható, festhető, mozgatható és méretezhető, csak egy bittérképes rajzolóprogramra van szükség. A Litestep jelenleg csak .bmp állományokat tud felhasználni de a fejlesztők tervezik a .gif és .jpg formátumú képek implementálását is.

A kezelőfelületen háromfajta objektumot találhatunk. Az első a wharf. A wharf tulajdonképpen az asztalon (desktop) elhelyezkedő kis sziget, amelynek több funkciója lehet. Nyílhat belőle másik wharf, tehetünk bele parancsikont vagy akár egy egész programot. A Litestep világában nagyon sok kis apró programmal találkozhatunk, amelyek elférnek egy wharf-ban. Ezek általában az asztalra kerülő hétköznapi apróságoktól (naptár, óra, erőforrás-monitor, hangerőszabályozó) egészen az interneten át frissülő időjárásjelentésig. Tipikus wharf-alkalmazás továbbá a virtuális ablakokat kezelő sysvwm vagy lsvwm modul, a Litestep ugyanis alaphelyzetben képes több asztal egyidejű kezelésére.

Ezen kívül készíthetünk különálló parancsikonokat, amelyeket az asztalra helyezhetünk és létezik még a popup menü, amely az asztalon történő jobbklikk-re bújik elő, és amely nagyon hasonlatos a Windows Start menü-höz. Mondanom sem kell, hogy a menüknek mind a kinézete mind pedig a tartalma szabadon változtatható, vagy akár ki is kapcsolható.

[oldal:Telepítés és használat]

A Litestep telepítése nagyon egyszerű feladat. A program minden 32 bites Windows változattal (95, 98, 98SE, NT4, 2000, Me) kompatibilis, telepítéséhez mindössze 2-3 MByte szabad helyre van szükség a merevlemezen. Memória- és erőforrásigénye kisebb a Windows Explorer-nél, ezért akár gyengébb gépen is tehetünk egy próbát.

A letöltött .zip állomány tetszőleges könyvtárba kicsomagolása után nincs más dolgunk, mint a Windows system.ini rendszerállományában a shell=explorer.exe kifejezést megváltoztassuk, az egyenlőségjel után értelemszerűen litestep.exe következik a megfelelő elérési úttal (pl. shell=c:litesteplitestep.exe). Ezt a műveletet legkényelmesebben a System Editor nevű alkalmazással végezhetjük el (Start menü - futtatás - sysedit.exe). A számítógép újraindításakor már a Litestep felület fogad minket és várja parancsainkat.

Windows NT és 2000 esetén a dolog kissé bonyolultabb. A "release" verziók tartalmaznak egy apró installálóprogramot, amik elvégzik a szükséges módosításokat. Amennyiben ezzel a programmal nem értünk célt, a módszer a következőképp alakul (sajnos itt nem kerülhető el a registry-be írás, de mindössze egy sor megváltoztatásáról van szó): A "HKLMSoftwareMicrosoftWindows NTCurrent VersionWinlogon" kulcsba kell beírni az explorer.exe helyett az "elérési út/litestep.exe" sort. Arra azonban vigyázni kell, hogy melyik felhasználókat érinti a változás, csak a jelenleg bejelentkezettet, vagy mindet. Természetesen mindkét esetben hasonlóan kell eljárnunk.

Azok számára pedig, akik nem szeretnének közvetlenül a rendszerfile-okhoz hozzányúlni, létezik többféle shell-választó program, ami az autoexec.bat-ba települve a számítógép indításakor mindig rákérdez, hogy adott esetben melyik shell-t szeretnénk használni. Ez akkor jöhet még jól, ha az Explorer-en és a Litestep-en kívül még más ilyen keretprogramot is használunk, amely programokból egyébként számos különböző változat fellelhető itt.

Amennyiben meguntuk a Litestep-et, a fent említett system.ini állományban a shell=explorer.exe sort visszaállítva mindent ott folytathatunk, ahol korábban abbahagytuk. Windows 9x és Me alatt a Litestep nem ír a registry-be és a saját könyvtárán kívül sehova máshova, eltávolítása egyszerű és más állományokra veszélytelen. Windows NT vagy 2000 használata esetén a már fent említett registry bejegyzést kell alaphelyzetbe hozni, azaz az elérési út/litestep.exe szöveget explorer.exe-re cserélni.

[oldal:Konfigurációs nehézségek]

A Litestep shell talán egyetlen nagy hibája illetve hiányossága a konfigurálhatóság módja. Mint azt már említettem, a programnak szinte minden egyes elemét testreszabhatjuk, a baj mindössze annyi, hogy ehhez nem áll rendelkezésre a Windows-ból (vagy más operációs rendszerekből) ismert kényelmes kezelőfelület, a beállításokat a step.rc konfigurációs állományban kell eszközölnünk.

Ha valaki nem érez magában kedvet a 0.24.5 "alapcsomag" teljes átszabásához, annak rendelkezésre áll a www.litestep.net archívuma, amely több, mint 800 asztaltémát tartalmaz. Ezek némelyike csak a szükséges grafikus file-ok gyűjteménye, a legtöbbjük azonban komplett disztribúció, az összes szükséges adatállománnyal, képekkel, gyakran Winamp- vagy Sonique skinnel. Az ilyen csomagok változtatás nélkül felhasználhatók, de később persze továbbalakíthatók, még személyesebbé tehetők.

A Litestep-et ki lehet egészíteni a WindowBlinds-szal, amelynek segítségével az ablakok kereteit is igényeinkhez szabhatjuk, és így már valóban olyan Windows asztalunk lehet, amely még nyomokban sem emlékeztet a Windows kezelőfelületére.

Amennyiben cikkünk valakinek felkeltette az érdeklődését, tudom ajánlani a következő webhelyeket, ahonnan még több információt kaphat illetve rengeteg Litestep-modult tölthet le:

  • www.litestep.net
  • www.litestep.com
  • www.litestep.org
  • floach.pimpin.net
  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 27. 01:58

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.