:

Szerző: mz

2000. szeptember 28. 21:49

A hp új fotóeszközei

A hp egy bemutatón ismertette meg velünk a digitális fényképezés folyamatosan bővülő piacára szánt új és megújult megoldásait. A cég négy új digitális fényképezőgépet és három új nyomtatót dobott vagy dob a közeljövőben piacra.

A hp nemrég tartott bemutatóján megtudhattuk, a cég milyen megoldásokat kínál a digitális fényképezés folyamatosan bővülő piacára.

A cég képes teljes körű megoldások szállítására: készülékeivel minden, a témához kapcsolódó feladat elvégezhető - kivéve talán a képmanipulációt, ennek a problémának a megoldása a szoftvergyártókra marad. A hp készít digitális fényképezőgépeket, ezekkel elvégezhető a képek elkészítése. A feldolgozást ezt követően végezhetjük a cég notebookjainak valamelyikével, esetleg asztali PC-n, kinyomtathatjuk egy fotónyomtatóval, archiválhatjuk CD-re... A lehetőségek bőségesek, csak élni kell velük - és meg kell fizetni őket.

A fenti eszközök közül most az új hp nyomtatókon és fényképezőgépeken volt a hangsúly. A cég új fotónyomtatókkal dicsekedhet, a DeskJet 990cxi modellel, illetve az egymástól némileg különböző 1215-ös és 1218-as modellekkel. A fényképezőgépek területén az alacsonyabb árkategóriában - és ezzel együtt kisebb tudásszinttel - a Photosmart 215-ös és 315-ös készülékek, a magasabb kategóriában - de még továbbra is az átlagfelhasználó számára - a 618 és 912 modellek versenyeznek.

Először talán a nyomtatókról ejtsünk néhány szót. Nem szeretnék minden technikai részletet felsorolni, hiszen ezek elérhetők a hp honlapján, csak néhány olyan érdekességet szeretnék kiemelni, melyek megragadták a figyelmemet.

A 990cxi modell - a 970-es utóda - amellett, hogy kiváló minőségű fotónyomtatásra is alkalmas, nagy sebességgel képes előállítani a nyomatokat. Fekete-fehér módban legfeljebb 17 lapot köp ki egy perc alatt, színesben pedig 13-mat. A cég alacsonyabb kategóriájú nyomtatói nem dicsekedhetnek kiemelkedő dpi értékekkel, de alkalmazzák a PhotoREt technológia valamelyik szintjét. Ehhez képest a 990cxi fotópapíron 1200 x 2400 dpi felbontást tud produkálni, emellett képes a PhotoREt III használatára is - az eredmény, amint azt a kapott nyomtatási minták is igazolták, valóban meggyőző.

A 1215/1218 modellek hasonló képességekkel rendelkeznek, érdekességük az, hogy közvetlenül, saját foglalatuk használatával képesek CompactFlash és SmartMedia kártyák olvasására, illetve ezekről PC használata nélkül is ki tudjuk nyomtatni a fotókat. A fenti két modell kétoldalas nyomtatásra is képes, a lap megfordításáról a beépített lapfordító gondoskodik. További érdekesség, hogy az egyszerűbb nyomtatókkal ellentétben a nyomtatási folyamatot mechanikailag is igyekeztek felgyorsítani a hp mérnökei, így a készülékek az újabb lapot nem csak akkor emelik fel az adagolóról, ha az előzőt már letették, hanem némi rést hagyva egymás mögött, folyamatosan haladnak az oldalak - az eljárás nem újdonság, egyre több készülékben jelenik meg.

A készülékek belseje is sokban különbözik egy átlagos nyomtatótól. Képesek például négyféle alapvető médiumtípus - normál papír, fotó vagy bevonatos papír és fólia - felismerésére. A nyomtatóba helyezett alapanyag típusától függően a készülék automatikusan állítja be a megfelelő nyomtatási módot - a döntést természetesen szoftveresen felül lehet bírálni.
Mindegyik említett modell rendelkezik infravörös porttal is, illetve a népszerűbb infravörös protokollok mellett a JetSend protokollal is kompatibilisek. A bemutatón láthattuk, hogy pl. mobiltelefonról is lehet nyomtatni - egyelőre ha nem is képet, de neveket és telefonszámokat igen.

Ami kívülről egyáltalán nem látszik, az az, hogy a nyomtatók komoly számítási teljesítménnyel rendelkező belsőt kaptak. Az adatfeldolgozás és a formázás immár nem a driver feladata, ezek a műveletek a nyomtatóban hajtódnak végre. Ez a High Performance Architecture (HPA) technológia egyrészt tehermentesíti a számítógépet, így az alkalmazások hamarabb visszatérhetnek a nyomtatásból, másrészt munkát ad a beépített, 32 bites, 96 MHz-es Motorola ColdFire RISC processzornak; harmadrészt csökkenti a PC és a nyomtató közötti adatforgalmat.

[oldal:és négy új kamera.]

Az új hp kamerákat kétfelé érdemes bontani, a 215-ös és 315-ös modellre, és a 618 és 912 típusokra. Ez utóbbiak annyira új termékek, hogy a bemutatóra is csak egy-egy tesztpéldány jutott el belőlük; ennek megfelelően a boltokban is csak később találkozhatunk velük. A két kisebb számú modell valóban kezdőknek, életük első digitális kameráját vásárlóknak készül. Kezelésük egyszerű, tudásuk viszonylag mérsékelt - például csak digitális zoomot találunk bennük, vagy a csomagban kapott flash kártya mérete is csupán 4 illetve 8 Mbyte.

Az előző két készülékhez képest jelentős tudásbeli ugrást jelent a 618 és a 912. Ők már tükörreflexes gépek, optikai zoomot, nagyobb, 5 centis LCD kijelzőt kaptak. Mindkét gépben a Digita operációs rendszer fut, mely lehetővé teszi, hogy saját készítésű - vagy valamely fejlesztőtől beszerzett - programokat futtassunk a gép belsejében, így akár közvetlenül az exponálás után megindulhat a képfeldolgozás. A gépek lencséit a hp a Pentaxxal együttműködve, kimondottan ezekhez a típusokhoz fejlesztette, figyelembe véve a digitális gépek speciális igényeit.

A hp elmondása szerint a gépek tervezésénél a megszokott úttól jelentősen eltérő módon közelítik meg a jó minőségű képek készítésének problémáit. A vásárlók a képminőséget hajlamosak a megapixelek számával azonosítani, de a hp felfogása szerint a két mutató között csak laza összefüggés fedezhető fel. Ha jó minőségben szeretnénk fényképezni, nem feltétlenül a CCD felbontásával tudjuk javítani a végeredmény kinézetét. A CCD felbontásának növelésével ugyanis csökken a CCD celláinak mérete, így például egyre több fény kell azok működéséhez. A jó minőségű CCD tehát nemcsak nagy felbontású, de fizikalag is nagyméretű. A méret mellett fontos lehet az érzékelő méretaránya is, hiszen ha az nem felel meg a fénykép méretarányának, hasznos felület veszhet el.

Nem elegendő a videokamerákhoz felhasznált CCD-t beszerelni a fényképezőgépbe, ugyanis a videokamerákban teljesen mások a követelmények: folyamatos a működés, és a zár is folyamatosan nyitva van. Az eltérő követelmények teljesítésére a hp a Philips mérnökeivel együtt végzett és végez fejlesztéseket.

A képminőséget a CCD testreszabása mellett az interpolációs technika finomításával is igyekeznek javítani. Az egyes képkockák színét a szomszédok értékeit is figyelembe véve kell kiszámítani - hiszen a CCD csak piros, kék és zöld pontokat lát, valós színeket nem. Egyszerűbb módszer a közvetlen szomszédok értékeinek körülbelül 0,5-es súlyozásával számítani egy-egy képpont színét; a hp készülékei ennél sokkal bonyolultabb súlyozással és sokkal több ponttal, nemcsak a közvetlenül szomszédos képponttokkal dolgoznak. Arról, hogy a CCD cellái csak saját színűket érzékeljék, az érzékelő elé helyezett szűrő gondoskodik.

Végezetül néhány szót az árakról: a DeskJet 990-es nyomtató bruttó ára 100.000 forint körül várható. Piacra lépésével elődje, a 970-es modell ára csökken, majd ez utóbbi idővel kivonul a piacról. A 1215 és 1218 modellek 120.000 és 137.000 forintos áron kelletik magukat. A C215-ös kamera ára 89.000 forint, a C315-ös pedig 125.000 forintot kóstál. A nagyobb sorozatszámú készülékek novembertől lesznek elérhetők, áruk 300.000 forint fölé kúszik. A hp az új modellekkel is állít össze csomagokat, a fényképezőgépet és nyomtatót együtt megvásárolva mintegy 20 százalék megtakarítást érhetünk el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.