:

Szerző: mrsla

2000. szeptember 22. 19:28

apt - Az installáció 'királyi útja'

Könnyű és gyors csomag install Debian alatt.

A mai rövid kis cikk apropója, hogy Atko-tól megkaptam a hivatalos Debian cd-ket.
Régóta fáj a fogam a glade nevű, gtk-s programra. Funkciójában hasonlít a qt-designer-re (vagy mondjuk windows alatt a Delphi form szerkesztőjére).
Ám a csomag egy sor olyan csomagtól függöt ami nem volt installálva. Mivel nem volt kedvem végignézni a függőségeket más utat kerestem.

Mivel az apt-tal már számos kellemes tapasztalatom volt, megpróbáltam vele. Találtam egy apt-cdrom nevű programot a vinyómon. Némi kísérletezés (majd a help elolvasása után) az apt-cdrom add parancsot kiadva, a program szépen sorban bekérte hivatalos Debian cédéimet és elkészítette az adatbázisát (meg a dependecy tree-t is ), megszerkesztette az /etc/apt/source.list-et.

A source.list így néz ki (legalábbis a lényeg):
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 2.2 r0 _Potato_ - Official i386 Binary-3
(20000814)]
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 2.2 r0 _Potato_ - Official i386 Binary-2
(20000814)]
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 2.2 r0 _Potato_ - Official i386 Binary-1
(20000814)]

Ezután futtatva az apt-get install glade-t, a program feltett mindent, konfigolt és készen is volt minden.
A következő percekben már a glade-del kísérleteztem.

[oldal:Némi 'hack' az apt-get-hez]

Az előző oldalon olvashattatok az apt használatáról, cdrom esetén. Természetesen nemcsak cdrom-ról, hanem az interneten keresztül is karbantarthatjátok Debian Linuxotokat.

Ennek módja a következő:
A source.list-ben benne kell lennie azoknak a helyeknek ahonnan a program a csomagokat le fogja tölteni.
Például:
deb http://ftp.at.debian.org/debian stable main contrib non-free
Ha a source listát megfelelően editáltad jöhet az apt-get update, majd az apt-get upgrade (vagy teljes disztrib váltás esetén a dist-upgrade).

És akkor a némi hack.
Ha mindent szabályosan csinálsz akkor minden rendben lesz. Viszont ha szereted heggeszteni a rendszeredet akkor esetleg lehet némi gáz. Nálam is ez történt. Először is az apt a frissítés során leakadt, és vmi diversions hibára panaszkodott, megjelölve, hogy melyik csomaggal is akadt gondja. Miután a hagyományos módszerek nem vezettek eredményre felkutattam, hogy honnan is veszi az apt ezt a bizonyos diversion információt. A fájl a /var/lib/dpkg/ könyvtárban volt diversions néven. Erős hittel felvértezve kitöröltem az ominózus fájlnevet ebből a fájlból. És láss csodát, az apt életre kelt. Meg is történt az információk frissítése, illetve letöltése a csomagoknak. Ám a csomaginstall során egyszercsak az apt újra panaszkodni kezdett. Most valami frontend cumóra hivatkozva akadt le. Persze ekkor már gyakorlattal felvértezve, megkerestem azt a scriptet amire gyanakodtam. Ezt az /usr/share/debconf/ könyvtárban találtam confmodule.sh néven. A confmodule.sh-ból kikommenteztem a frontendre vonatkozó részt. Némi kényelmetlenséggel ez járt, mert entereket kellett ütögetnem, de végül a dist-upgrade lefutott.

Mindezt természetesen mindenki saját felelősségére tegye. És mielőtt ilyet tesz, nyomjon le egy imát. Ártani biztos nem árt :)).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.