:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. június 8. 00:00

Fel kell darabolni a Microsoft-ot!

Közel két éve húzodik a per a Microsoft és 19 amerikai állam között, ahol a Microsoft mint alperes szerepel. Az államok szerint a Microsoft azzal, hogy az Internet Explorer böngészőt a Windows elidegeníthetetlen részévé tette, megsértette a Sherman Act monopólium-ellenes törvényt, mert az operációs rendszerek piacán élő gazdasági erőfölényét kiterjesztette az internetböngészők piacára. Thomas Penfield Jackson bíró április 3-i határozatában kimondta a törvénysértést, és javaslatokat kért a büntetés módjára.

Közel két éve húzodik a per a Microsoft és 19 amerikai állam között, ahol a Microsoft mint alperes szerepel. Az államok szerint a Microsoft azzal, hogy az Internet Explorer böngészőt a Windows elidegeníthetetlen részévé tette, megsértette a "Sherman Act" monopólium-ellenes törvényt, mert az operációs rendszerek piacán élő gazdasági erőfölényét kiterjesztette az internetböngészők piacára. Thomas Penfield Jackson bíró április 3-i határozatában kimondta a törvénysértést, és javaslatokat kért a büntetés módjára.

Eleinte a felek komolytalannak tartották azt az elképzelést, hogy a Microsoft-ot fel kell darabolni: egy operációs rendszereket és egy alkalmazásokat fejlesztő vállalatra, de később mindenki belátta, hogy nincs más mód a szoftveróriás megregulázására. Bár a Microsoft képviselői szerint ez az eljárás beláthatatlan következményekkel lehet a szoftverpiacra, Jackson bíró ítéletében mégis kimondta: a vállalatot ketté kell osztani.

[oldal:Az ítélet]

Az ítélet szerint -amely az Igazságügyi Minisztérium és az államok képviselőinek javaslatán alapul- a Microsoft-ot két különálló vállalara kell darabolni. Az egyikük operációs rendszereket fejleszt majd személyi számítógépekre, szerverekre, kéziszámítógépekre és TV set-top box-okra. A másik cég az alkalmazásokra koncentrál: ide kerülne többek között az Office, Internet Explorer, Media Playter, Internet Information Server, SQL Server, Outlook, játékok és más programok készítése és értékesítése. Korábban volt egy javaslat, ami egy harmadik céget is megkívánt volna: ide kerültek volna az internetes alkalmazások, mint a MSN, NetMeeting, stb., de ezt a javaslatot az illetékesek elvetették.

A feldaraboláson kívül más, azonnali intézkedéseket is be kell vezetni, ezzel a Microsoft piaci módszereit korlátozni kell.

  • A Microsoft nem kényszerítheti a PC-gyártókat, hogy hirdessék, terjesszék és használják a termékeit
  • A Microsoft nem fenyegetheti a versenytársakat licenszek és/vagy támogatások megvonásával
  • A PC-gyártókat azonos licenszfeltételek illessék meg
  • A Windows-t licenszelők nem kényszeríthetők más Microsoft-termékek megvásárlására
    Ezek az intézkedések a jogerőre emelkedéstől számított 90 napon belül bevezetendők, és a feldarabolástól teljesen függetlenek. Természetesen ezen ítélet ellen is fellebbezni lehet, mégpedig 60 napon belül.

    [oldal:A reakciók]

    Bill Gates, a Microsoft teljhatalmú ex-elnöke, a cég jelenlegi főtanácsadója szerint az ítélet nem más, mint törvénytelen beavatkozás a szoftverpiacba. Egy videointerjúban Gates a következőket mondta: "Ez a döntés a szellemi termékek készítőit azzal fenyegeti, hogy a kormány bármikor elveheti a termékeket, ha azok túl népszerűnek bizonyulnak".

    Bill Gates sietett leszögezni, hogy a Microsoft pár napon belül megfellebzi az ítéletet. William Neukom, a cég fő jogtanácsosa szerint a fellebbezést napokon belül benyújtják, de a jogi procedúra hónapokig, vagy akár egy évig is eltarthat. Jackson bíró szerint a Microsoft-ot nem éri váratlanul az ítélet, a fellebbezéssel valószínűleg csak időt akarnak nyerni.

    Az amerikai Igazságügyi Minisztérium üdvözölte a bíró döntését. Joel Klein, a minisztérium antitröszt-részlegének elnöke szerint Jackson bíró ítélete megfelelő jogorvoslat a Microsoft által az utóbbi évek során többszor és folyamatosan elkövetett törvénysértésekre. Tom Miller, Iowa állam főügyésze szerint az ítélet egyben üzenet is: semelyik cég sem áll a törvény fölött. A szoftverpiacon hamarosan ismét egészséges szabad verseny lesz, visszaáll az az állapot, amit a Microsoft semmisített meg.

  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 27. 03:46

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.