Szerző: Bőle György

2000. május 29. 00:00

Górcső #4

Sajnos idevágó téma hiányában az előző héten elmaradt a Górcső. Szerencsére a problémát megoldotta, hogy az Intel és a VIA, illetve az AMD is szolgáltatott néhány kommentekre érdemes témát az előző hét folyamán, így ismét jelentkezhet a Górcső, ezúttal már a negyedik alkalommal.

Sajnos idevágó téma hiányában az előző héten elmaradt a Górcső. Szerencsére a problémát megoldotta, hogy az Intel és a VIA, illetve az AMD is szolgáltatott néhány kommentekre érdemes témát az előző hét folyamán, így ismét jelentkezhet a Górcső, ezúttal már a negyedik alkalommal.
Az e heti Górcső inspirálói:
  • Június 5-én, az AMD Thunderbird-Duron bejelentéssel egy időben az Intel bejelenti az i820E lapkakészletét
  • A VIA az év végére 50 százalékos piaci részesedést tervez az alaplapi chipset-ek piacán
Most, mikor visszaolvasom ezt a két témát, még magam sem tudom, hogy gyúrom mindezt egy cikkbe, de mindenesetre remélem, hogy nem leszek túl csapongó. A cikkben a fent megjelölt és véletlenszerűnek abszolút nem mondható június 5-i kettős bejelentéssel (AMD-Intel bejelentés) foglalkozok, rávilágítva, hogy az Intel jelen pillanatban csak ilyen mosolyt csaló húzásokkal tudja reflektorfénybe állítani önmagát.

[oldal:AMD: június 5]

Gondolom immár széles körben ismert az a tény, hogy az AMD június 5-én történetének kétségkívül legnagyobb bejelentését teszi.

Egyrészt, mert két különböző processzorcsaládot jelent be, másrészt ez a két processzorcsalád (Duron, Thunderbird) a nyár végéig biztosan "topra teszi" az AMD-t. Már itt hozzáteszem, hogy nincs ebben a "topra teszi"-ben semmi elfogultság! Aki kicsit is ért a processzorokhoz, annak teljesen egyértelmű már most, hogy a Duron teljesítményben felülmúlja majd a Celeron 2-t, a Thunderbird pedig a Coppermine-t. Sőt! A Duron ár/teljesítmény viszonya nagyságrendekkel jobb lesz, mint a Celeron2-é, elég csak megemlítenem a 600MHz-es Duron 89 dolláros árát. Ráadásul - az én véleményem szerint - a Duron az AMD történetének messze a legversenyképesebb terméke lesz, amit csak tetézhet egy mobil-verzió nyár közepén/végén történő bevezetése.

Június 5: ettől a naptól kezdve egyészen a Willamette kijöveteléig (amikor várhatóan ismét kiegyenlítődnek az erőviszonyok) az AMD lépéselőnybe kerül. De nem csak a processzorok piacán! Ugyanis a bejelentés helyszínéül szolgáló taiwani Computex kiállításon minden az AMD körül fog forogni. A csapból is az AMD fog folyni...

A tények: az eddigi adatok szerint legalább 15 (!) nagy alaplapgyártó jelent be új AMD platformot, ráadásul a VIA-ALI-Micron-SIS négyesfogat kb. 10 új, AMD-t támogató chipset-et fog bemutatni, vagy megszellőztetni, amelyeknek a fele már a nyáron kapható lesz. Ebből mindenképpen kiemelést érdemel az ALI, amely itt mutatja be a világ első DDR RAM-ot támogató alaplapi chipset-ét, amely várhatóan már a nyár közepétől kapható. Ennyit az AMD-ről...

[oldal:Intel: június 5]

Nézzük mit tartogat ez a bizonyos nap az Intel számára. Minden túlzás nélkül története legnagyobb vereségét. Először fordul elő ugyanis, hogy az AMD legalább 3 hónapos lépéselőnyt tudhat magáénak, ami a Willamette további csúszásával csak tovább nőhet.

Az Intel az előző héten találkozott a nagy RAM gyártók képviselőivel abból a célből, hogy a rávegye őket az általa támogatott RDRAM-ok gyártási kapacitásásnak növelésésre, illetve azok árainak 30 százalékos csökkentésére. Nem újdonság, hogy a találkozó kudarcaba fulladt, tovább súlyosbítván az Intel amúgy sem rózsás helyzetét. Az Intel ugyanis az egész fejlesztési stratégiáját több éve előre az RDRAM-hoz kötötte. Sajnos az Intel számára csak most kezd világossá válni a döntés hibás mivolta, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a cég "B-tervet" dolozott ki az esetleges RDRAM project totális becsődölésére (lásd Ytse erről szóló múlt heti cikkét). Tudom, hogy nagyon szubjektívnek tűnik amit most mondok: de ez égés, világraszóló! Azt megértem, hogy egy anti-terrorista csapatnál van "B-terv", de hát az Intelnél ez gáz...
Sajnos ez a bizonyos "B-terv" is nagyon összetákoltnak tűnik, mert még ebben is csak takargatják az RDRAM-os kudarcukat. Beszélnek benne mindenről, DDR-ről, RDRAM-ról, Armador-ról... Pedig pont az Intelnek kéne legjobban tudni, hogy abszolút nem szerencsés két memóriafajtára fejleszteni. Ki kéne már mondani, hogy ez az RDRAM-os téma a támogatás hiányában, és a modulok arannyal vetekedő árának függvényében zsákutca!

Rambus: The memory of the new millennium - idézet egy a HWSW-nél vendégeskedő, i820 chipset-re épülő ASUS P3C-E teszt-alaplap dobozáról

Itt még beszúrnék egy érdekes adalékot. A HWSW is beszámolt róla, hogy a VIA az év végére várhatóan a chipset-piac 50 százalékát fogja bitorolni (jelenleg 40-et). Mikor elolvastam ezek az adatokat, egy érdekes gondolat pattant ki a fejemből. Még leírni sem merem nagyon, mert elég meredek...
Azért leírom. Szóval most a VIA-nak 40 százalékos részesedése. Bejön az ALI, a SIS, meg a Micron az AMD lapkák piacára. A VIA részesedése természetesen alaposan apadni fog itt. Kérdés. Akkor, hogy lesz ebből 50 százalék? A válasz egyszerű. Csak egyféleképpen. A VIA jelentősen növeli részesedését az Intel platformok piacán. Szerintem az Intel még örül is neki... Elképzelhetőnek tartom, hogy az Intelt a VIA chipsetei fogják kihúzni az általam nyár végére jósolt mélypontról.

Visszatérve június 5-re. Az Intel 2 hete még az i815 (Solano) chipsetet akarta bejelenteni ezen napon, viszont az előző hét információi alapján szinte biztos, hogy ezen a napon az i820E (Camino) lesz bejelentve. Ez elég komolytalannak tűnik... Vajon mi történhetett a döntés napján az Intel marketing meeting-én? Valószínűleg azon vitatkozhattak, hogy június 5-én az AMD mennybemenetelét mivel ellensúlyozhatnák jobban. Az újdonságnak semmiképpen nem nevezhető i820 módosított verziójával (i820E), vagy a már hónapokat csúszott i815-tel. Teljesen mindegy... Az a nap biztosan az AMD-é lesz.

Adalék a Willamette-hez: Egy HWSW-hez "közeli" ismerős - aki jelenleg egy elég hálás külföldi kormány projecten dolgozik (lehet találgatni ki az) - pedig a következőket írta: "az intel meg nem tudott mukodokepes konfigot szallitani benaznak ezerrel a legjobb cucc jelenleg a p3-1ghz"
Mindenesetre érdekes, hogy 3 hónappal a Willamette kijövetele előtt még mintadarabokat sem tudnak szállítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról