Szerző: bzd

2000. május 17. 00:00

Abit KA7: Az első nekifutás

Na, nekiestem az Abit KA7 tesztelésének. Első tapasztalataim szomorúak voltak, ugyanis az egyik legfőbb tesztprogramot, a Q3A-t nem sikerült életre kelteni, ha elindítom, az ID logo után egy szép fekete képernyő fogad, és innen már csak a reset gomb megnyomásásval lehet szabadulni. Ennek feltételezhetően a G400 és a VIA KX133 bugja az oka, megpróbálok beszerezni egy másik (izmosabb) kártyát. A tuninggal is próbálkoztam, nem jártam túl nagy sikerrel. A proci már 7*110-en is fagyott, mivel a cache chipek nem bírták az iramot. Itt jegyezném meg, hogy az Aces Hardware értesülései szerint a 17. héten tokozott 700-as Athlonokban 2.8, illetve 2.9 nanoszekundumos cache chipek találhatóak, azaz 2.8-as cache esetén elvileg 1000MHz-ig lehetne húzni a procit az 1/2-es cache osztóval. Nos, nekem is a 17. héten készült a prockóm, a 770-et sem vitte ezzel a cache beállítással. Mondjuk, mivel a proci a Miklandé, ezért nincs róla letépve a bugyija, így nem tudom hány nanosak és milyen gyártmányúak a chipek, és azt sem, hogy ez eredetileg egy hány MHz-es Athlon 700-asnak tokozva. Tegnap este frissítettem a BIOS-t az új, béta BIOS-sal. Erről a BIOS-ról már

Na, nekiestem az Abit KA7 tesztelésének. Első tapasztalataim szomorúak voltak, ugyanis az egyik legfőbb tesztprogramot, a Q3A-t nem sikerült életre kelteni, ha elindítom, az ID logo után egy szép fekete képernyő fogad, és innen már csak a "reset" gomb megnyomásásval lehet szabadulni. Ennek feltételezhetően a G400 és a VIA KX133 bugja az oka, megpróbálok beszerezni egy másik (izmosabb) kártyát. A tuninggal is próbálkoztam, nem jártam túl nagy sikerrel. A proci már 7*110-en is fagyott, mivel a cache chipek nem bírták az iramot. Itt jegyezném meg, hogy az Ace's Hardware értesülései szerint a 17. héten tokozott 700-as Athlonokban 2.8, illetve 2.9 nanoszekundumos cache chipek találhatóak, azaz 2.8-as cache esetén elvileg 1000MHz-ig lehetne húzni a procit az 1/2-es cache osztóval. Nos, nekem is a 17. héten készült a prockóm, a 770-et sem vitte ezzel a cache beállítással. Mondjuk, mivel a proci a Miklandé, ezért nincs róla letépve a bugyija, így nem tudom hány nanosak és milyen gyártmányúak a chipek, és azt sem, hogy ez eredetileg egy hány MHz-es Athlon 700-asnak tokozva. Tegnap este frissítettem a BIOS-t az új, béta BIOS-sal. Erről a BIOS-ról már írtam korábban, a különlegessége az, hogy lehetőséget ad az L2 osztójának BIOS-ból történő állítására. A frissítés után kicsit megijedtem, mert nem indult el a gép, de 10 perc pihentetés, és hosszas "insert" nyomkodás után életre kelt, és megjelent a SoftMenuIII-ban a cache állítgatására szoláló opció. Rögtön be is állítottam a cache-t 1/3-ra, és elindítottam a szekeret az eddig halálos 770MHz-en. És láss csodát, működött! Vérszemet kaptam, a kísérletezgetéssel 870MHz-ig jutottam, aztán az álmosság erősebb volt már a kíváncsiságomnál, 890 körül már el sem indult. Ma 877-től folytattam, és sikerült eljutnom 897MHz-ig! Ha még 1MHz-el feljebb rakom az FSB-t, akkor már nem indul el (Ennyi kéne ugyanis a 900MHz áttöréséhez), de tegnap is így volt 890 környékén... Most 897-en megy, a 3DMark99 Max lefutott, 640*480-ban elég impresszív eredményeket produkált: 8106 3DMarks, 14584 CPU 3DMarks... ( Screenshot ) Mivel a cache-t 360.5MHz-ig kipróbáltam, így még bőven belefért, hogy ezen a sebességen 2/5-ös osztóval (vagy szorzóval, kinek melyik tetszik jobban) hajtsam.

[oldal:A hűtés]

Végezetül a hűtésről szólnék néhány szót: Athlon borda hiányában egy kisebb méretű, mindössze 2cm magas Slot1 SEC bordát voltam kénytelen használni. Ez biztos jó egy tálcás PII-höz, de az Athlon-hoz kevés. 700MHz-en, 2db 6000 rpm-es Cooltium ventivel is inkább meleg volt már, mint langyos. (ezen meglepődtem, hisz' a szintén forrófejű K6-III-am bordája hideg volt 1 ilyen ventivel...) Amikor összeraktam a gépet, akkor az alaplaphoz kapott külső hőmérőt a proci lábai felől felcsúsztattam a szoknyája alá (csak 18 éven felülieknek;), hogy minél közelebb legyen a procimaghoz. Akkor a hőmérő 49-54°C között mutatta a hőmérsékletet. Mivel ez szégyen volt számomra, ráapplikáltam a PPGA foglalathoz tervezett REV6.1-et a procira. Sajnos ehhez ki kellett szedni a procit, így a hőmérő kiesett, és ezt csak a körülményes visszaszerelés után vettem észre. Így a szenzor a tok egyik lukán van bedugva, 700-on 29-31°C-ot mutatott, a 900MHz küszöbén pedig 38°C-ot. Mivel a szenzor nem ott van, ahol a múltkor, így ezek az értékek nem vethetőek össze 100%-os biztonsággal a léghűtésnél kapottakkal. Az viszont biztos, hogy a proci csupaszon maradt része alig langyos, míg léghűtéssel meleg volt még a borda is...
Tömören ezek az eddigi tapasztalataim, remélem sikerül átlépni a 900MHz-et! A végén szeretném megjegyezni, hogy ezeket az eredményeket az Athlon tokjának leszedése és a NYÁK forrasztgatása nélkül sikerült elérni, mindent BIOS-ból állítottam! A szorzó az egyedüli dolog, amit (egyelőre?) csak GFD-vel, vagy forrasztással lehet állítani. A kockázatos forrasztgatás teljesen feleslegessé vált, mert a szorzó állítható GFD-vel (overclock card, ami persze itt a "keleti blokkban" nem kapható...), a feszültség és az L2 sebessége pedig (egyelőre csak az Abit KA7-ben) kényelmesen BIOS-ból.

[oldal:Vigyázat!!!!!!]

Mint azt írtam "cikkben", nekem is voltak gondjaim a BIOS-sal, de akár a következő is megeshet::
    ----- Original Message -----
    From: Janurik Lajos janurik@freemail.hu
    To: domina@hwsw.hu
    Sent: Thursday, May 18, 2000 8:41 PM
    Subject: Abit KA7 uj BIOS

    Szia!

    Olvastam a cikked az uj BIOS-rol es persze ki is probaltam. Kiraly az ujitas benne csak az a baj, ogy nemi probalkozas utan kimult a gepem. Ha bekapcsolom, akkor BIOS ROM checksum faliure uzenetet kapok es, ha akarok, akkor lemezrol bootolhatok vmi-t (persze a winyokat meg ilyesmi nem latja). Ha bootolok egy dost es megprobalom ujrairni a BIOS-t, akkor kb. felet nem sikerul beirniija, szoval vegulis nem megy neki.
    Kerdes: szerinted mit tegyek most? Remelem a kidobas, uj, szerviz, meg ilyesmiken kivul is van vmi otleted ... Miert nem sikerul beirnija a regi BIOS-t?
    Nagyon halas lennek, ha tudnal egy kis gyors segelyel szolgalni, mert kene hasznalnom a gepet! Elore is koszi!

    Janurik Lajos

Kellemetlen, vigyázzunk a bétás BIOS-okkal! Ha hasonlóan járnál, akkor a Hot Flash-hez Old Man idevágó oldalán találsz útmutatást. Egyébként a frissítést alapbeállítások mellett, tuning nélkül tanácsolom elvégezni!
Segítsünk Lajoson, az emilcíme fentebb olvasható!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról