Szerző: mz

2000. július 20. 00:27

Compaq - IBM együttműködés

A Compaq és az IBM néhány hónapja egy jelentős magyar megrendelő által kiírt pályázatra közös ajánlattal jelentkezett. Most sajtótájékoztatón jelentette be a két cég, hogy együttműködésük immár hivatalosan is létezik.
A megállapodás értelmében a Compaq és az IBM egymás termékeivel bővíti ki saját kínálatát, aminek értelmében a továbbiakban a Compaq értékesíti az IBM nagyteljesítményű tárolórendszerét, a Shark Enterprise Storage System-et és a Tivoli Systems Management rendszerfelügyeleti szoftvert. Az IBM a Compaq Storageworks System-mel és a VersaStor technológiával bővíti portfolióját.
A két cég ezen felül megállapodott abban, hogy fejlesztéseik során arra törekednek, hogy termékeik képesek legyenek az egymással való együttműködésre, illetve olyan nyílt adattárolási szabványokat fejlesztenek ki, melyeket más gyártók is szabadon átvehetnek. Az értékesítés és fejlesztés területére tervezett beruházás három év alatt 1 milliárd dollárt tesz ki.
Az együttműködés legfontosabb területe a SAN-ok, a Storage Area Network-ök, magyarul tárolóhálózatok fejleztése. A végeredmény olyan Open SAN rendszerek létrehozása, melyek gyártóktól, operációs rendszerektől és fájlrendszerektől függetlenül alkalmazhatók, tárolhatják a szerencsések adatait. A két cég szerint a jövőben egyre elterjedtebbek lesznek ezek a rendszerek, melyek szerepe az Internet működtetésében is robbanásszerűen növekedhet.
Az IBM tárrendszerére, a Sharkra mi, magyarok különösen büszkék lehetünk, hiszen a csúcstechnológiát képviselő termék hazánkban, Vácott készül. Amit tudni érdemes róla: az IBM 10.000-res fordulatú, 9-18-36 Gbyte kapacitású merevlemezeivel összesen 11 Tbyte tárkapacitást lehet elérni vele - természetesen moduláris, hibatűrő, skálázható formában. Egy működő mintapéldánya egyébként megtekinthető a Synergon-nál - hátha valaki venni akar egyet.
A Compaq is rendelkezik érdekes megoldásokkal: a cég még a DEC fejlesztését vette át az MA8000-res tárrendszerrel, illetve az ebben alkalmazott HSG80-as vezérlővel. Ez utóbbi fejlesztéséről érdemes tudni, hogy több mint 100 szabadalom, újítás szerepel benne; tulajdonképpen nem más, mint egy céloptimalizált számítógép, saját operációs rendszerrel. Biztonságáról annyit, hogy nincs benne olyan elem, melynek meghibásodása esetén egy másik ugyanolyan alkatrész ne tudná átvenni a kiesett funkciót.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról