Szerző: HIRDETÉS

2009. április 19. 22:11

Gyors megoldás válságra: ipari automatizálás

Válság, válság, válság. A csapból is válság folyik -- de jó okkal. A gazdasági környezet hanyatlása, a GDP csökkenése, a piaci kereslet sokszor drasztikus gyengülése súlyos tények, nem beszélve a devizaárfolyamok felborulásáról, mely lényegében minden exportőr és importőr számításait keresztülhúzta. 

Válság, válság, válság. A csapból is válság folyik -- de jó okkal. A gazdasági környezet hanyatlása, a GDP csökkenése, a piaci kereslet sokszor drasztikus gyengülése súlyos tények, nem beszélve a devizaárfolyamok felborulásáról, mely lényegében minden exportőr és importőr számításait keresztülhúzta. A krízis bár az Egyesült Államok pénzpiacán robbant ki, a jelek szerint kettőzött erővel csap le Közép-Kelet Európában, így Magyarországon, ráadásul főként a termelőiparra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar ipari termelés januárban 21, majd februárban a vártnál nagyobb mértékben, 24,5 százalékkal zuhant vissza az egy évvel korábban mértekhez képest.

Mit lehet ilyenkor tenni? Több mindent. A cégek természetes reakciója a költségek azonnali visszavágása, például a kibocsátás csökkentése és elbocsátások révén. Ez azonban drasztikus lépés, hiszen kisebbé teszi a vállalatot, miközben jobbá nem, minőségi javulást nem hoz. Az okos cégek ilyenkor változásra szánják el magukat, olyan döntéseket hoznak meg, melyeket addig halogattak, mellőztek, vagy melyek talán fel sem merültek. A gazdasági prés alatt a vállalatoknak elsősorban hatékonyabbá, fejlettebbé, végeredményben versenyképesebbé kell válniuk, nem pedig leépíteni magukat.

A termelőipari vállalatok versenyképességének magja magától értetődő módon a termelés hatékonysága, ennek ellenére közülük rengeteg kiaknázatlan tartalékokat rejt magában. Tegyük fel magunknak a kérdést: Valójában optimális egyáltalán a termelési rendszerünk? Maximálisan kihasználjuk gyártási erőforrásainkat? A lehető legalacsonyabb selejthányaddal és a legmagasabb minőségen dolgozunk? Van percrekész információnk a termelés állapotáról? Ritka, mikor ezekre a kérdésekre valaki egyöntetű igennel tud válaszolni.

Az online és virtuális gyár

Pedig az Alvicom évtizedes tapasztalatai alapján a termelésirányítás korszerű, informatikai alapú optimalizációjával hatalmas változás érhető el. A berendezéseket irányító PLC-k (programmable logic controller) hálózatba kapcsolása és egységesített számítógépes vezérlése rengeteg előnyt hoz magával, melyek közül az egyik legfontosabb a fokozott precizitás megjelenése a gyártási folyamatban.

A növekvő precizitás jelentősége többrétű: közvetlenül csökkenti az anyagpazarlást, miközben lényegében minőségbiztosítást is jelent, hiszen a gépek pontosan annyi adalékot kevernek, amennyi szükséges, pontosan a megfelelő hőmérsékletre hevítenek vagy hűtenek, pontosan ott és úgy végzik el a munkájukat, ahogyan a termék specifikációi megkövetelik. Az Alvicom megoldása mindezt iteratív, öntanuló módon éri el, monitorozva és a célszámokkal összevetve az egyes utasításokat követő eredményeket, és szükség esetén megteszi a megfelelő módosításokat.

Az Alvicom Java Enterprise környezetre és Oracle adatbázisra épülő, x86/Linux szerverklaszterre építő számítógépes vezérlése ráadásul maximalizálja a rendelkezésre álló berendezésekkel elérhető gyártási kapacitást, mégpedig a vezérlés és a folyamatok párhuzamosításával, eltüntetve ezzel a holtidőkben keletkező apró termelési buborékokat.

Mindez azt jelenti, hogy a kibocsátás a kapacitás további, súlyos tőkeberuházáson keresztül történő bővítése nélkül emelkedik, valamint csökkenhet a gyártás átfutási ideje is. A \"best practice\" eljárások ráadásul könnyedén szétteríthetőek a különböző gyártósorok vagy üzemek esetén. Fontos leszögezni, hogy a távoli számítógépes vezérlés nem a berendezések PLC-it váltja fel, hanem adatokat nyernek ki belőlük és utasítják azokat, így semmiféle termelésbiztonsági kockázattal nem jár.

Öntésvezérlés az Alvicom megoldásával

Mindez azt jelenti, hogy olcsóbban, konzisztens minőségben, gyorsabban, és többet tudunk termelni. Az Alvicom ipari automatizálási megoldásának előnyei azonban itt nem érnek véget. A PLC-kből folyamatosan kinyert adatok valósidejű monitorozásának köszönhetően szorosan nyomonkövethető az egyes berendezések kopása, aminek eredményeként megelőzhetőek a fáradásból bekövetkezett meghibásodások miatti termeléskiesések nagy része, ahogyan az idő előtti, felesleges és igen drága eszközcsere is.

Ezeken túlmenően a gyárakból kinyert adatokat be lehet táplálni az üzleti logikába is, így a vállalatirányítási (ERP) rendszerek is reálisabb képet adnak a cég működéséről, lehetővé téve megalapozottabb üzleti tervezést, valamint a pontosabb információ egyúttal segíti az értékesítési és ügyfélkapcsolati csapatot is.

Az adatok kinyerésével és eltárolásával pedig fejlett analitikai lehetőségekhez jutunk. A tapasztalati adatokat a PLC-k logikájának letükrözésével kombinálva a gyártás virtuális szimulációjára is lehetőség nyílik. A termékeken történő változtatás, vagy új termék bevezetése esetén szimulálni lehet a megváltozott termelési folyamatokat, vagyis képet kapunk a kapacitásról, átfutási időről és a költségekről is.

Garantált és gyors megtérülés

De mennyibe is kerül mindez? Szó nincs többéves megtérülési ciklusról, az eredmények azonnal láthatóak. A gyárakban elérhető hatalmas megtakarításoknak köszönhetően az Alvicom tapasztalatai alapján az ipari automatizálásba fektetett kiadások akár heteken belül megtérülhetnek, így rövidtávon ad választ a piaci környezet kihívásaira.

A területen 13 éve óta működő Alvicom rendelkezik a feladatok elvégzéséhez szükséges speciális tudással, beleértve a hardver közeli programozást különböző ipari vezérlőhardverek programozásával, valamint speciális szimulációs tesztkörnyezet kialakítását a teszteléshez. Célja, hogy az ipari automatizálási feladatok megoldásához a legkorszerűbb módszertanokat és technológiákat alkalmazva feleljen meg ügyfeleinek, figyelembe véve az ipart jellemző speciális igényeket, mint például a kiemelt biztonsági és megbízhatósági kritériumok.

További információért látogasson el az Alvicom weboldalára!

[Az Alvicom megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.