Szerző: Ady Krisztián

2007. június 6. 14:52

A legkorszerűbb optikai hálózatot építették ki Bólyban

Igazi cyberváros lett Bóly, a 3800 lakosú kisváros, ahol az Ericsson Magyarország átadta a város önkormányzata által kiírt közbeszerzési pályázat keretében elkészült, végponttól-végpontig terjedő optikai kommunikációs hálózatot. A kisváros lakossága mindig fogékony volt a technikai fejlődésre, az informatika vívmányaira.

[HWSW] Igazi "cyberváros" lett Bóly, a 3800 lakosú kisváros, ahol az Ericsson Magyarország átadta a város önkormányzata által kiírt közbeszerzési pályázat keretében elkészült, végponttól-végpontig terjedő optikai kommunikációs hálózatot. A kisváros lakossága mindig fogékony volt a technikai fejlődésre, az informatika vívmányaira.

Felelős önkormányzat

"A lakossági és vállalkozói igények egy új, korszerű hálózat kiépítését tették szükségessé. Ezért döntött úgy a település önkormányzata 2006-ban, hogy a legkorszerűbb szélessávú rendszert építteti ki önkormányzati beruházásként, és felvállalja a rendszer üzemeltetési feladatait is" -- nyilatkozta Hárs József, Bóly polgármestere.

A projekt keretében minden bólyi háztartáshoz és vállalkozáshoz eljutott egy hatalmas sávszélességet nyújtó optikai végpont, amely a fokozatos infrastrukturális felzárkózás helyett az európai élmezőnybe helyezte Bóly városát. A hálózat az Ericsson városi optikai hálózatok kiépítésére fejlesztett és szabadalmaztatott Ribbonet és Micronet kábelezési rendszerével épült. Az időtálló fizikai hálózaton az Ericsson optikai Ethernet megoldása (FEA - Fiber Ethernet Access) juttatja el a lakossági és üzleti felhasználókhoz a három szolgáltatást, tévét, internetet és telefont nyújtó tripleplay szolgáltatást.

Az előfizetőknél az optikai szál és a rajta érkező szolgáltatások egy digitális előfizetői berendezésben végződnek, amely egyben a lakásban vagy irodában kialakítható kis helyi hálózat központi egysége is lehet. Ez az eszköz egyidőben több végkészüléket (asztali számítógépeket, tévé- és telefonkészülékeket, faxot) tud kiszolgálni, de a hálózat maga és a hangszolgáltatás megvalósítására használt szabványos IMS technológia képes multimédia (hang, videó, üzenetküldés) közvetítésére és akár videotelefonálásra is.

100 megabit le és fel

Az IP-alapú rendszer az egyirányú műsorszórást interaktivitással egészíti ki: a tévéképernyőn, akár a tévéműsorok követésével párhuzamosan is, az internetről már ismert és megszokott szolgáltatások -- hírportálok, keresők -- is igénybe vehetők egy egyszerű kezelői felület segítségével. Az IPTV rendszer bevezetése lehetőséget ad a későbbiek során speciális alkalmazások -- például a műsorfolyam időbeli késleltetése, válogatás egy műsorarchívumból, stb. -- bevezetésére is.

A városszerte elérhető hatalmas sávszélesség -- mely induláskor 100 megabit/s-os le– és feltöltési sebességet jelent, mely később tovább növelhető -- és a garantált minőségű kapcsolatok számos egyéb alkalmazás bevezetését teszik lehetővé a jövőben, mint például a térfigyelés, az otthonfelügyelet, elektronikus videotéka, jelenlét szolgáltatás (ki, hol tartózkodik), idősek orvosi felügyelete, távmunka, vagy az elektronikus ügyintézés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról