:

Szerző: Bányai György

2009. április 14. 17:45

Az ASUS új noteszei az Intel lopásgátló áramkörét alkalmazzák

Az ASUS új, üzleti felhasználásra szánt P-sorozatú noteszgépeiben megtalálható az Intel lopásgátló technológiája, mely lehetetlenné teszi az eltulajdonított gépek illetéktelen használatát.

[HWSW] Az ASUS új, üzleti felhasználásra szánt P-sorozatú noteszgépeiben megtalálható az Intel lopásgátló technológiája, mely lehetetlenné teszi az eltulajdonított gépek illetéktelen használatát.

Az Intel lopásgátló technológiája ugyan a bűncselekményt fizikailag nem képes megakadályozni, aktívvá ennek megtörténte után válik. A lopásgátló rendszer alapja hardveres mag, mely akkor is működőképes marad, ha az operációs rendszert újratelepítik, vagy ha kicserélik az egész merevlemezt. Az Intel Anti-Theft Technology nem csak titkosítja a meghajtó tartalmát, illetéktelenek számára olvashatatlanná téve az adatokat, hanem képes blokkolni a hozzáférést a géphez is -- a notebook nem bootol, ugyanis a chipset nem rendelkezik a működéshez szükséges kulccsal.

Szerencsére a lezárt noteszgép és adatai egy kóddal később feloldhatók, tehát a gép -- ha megkerül -- újra használatba vehető. Az ASUS P-sorozatú noteszgépei a biztonság terén nem csak az Intel technológiájára támaszkodnak, hanem hétköznapibb megoldásokra is, mint amilyen például az ujjlenyomat-azonosító.

A gépek az Intel közreműködéséből sejthetően Core 2 Duo processzorokat tartalmaznak, ezek 2-től egészen 2,83 gigahertzes változatig rendelhetők, melléjük akár 4 gigabájtnyi memória is építhető. Az ASUS P80 14 hüvelykes, szélesvásznú kijelzője 1366x768 képpontot jelenít meg, a grafikus gyorsításért pedig 512 megabájtos NVIDIA GeForce 9300M videochip felel. A kisebb és takarékosabb, 13,3 hüvelykes panellel szerelt P30 kissé különbözik a P80-tól az Intel új CULV (consumer ultra low voltage) platformjára épül, benne alacsony fogyasztású processzoroké a főszerep. A gépek napokon belül elérhetővé válnak, árukat azonban nem közölte az ASUS.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.