:

Szerző: Koi Tamás

2009. április 1. 14:58

Elindult az internetszolgáltatás a T-Home optikai hálózatán

A Magyar Telekom korábban bejelentett új generációs hozzáférési stratégiájának megfelelően újabb mérföldkőhöz érkezett a távközlés új korszakát megnyitó optikai (vagy üvegszálas) hálózat (fiber-to-the-home -- FTTH) kiépítése. A társaság ügyfelei a mai naptól fizethetnek elő az eddigieknél jóval nagyobb le- és feltöltési sávszélességet ígérő, optikai hálózaton alapuló internetszolgáltatásra.

[HWSW] A Magyar Telekom korábban bejelentett új generációs hozzáférési stratégiájának megfelelően újabb mérföldkőhöz érkezett a távközlés új korszakát megnyitó optikai (vagy üvegszálas) hálózat (fiber-to-the-home -- FTTH) kiépítése. A társaság ügyfelei a mai naptól fizethetnek elő az eddigieknél jóval nagyobb le- és feltöltési sávszélességet ígérő, optikai hálózaton alapuló internetszolgáltatásra.

A Magyar Telekom T-Home márkájában megjelenő Opto Classic (8900 forintos havidíj fejében) és Opto Extra (16 900 forintos havidíjért) szolgáltatások letöltési irányban 50 és 100 megabit/másodperces sávszélességet biztosítanak, függetlenül attól, hogy az előfizetői végpont a központtól milyen távolságra található. Ez az egy réz érpáron keresztül VDSL technológiával elérhető sávszélesség közel kettő-négyszerese.

Csomagban is árulják

A cég double pay és triple pay csomagjai által nem csak internetszolgáltatást, hanem VoIP-alapú telefonszolgáltatást valamint IPTV-t is nyújt ügyfeleinek -- utóbbi a gyors optikai hálózat előnyeit kihasználva HD-adások megtekintésére is lehetőséget ad. Itt a csatornaválaszték egyelőre ugyanaz, mint a VDSL-alapú T-Home IPTV platformon, a szolgáltató ugyanakkor tárgyalásokat folytat a tartalomszolgáltatókkal a választék bővítése érdekében.

A Magyar Telekom tavaly jelentette be, hogy -- az új generációs hozzáférési stratégiájának megfelelően -- 2013 végére több mint 700 ezer háztartást tervez elérni FTTH (optikai kábel a fogyasztó lakásához) hálózattal. A fejlesztéssel párhuzamosan a T-Home új, nagy sávszélességű Kábelnet termékeket is piacra dob, ezek megjelenése azonban csak későbbi időpontban várható.

Az optikai hálózat kiépítése során a Magyar Telekom elsősorban FTTH G-PON (Gigabyte Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használ, ugyanakkor az egyedi körülmények figyelembevételével, eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON technológia egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet, ezáltal a technológiát alapvetően költséghatékonyság jellemzi.

A vidékieknek még várniuk kell rá

A Magyar Telekom optikai szolgáltatása elsőként a Gosztolán, Szanticskán, Bocföldén, Somogyaszalón, Vállajon, Öreglakon, Apácatornán, Homokbödögén, Kübekházán valamint a budapesti Havanna lakótelepen élők számára érhető el. A cég terveiben szerepel az elmaradottabb régiók, valamint a nagyvárosok, megyeszékhelyek és teljes Budapest lefedése is -- áll a szolgáltató sajtóközleményében.

Szeretnénk emlékeztetni a kedves olvasót, hogy ma április elseje van. Amennyiben észrevétele, megjegyzése van a hírrel kapcsolatban, forduljon a szerzőhöz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.