Szerző: Bizó Dániel

2008. október 7. 12:22

Frissítve: Arab tőke segítségével szervezi ki gyártását az AMD

Egy magyar idő szerint kettő órakor tartott konferenciahíváson jelentette be gyártásának stratégiai átalakítását, az úgynevezett asset smart működési modellt az AMD. A vállalat közlése szerint szerint a processzorgyártó egy önálló vállalatba szervezi ki termelését, melynek feltőkésítéséhez arab befektetési alapokat von be, megszabadulva ezzel a rendkívül költséges üzemek jelentette pénzügyi tehertől, egyúttal friss dollármilliárdok bevonásával versenyképesebb lehet az Intellel szemben a chiptervezés és -gyártás terén egyaránt. A bejelentés hatására 8,5 százalékkal zártak magasabban az AMD részvényei, miközben az Intel és a technológiai papírokkal teli Nasdaq több mint 5 százalékot gyengült a folytatódó amerikai pénzügyi krízis közepette.

[HWSW] Egy magyar idő szerint kettő órakor tartott konferenciahíváson jelentette be gyártásának stratégiai átalakítását, az úgynevezett "asset smart" működési modellt az AMD. A vállalat közlése szerint szerint a processzorgyártó egy önálló vállalatba szervezi ki termelését, melynek feltőkésítéséhez arab befektetési alapokat von be, megszabadulva ezzel a rendkívül költséges üzemek jelentette pénzügyi tehertől, egyúttal friss dollármilliárdok bevonásával versenyképesebb lehet az Intellel szemben a chiptervezés és -gyártás terén egyaránt. A bejelentés hatására 8,5 százalékkal zártak magasabban az AMD részvényei, miközben az Intel és a technológiai papírokkal teli Nasdaq több mint 5 százalékot gyengült a folytatódó amerikai pénzügyi krízis közepette.

A vegyesvállalat nem csak az AMD processzorainak, hanem más cégek chipjeinek termelésére is nyitott, vagyis ezzel új szereplő jelenik meg a szerződéses félvezetőgyártás piacán, adta hírül a Wall Street Journal, majd néhány perce a vállalat hivatalosan is megkezdte a változások kommunikációját. Korábbi spekulációk és piaci információk szakmai befektetőt valószínűsítettek, leginkább az elmúlt időben megerősödött tajvani TSMC került szóba, mely a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, vagyis foundryja. Az átalakulást már több mint egy éve lebegtette Hector Ruiz volt elnök-vezérigazgató, eddig azonban semmi közelebbit nem árult el, az alkalmazottak többsége is ma reggel értesült a részletekről.

Fabless chiptervező céggé válik az AMD

Az új vállalat, melyet sokatmondóan Foundrynak neveznek majd, átveszi a jelenleg az AMD által fenntartott drezdai létesítményeket. A vegyesvállalatba egy Abu Dhabi-i befektetési alap száll be, az Advanced Technology Investment első körben 700 millió dollárt fizet 55,6 százalékos többségi részesedéséért a Foundryban, míg az AMD 44,4 százalékkal rendelkezik majd -- a tranzakció 2009 elejére zárulhat le. További 314 millió dollárhoz jut a processzorgyártó a Mubadala révén, amely így 8 százalékról 19,3 százalékra növeli részesedését az AMD-ben, ezzel pedig a legnagyobb részvényessé válik. A tőkealap tavaly novemberben 622 millió dollárt injekciózott a vállalatba, ennek folyománya a jelenlegi megállapodás. Az AMD így mintegy 1 milliárd dollárnyi friss tőkéhez jut egy pénzügyi világkrízis közepette, melynek nagy részét chipfejlesztéseinek megerősítésére fordíthatja.

A friss tőke mellett az AMD közel 1,2 milliárd dollárnyi adósságtól is megszabadul, mely a Foundryhoz kerül át, így a tranzakcióval legalább 2,2 milliárd dollárral javítja mérlegét a nehéz helyzetbe került vállalat. Az AMD megállíthatatlanul lefelé tartó pénzügyi spirálja 2006 nyarán kezdődött, mikor az Intel ellentámadásának kezdetével egy időben felvásárolta a grafikus chipjeiről ismert kanadai ATI Technologiest, felélve ezzel készpénzállományának egy jelentős részét, valamint 2,5 milliárddal növelve hitelállományát. Az elmúlt két év során az AMD-re hatalmas nyomás nehezedett a korábbi piaci területeit visszafoglalni akaró Intel részéről, de 2007-ben az NVIDIA is súlyos pofonokat osztott a cég grafikus részlegének.

Frontális ellentámadás
A második negyedévben az Intel 79,7 százalékra tornázta fel részesedését az x86-os processszorok piacán, ami 0,9 százalékpontos emelkedés, miközben az AMD 1,2 százalékponttal 19,7 százalékra szorult vissza, a maradékot pedig a VIA vitte el -- derül ki az IDC adataiból. Az Intel dominanciája a notebook-szegmensben a leginkább szembeütköző, itt a szállítások 86,5 százalékát uralta a vállalat, mely 1,3 százalékpontos növekmény, ráadásul a VIA is részesedést szerzett, és 0,9 százalékon állt, miközben az AMD 1,9 százalékponttal visszaszorult 12,6 százalékra. A szerverek és munkaállomások terén 0,8 százalékpontot szedett el az AMD az Inteltől, vélhetően felfutóban lévő négymagos Opteronjai segítségével, így a volumen 13,8 százalékát birtokolta. Az asztali chipek piacán megmerevedtek a pozíciók látszólag, az AMD továbbra is tartja 26,4 százalékos területét.

Az AMD számára az igazi problémát azonban az Intel által padlóra kényszerített árazás adja. A Mercury Research adatai alapján a tavalyi negyedik negyedévben az AMD átlagos eladási árai az Intel árainak rendre 59, 58, és 72 százalékát tették ki az asztali, a mobil- és a szerverszegmensekben. Emiatt az AMD a szerverprocesszorok piacának mindössze 10,5 százalékát, az asztali 18,5, míg a mobilprocesszorokénak 11,2 százalékát szerezte meg érték alapján, a teljes x86-os piacra vetítve pedig 14,1-2 százalékot. Az Intel fölénye különösen nyomasztó annak fényében, hogy jóval alacsonyabb fajlagos előállítási költséggel is dolgozik.
A második legnagyobb chipgyártó az elmúlt években nemcsak elvesztette 2003-ban megszerzett vezető szerepét a processzorfejlesztések terén, hanem súlyos hátrányba került a monopolista magatartással vádolt Intellel szemben, mely kíméletlen tempót diktál minden fronton, kihasználva egyéves gyártástechnológiai lépéselőnyét, és hatalmas mérnöki erőforrásait -- a vállalat hat designt dobott piacra 2006 nyara óta.

Az AMD gyakorlatilag képtelen volt jelentős mikroarchitekturális előrelépést felmutatni az elmúlt több mint 5 év alatt, és ez legalább 2010-ig így is marad. A K8 nagyobb ráncfelvarrásának szánt 10h mikroarchitektúrájú négymagos chipeket ráadásul féléves késlekedés sújtotta, majd egy túlságosan későn felfedezett hiba miatt kellett a négymagos Opteronok szállításait két negyedévre felfüggeszteni, azok csak a második negyedév elejétől érhetőek el újra -- mindez erősen rányomta bélyegét a cég piaci és pénzügyi szereplésére.

Az AMD tavaly 3,38 milliárd dollár veszteséget szenvedett el, melyből 1,6 milliárd az ATI-val megszerzett javak könyv szerinti értékének leírása. Ezzel a cég elismerte, hogy túlságosan sokat fizetett az ATI-ért. Ezt egy újabb, 880 milliós leírás követte a második negyedévben, így az elmúlt másfél év mérlege 4,92 milliárd dollár veszteség. Az AMD az idei második negyedévben teljesen víz alá került, mindennapi működése már nem termelt készpénzt sem, három hónap alatt 242 millió dollárt fogyasztott el a cég.

A pénzügyi nehézségek hatására a készpénzállomány érdekében az AMD gyakorlatilag elfojtotta a tőkeberuházásokat, ezzel azonban a vállalat középtávú versenyképessége került veszélybe. A félvezetőipari kiadásokat a chipgyártó a 45 nanométeres csíkszélességű eljárás bevezetésére korlátozza jelenleg, melynek első eredményei heteken belül várhatóak. Készpénzpozíciójának javítása és stratégiai fókuszának növelése érdekében az AMD számos, az ATI-val megszerzett tevékenységtől megszabadult, így például TV-chipeket forgalmazó részlegét 193 millió dollárért adta le a Broadcomnak.

[+] Kontra: az AMD-ATI fúzió közelebbről

"A rabságot jelentő gyártási modelltől egy inkább fabless modell felé megyünk el az üzlet processzorokat érintő részében. Hosszabb távon ez megszabadít minket annak a terhétől, hogy ezekre a hatalmas gyárakra pénzt kelljen áldoznunk. Tehát inkább egy 'fizess a használatért' modell lesz, hasonló egy hagyományos fabless félvezető vállalathoz" -- mondta el korábban a Fortune magazinnak Dirk Meyer elnök-vezérigazgató. A Meyer a mai bejelentésen úgy fogalmazott, az átalakulás az AMD történetének legfontosabb eseménye. Az AMD a friss tőkeinjekcióval időt nyert chipfejlesztéseinek nyugodt folytatásához, melyektől versenyképességének javulását remélheti 2009 második felétől kezdődően.

A fabless zsargon olyan chiptervező vállalatokra utal, melyek nem rendelkeznek saját gyárral. Ilyen például az NVIDIA vagy a Qualcomm is. Kinevezésekor Meyer a chipfejlesztések jobb menedzselését ígérte, amihez most komoly pénzügyi erőforrásokat is kapott. A vállalat ráadásul úgy teszi le a félvezetőgyártás terhét, hogy az a lehető legkisebb kihatással lesz a chiptervezésre.

A chiptervezés és félvezető-fejlesztés szoros kapcsolata elengedhetetlen abban, hogy a mérnökök a maximumot legyenek képesek kihozni egy designból. Egy hagyományos, teljesen független szerződéses chipgyártó nem képes olyan fókuszáltan kiszolgálni egyetlen ügyfelet sem, mint ahogyan egy vállalaton belüli félvezetőcsapat teszi. Megtartva a kontrollt a Foundryban az AMD valószínűleg biztosítani tudja majd, hogy chipfejlesztései ne szenvedjenek csorbát a kiszervezés miatt.

Felpumpált gyártás

A kiszervezéssel és az arab tőkével nem csak a lényegében fablessé vált AMD lélegezhet fel, de a gyártással foglalkozó mintegy 3 ezer alkalmazott jövője is biztosabb alapokra kerülhet. Az Advanced Technology Investment (ATC) ugyanis legalább 3,6, de akár 6 milliárd dollárt is kész biztosítani a Foundrynak 5 év alatt, első körben 1,4 milliárd dollárt fektet be közvetlen a Foundryba. A friss tőkével folytatódhat a drezdai Fab 38 (korábban Fab 30) konverziója a 300 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló gyártósorok telepítésével, melyet korábban éppen a pénzügyi források hiányában volt kénytelen felfüggeszteni az AMD -- a cég processzorainak túlnyomó többsége az AMD egyetlen üzemelő gyárában, a drezdai Fab 36-ban készül.

A Fab 38 tömegtermelésre történő felkészítése mellett a Foundry egyúttal képes lesz egy új üzemet is létesíteni New York államban, egy korábbi kormányzati megállapodásnak megfelelően, melynek értelmében 650 millió dollárnyi támogatás áll a cég rendelkezésére 2009 júliusáig. A tervek szerint a Fab 4X kódnevű létesítmény építkezése 2009 közepén indulhat meg. Hosszabb távú vízióként Abu Dhabiban felépített félvezetőgyárakat vázoltak fel a felek -- a lényeg, hogy az ATC révén rendelkezésre állnak azok a dollármilliárdok, melyek az Intellel való félvezetőipari versengéshez szükségesek. Egy teljesen új, korszerű és nagykapacitású üzem 3-4 milliárdos kezdő tőkeberuházást igényel, az üzemeltetés és korszerűsítés pedig évente további százmilliókat igényel. Az Intel az elmúlt három évben például összesen több mint 16,7 milliárd dollárt fordított tőkeberuházásokra, de az AMD drezdai központű gyártása is több mint 5 milliárdot nyelt el.

A Foundry az arab tőkeinjekció révén elegendő kapacitást építhet ki nem csak az AMD, de más ügyfelek kiszolgálásához is, melyek számára vonzó lehet az IBM-AMD által közösen kifejlesztett, nagyteljesítményű logikák előállítását lehetővé tévő gyártástechnológia -- kérdéses ugyanakkor, árban mennyire lesz versenyképes a távol-keleti gyártókkal. A Foundry ezzel az IBM East Fishkill-i foundryjának közvetlen ellenfelévé válik. East Fishkill harmatos szereplése fényében ugyanakkor kérdéses, hogy mekkora volumenre tudnak szert tenni majd, megfelelően tudják-e majd támogatni az ügyfeleket a chipek fejlesztési fázisában.

A fejlemények nem érintik az IBM-mel közös kutatás-fejlesztési megállapodást, azt a stratégiai átalakulás tudatában hosszabbították meg augusztus végén, egészen 2015-ig. A Foundry csatlakozik az IBM-vezette kutatás-fejlesztési szövetségekhez. Az AMD 2002 végén kötötte első félvezetőipari kooperációját az IBM-mel, az úgynevezett SOI félvezető eljárás tömegtermelésben való alkalmazására, mely kedvező fogyasztás- és megbízhatóságbeli jellemzőkkel bír, ugyanakkor magasabb anyagköltséggel is.

A két vállalat rövid időn belül kiterjesztette kooperációját a 32 és 22 nanométeres csíkszélességet alkalmazó gyártástechnológiák kidolgozására is. Az AMD jelenleg 65 nanométeres csíkszélességű eljárással készíti processzorait Drezdában, de már küszöbön áll a 45 nanométeres eljárással készült termékek piacra dobása, a kereskedelmi tömegtermelés az elmúlt hetekben beindult, jelenleg a gyártás felfuttatása, és a készletek feltöltése folyik.

A WSJ egy informátora úgy hiszi, a Foundryba történő kiszervezés nem sérti az AMD és az Intel között korábban létrejött licencmegállapodást. Az Intellel kötött licencelési szerződés egy kitételének értelmében ugyanis az AMD x86-processzortermelésének csak egy bizonyos hányadát szervezheti ki külső gyártóhoz. Az üzleti titokként kezelt, hivatalosan meg nem erősített záradék iparági megfigyelők becslése szerint nagyjából 20 százalékról szólhat. A kitétel vélhetően az AMD meghatározó tulajdonosi jelenléte miatt nem lép életbe a Foundryhoz történő kiszervezés esetében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.