:

Szerző: Bányai György

2009. január 27. 15:56

Közelegnek a Panasonic utazózoomjainak utódai is

A Panasonic kiszivárgott, ám hivatalosan még be nem jelentett gépeinek száma ötre emelkedett, a gyártó két utazózoom fényképezőgépet is készül leváltani. A jelenleg piacon lévő DMC-TZ4, DMC-TZ5 slágergépeket a DMC-TZ6 és DMC-TZ7 váltja valamikor a tavasz kezdetekor.

[HWSW] A Panasonic kiszivárgott, ám hivatalosan még be nem jelentett gépeinek száma ötre emelkedett, a gyártó két utazózoom fényképezőgépet is készül leváltani. A jelenleg piacon lévő DMC-TZ4, DMC-TZ5 slágergépeket a DMC-TZ6 és DMC-TZ7 váltja valamikor a tavasz kezdetekor.

Hivatalos bejelentés előtt szivárogtak ki a fényképek és az adatok a Panasonic új fényképezőiről, melyek a már ismertetett három kompakton kívül kiegészülnek két zseb-ultrazoom modellel is. A hazánkban igen sikeres kompaktméretű ultrazoom fényképezőket, a DMC-TZ4-et és a DMC-TZ5-öt leváltani készülő duó márciusban megérkezhet a piacra.

A Panasonic a zsebméretű ultrazoom-sorozatának új kategórianevet is talált -- utalva a kis méretre -- utazózoom gépként mutatva be a két jelenleg is kapható slágertermékét. A TZ-sorozat most frissülni látszik, a közelgő TZ6 és a TZ7 fényképezőgépek extraszéles látószöggel, nagyobb zoomtartománnyal és magasabb felbontással mutatnak majd túl az elődökön.

A Panasonic Lumix DMC-TZ6 1/2,5 hüvelykes CCD képérzékelője 10 megapixeles, a 12-szeres zoomra alkalmas Leica optika pedig 25 milliméteres széleslátószögről indul. A gépház -- melynek burkolata egyébként a már jól bevált formához elenyésző eltéréseket leszámítva teljes mértékben hű -- 2,7 hüvelykes kijelzőt foglal magába, mely 230 ezer képpontból rajzolja a rajta megjelenő képet.

A Leica optika a TZ6 mellett a TZ7-ben is a gyártótól és a sorozattól megszokott módon lencsetag-mozgatás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel felszerelve küzd az éles képekért. A TZ7 a páros erősebb gépe, bár 12 megapixeles képérzékelővel szerelik, mégis csak 10 megapixel lesz az elérhető legnagyobb képfelbontás. A TZ7 kijelzője nagyobb, 3 hüvelykes, de a kistestvér kijelzőjével megyező felbontású.

A TZ7-ről még az is kiderült, hogy alkalmas lesz a 720p felbontású videók készítésére, ám ezeket rögzíteni akár 60 képkockás frissítéssel is tudja majd. A lítiumion akkumulátor 300 képnyi energiát adhat egy feltöltéssel. A Panasonic DMC-TZ6 329, a DMC-TZ7 pedig 429 dolláros áron jelenhet meg tavasszal a becslések szerint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.