Szerző: Koi Tamás

2008. október 30. 15:27

Tovább zuhant a Motorola, nehéz feladat vár az új vezetésre

A harmadik negyedévben is folytatta mélyrepülését a Motorola: a vállalat összes pénzügyi mutatója romlott, forgalma és piacrészesedése tovább apadt, a pénzügyi válság pedig elodázhatja a cég tervezett átalakítási folyamatát is -- ráadásul még az sem biztos, hogy ez kihúzza a gödörből az egykor szebb napokat látott gyártót.

[HWSW] A harmadik negyedévben is folytatta mélyrepülését a Motorola: a vállalat összes pénzügyi mutatója romlott, forgalma és piacrészesedése tovább apadt, a pénzügyi válság pedig elodázhatja a cég tervezett átalakítási folyamatát is -- ráadásul még az sem biztos, hogy ez kihúzza a gödörből az egykor szebb napokat látott gyártót.

Nem mennek a mobiltelefonok

Az elmúlt néhány hónapban tovább mélyült a Motorola válsága, legalábbis ez derül ki a cég most közzétett harmadik negyedéves pénzügyi beszámolójából. A vállalat a július elejétől szeptember végéig tartó időszakban 397 millió dolláros veszteséget termelt szemben az egy évvel ezelőtt 40 millió dolláros nyereséggel. A Motorola pénzügyi forgalma az előzetes várakozásokhoz képest valamivel nagyobb mértékben csökkent, a cég kasszáiba a három hónap alatt 7,48 milliárd dollár folyt be -- 15 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A gyártó a harmadik negyedévben 25,4 millió mobilkészüléket szállított, a darabszám szerinti forgalom így éves szinten 32 százalékkal zuhant, miközben a mobiltelefonos részleg üzemi vesztesége 840 millió dollárra rúgott. A Motorola ugyanakkor továbbra is a harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártó tudott maradni a behozhatatlan előnnyel rendelkező Nokia és a Samsung után. A cég a tavalyi év hasonló időszakában még több, mint 37 millió mobiltelefon dobott piacra.

Van még esély

A Motorola talán utolsó reménysugara a mobilrészlegért felelős, augusztusban kinevezett társelnök, Sanjay Jha lehet, aki szervezeti átalakításokkal, a termékportfólió egyszerűsítésével és elbocsátásokkal igyekszik kihozni a céget a zuhanásból. Az új vezető irányítása alatt a Motorola várhatóan két céggé bomlik majd fel, a folyamat azonban a rossz gazdasági mutatók miatt aligha zárulhat le az előzetes várakozásoknak megfelelően a jövő év harmadik negyedévében.

Az új cégvezető eltökélt szándéka ezzel együtt, hogy a Motorola mobiltelefonjait kevés kivételtől eltekintve a Google új mobilplatformjára, az Androidra építse, ezzel lényegesen egyszerűbbé és költséghatékonyabbá, nem utolsósorban pedig gyorsabbá téve a telefonok szoftverhátterének fejlesztését. A cég jelenlegi okostelefonjai (a Q széria) a Microsoft Windows Mobile operációs rendszerére épülnek, míg az olcsóbb változatok a Motorola saját fejlesztésű P2K platformját használják, ezekkel együtt ma legalább féltucatnyi szoftverplatformra épít telefonokat a gyártó.

Jha a szervezeti és a fejlesztéseket érintő átalakítások mellett a várakozások szerint újabb elbocsátási hullámot kezdeményez a cégnél. A Motorola mobiltelefonokat fejlesztő és gyártó részlege projektenként ma átlagosan nagyjából háromszor annyi munkatárssal dolgozik, mint a konkurencia -- a vállalat a költséghatékonyabb működés érdekében az elmúlt év óta 10 ezer munkavállalójának mondott fel, az újabb elbocsátási hullámot ugyanakkor egyelőre nem kommentálták a cégnél.

Nem lesz könnyű egyedül

Az egyre borúsabbá váló kilátások hatására vállalat korábban el akarta adni a részleget, vevőt azonban nem talált rá, sem szakmai, sem magántőkés oldalról. Az értékesítés kudarcba fulladását követően döntött az igazgatótanács: le kell választani a mobilrészleget, és önálló vállalattá szervezni, mely tőzsdére vonul majd.

Leválasztásával hatalmas nyomás alá kerül a mobilrészleg, hogy összekapja magát, hiszen önállóan kell helytállnia az éles piaci versenyben. Az eddigi példák nem sok jóval kecsegtetik az alkalmazottakat és befektetőket, a mobiltelefon-ipar ugyanis a legutóbbi két ilyen esetben egyaránt kudarcba torkollt próbálkozást láthatott. Az Alcatel és a Siemens mobilos részlege is gyorsan teret vesztett a szeparációt követően, aminek hatására az Alcatel kiszállt a kínai TCL-lel közös vállalkozásból, majd a Siemens értékesítette a BenQ számára a Siemens Mobile-t, mely később majdnem magával rántotta a mélybe a tajvani vállalatcsoportot.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.