Szerző: zimi

2008. október 29. 15:15

Korongozó - olcsó CD/DVD nyomtatók tesztje

A megírt optikai adathordozók csinosítására, feliratozására használhatunk címkéző készletet, de az excentrikussá teheti a korongot. Maradhatunk ugyanakkor az alkoholos rostirónnál is, de ha gyári minőséget akarunk, jobb ha egy CD/DVD nyomtatásra is alkalmas tintasugaras készüléket választunk.

[HWSW] A megírt optikai adathordozók csinosítására, feliratozására használhatunk címkéző készletet, de az excentrikussá teheti a korongot. Maradhatunk ugyanakkor az alkoholos rostirónnál is, de ha "gyári" minőséget akarunk, jobb ha egy CD/DVD nyomtatásra is alkalmas tintasugaras készüléket választunk.

A mai olcsóbb tintasugaras nyomtatók is megfelelő minőségű dokumentumokat készítenek és szinte szemcsementes fotókat állítanak elő nagy színtartománnyal. Számos modellt olyan mechanikával szereltek fel, melynek segítségével közvetlenül képes nyomtatható (inkjet printable), fehér felületű írható CD vagy DVD médiára dolgozni -- ezek közül a legolcsóbbakat teszteltük le.

Ha ilyen nyomtatót választunk, akkor a matricás címkézést jóval felülmúló minőségben leszünk képesek akár fotó jellegű címkék előállítására is, legalábbis otthoni vagy néhány fős irodai igényeinek megfelelő mennyiségekben. Nem csak CD nyomtatásban, hanem szöveges és színes dokumentumok, és persze fotók előállításában is próbára tettük a résztvevőket, az időeredményeket pedig külön táblázatban tüntettük fel. Figyelembe vettük a költségeket, de főként a használhatóságot sokoldalúságot és a nyomatminőséget.


Technikai adatok


Sebesség eredmények

HP Photosmart D5460

A HP megoldása, a Photosmart D5460 megjelenésében inkább a könnyedségre és barátságosságra hajt, semmint az eleganciára. A könnyebb kezelhetőség érdekében egy bélyegnyi színes LCD-kijelző is tartalmaz. Ez, és az univerzális kártyaolvasó, valamint a PictBridge csatlakozás lehetővé teszik az önálló használatot, ezen a téren a D5460 nyújtja a legtöbbet. Technológiáját tekintve alsó árkategóriában kínál külön patronos, öt alapszínű nyomtatási rendszert, fix nyomtatófejjel. Ebben a normál cián, bíbor és sárga mellett nem csak pigmentált, hanem vízfesték jellegű fekete is található. Cél a sokoldalúság, a pigment ugyanis a kontúros szövegeknek, míg a jól keveredő fekete a fotók árnyalatainak kedvez, emellett olcsóbban állíthatók vele elő fotók, mint hat tintából. Az ISO adatok értelmében egy belépő monokróm lézernyomtatókat szorongató oldalköltségről és teljesen ésszerű színes lapköltségekről beszélhetünk, nagy kapacitású kellékanyag beszerzése esetén.

A szövegek, ábrák, ha nem is érik el a lézernyomtatók kontúrminőségét, de kellően kontrasztosak normál papíron is. Fotónyomtatáskor is szép eredményt kapunk megfelelő médiára. Ugyan a nagyító leleplez pontatlanságokat, nem a D4280 a fotóárnyalás legjobbja, de érezhetően jobb árnyalatképzéssel van dolgunk, mint egy hagyományos négytintás rendszernél és nagyon úgy tűnik, hogy a fotók színterén is javítottak, gazdagabb színvilágot ad az új rendszer. Az ajánlott HP Advanced Photo Paper médiával szinte azonnali száradást és vízálló nyomatokat kapunk.

Jó sebességeredményeket kaptunk, szövegnyomtatásban pedig jelentős előnyt mutat a D5460 a mezőny többi tagjához viszonyítva. A gyorsaságon -- ahogy sok tintasugarasnál -- ront egy kicsit a sok váratlan nyomtatófej karbantartás, ezekre a kb. 25 másodperces időveszteségekre időközönként számíthatunk. Meg kell említenünk, hogy a mellékelt szoftver nagyon barátságos és általában ez a barátságosság jellemzi az egész konstrukciót. Könnyen tervezhetünk címkéket a mellékelt programmal és eltérően a versenytársaktól, minden nehézség és pontatlanság nélkül nyomtathatunk CD-re bármely fotónyomtató alkalmazásból. Ellentétben némely régebbi olcsóbb HP modellekkel, itt a papírtálca megbízhatóan működik, csakúgy mint a motoros fotótálca. A CD/DVD nyomtatóadaptert praktikusan elrejthetjük magába a tálcába, kezelése és pontossága a mezőny legjobbja.

Úgy érezzük, nemigen tévedhet az, aki általános otthoni nyomtatónak választja a képernyővel és CD-nyomtatással felextrázott készüléket, amiből talán egyedül csak a duplex egység hiányzik.

Canon PIXMA iP4600

A mezőny legelegánsabb modellje egyértelműen a Canon iP4600. Kiépítésben is extra, tartalmaz automatikus lapfordítót valamint egy fekvő, normál papírhoz és egy álló, fotó médiákhoz szánt tálcát is. Képernyője és kártyaolvasója nincsen, de azért egy PictBridge-aljzat révén lehetséges az önálló nyomtatás, fényképezőgépről.

A Canon vezette be elsőként saját, öttintás rendszerét ContrastPLUS néven, ez a fix fejes, 5 külön tintapatront tartalmazó rendszer dolgozik az iP4600-ban is. A három alapszín (CMY) mellett nem csak egy pigmentált, hanem fotókhoz optimalizált, könnyen keveredő fekete is helyet kapott a készletben. Megfelelő szöveg minőséget kapunk tehát, a pigmentált tinta elég hamar szárad ahhoz, hogy érdemes legyen a duplexet használni, így papírt takaríthatunk meg. Üzembiztosan működik a lapfordítás, néhány másodperc extra száradási idővel és a festékmennyiség visszafogásával (ezeket automatikusan beállítja a rendszer) kerüli el a rendszer a lapok átázását. Az igen nagy felbontás és a valóban egyedül a Canonnál elérhető egy pikoliteres minimális cseppmérettel megteszi a magáét, ami a fotók árnyalatképzését, a pontszórás pontosságát illeti, ebben az iP4600 jobb, mint a mezőny másik öttintása. Ugyanakkor a tinta és az ajánlott papír adta színtér kicsivel visszafogottabbnak tűnik, mint mondjuk a HP esetében.

Jó sebesség eredményekkel dicsekedhet az iP4600, ám a képlet mégsem ilyen egyszerű, különösen, ha az előd, az iP4500 tulajdonságait is figyelembe vesszük. Egyrészt a szövegnyomtatás sebessége érezhetően csökkent az elődmodellhez képest, merthogy fekete fúvókából kevesebbet tartalmaz a fej. Másrészt szinte minden nyomtatás megkezdése előtt ki kellett várnunk egy 20-26 másodperce szerviz menetet, a tintasugaras nyomtatómű karbantartásának jellegzetes zajaival. Hosszabb dokumentumok esetében is bizonyára sor kerül erre a rutineljárásra, így nem fogjuk tudni pontosan megmondani, hogy mennyi időt is vesz majd igénybe a munka elkészítése.

CD/DVD nyomtatáskor a mellékelt tálcát és a Canon CD Label Print alkalmazást célszerű használni, amibe képeket is illeszthetünk, így gyakorlatilag bármilyen tartalmú CD elkészíthető. Várakozásainkkal ellentétben először a nyomtatást kell elindítani, amire karbantartás rohammal reagál a készülék, és csak ez után, felszólításra illik behelyezni a tálcát. Ez a procedúra csak a lemeznyomtatás bevezetéseként zajlik le, a sorban következő korongnál már nem.

Pontos költségeket és árakat még nem tudunk mondani, annyi látható, hogy a kellékanyagok kapacitása csökkent az iP4500-hoz képest, mintegy ötöd résszel. A külföldi árakat nézve várható, hogy az új patronok ára alacsonyabb lesz, de fajlagosan így is kicsit drágábban nyomtathatunk majd. A táblázatban egyéb adat híján az iP4500 elődmodell árait tüntettük fel, de értékeléskor figyelembe vettük, hogy ezeknél mintegy 10%-al többre számíthatunk. Jól megépített, gyönyörű modell az iP4600, duplex szolgáltatása az árkategóriájában egyedülálló és ha számunkra ez fontos, érdemes ezt választani. Kezelhetőségben és sokoldalúságában most akadt nála jobb, hasonló minőséget nyújtó versenyző és elérhető még az igen jól sikerült iP4500 is, amihez képest egy technológiailag könnyített utóddal pedig különösen nehéz jobbat nyújtani.

Epson Stylus Photo R285

Az Epson belépő szintű fotónyomtatója a gyártótól megszokott álló papírtálcát alkalmazza, önálló nyomtatáshoz szükséges kártyaolvasót vagy PictBridge portot nem találunk rajta, számítógépes használatra tervezték. Egyedül az Epson Stylus Photo R285 használ hat alapszínt a mezőnyből, lévén kifejezetten fotónyomtató. Az Epson Claria tintáit külön-külön cserélhetjük, a fix Epson Micor Piezo fej fix. A külön, színenként cserélhető patronrendszer takarékos megoldásnak számít, kár, hogy a hatszínű fotónyomtatás eleve kicsit drágább mulatság, mint a négy alapszínnel dolgozó. A gyártó által megadott szabványos kapacitás értékek alapján azonban kiderül, hogy ha fotócsomagot vásárolunk, nem jövünk ki rosszul.

Elsősorban fotónyomtatásra tervezték az R285-öt, így ezen a területen hozza a legjobb eredményeket. A hat tintának köszönhetően folyamatosak az átmenetek bőrszíneknél és más természetes árnyalatoknál, egyértelmű minőség előnyt mutat fel a készülék ezen a téren a versenytársak előtt. Szövegek és dokumentumok nyomtatása sem gond számára (ilyenkor természetesen a fotószínekre nincs szükség), de a fekete tintát nem erre a célra optimalizálták. Más modelleknél több egyenetlenséget találunk a szövegkontúrokban és normál papíron gyengébb kontrasztot kapunk. Fotóminőségű, nyomtatható CD-R lemezen is érvényesülhetnek némileg a több alapszín előnyei, szebbek az árnyalatok.

A konkurenciához képest sebességben némileg alulmarad az Epson fotónyomtatója szövegnyomtatásban és színes dokumentumoknál egyaránt. A hátrány csak nő, ha fotóinkhoz a lehető legjobb minőséget választjuk. Igaz viszont, hogy normál fotó beállítás esetén is a mezőnnyel összevethető minőséget kapunk, mindössze 26 másodperc alatt. Időnként az R285 is fut egy-egy szervizkört, azaz némi zörgés kíséretében megtisztítja a nyomtatófejet, de jóval ritkábban, mint a többi modell. A karbantartás időtartama hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint a versenytársaknál, 20-30 másodperc között mozog. Összegezve, akiknek a nyomtatás a fotónyomtatással jelent egyet, nem keresik a csúcssebességet de igénylik a hat alapszínű színárnyalatokat, azok válasszák a régóta piacon lévő R285-öst.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról