Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 20. 14:41

Hirdessen olcsón spamlevéllel, a hatóság úgyis tehetetlen

A magyar spam létezik, ez kiderül nemrégiben megjelent írásunkból is, de a Spamwiki alapító adminisztrátora szerint egyes hazai cégek már rendszeresen, tudatos marketingeszközként használják a kéretlen reklámleveleket. A hirdetési büdzsé egyik elemeként kezelik az NHH által kiszabható maximális 500 ezer forintos büntetést is, egyáltalán nem félnek a szankcióktól, és a bírság sokszorosát keresik minden egyes kampányukkal.

[HWSW] A magyar spam létezik, ez kiderül nemrégiben megjelent írásunkból is, de a Spamwiki alapító adminisztrátora szerint egyes hazai cégek már rendszeresen, tudatos marketingeszközként használják a kéretlen reklámleveleket. A hirdetési büdzsé egyik elemeként kezelik az NHH által kiszabható maximális 500 ezer forintos büntetést is, egyáltalán nem félnek a szankcióktól, és a bírság sokszorosát keresik minden egyes kampányukkal.

Hatástalan hatóság

A Hermina Bau Ingatlanforgalmazó Kft.-t a Nemzeti Hírközlési Hatóság október 15-én félmillió forint elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti bírsággal sújtotta. Tömeges spamküldésért az ingatlancég egy éven belül a hetedik (!) büntetését kapta meg, eddig összesen 1,6 millió forint volt a bírság. Az első figyelmeztetés után mintha semmi sem történt volna, újra megindították a becslések szerint 50 ezer e-mailcímet elérő hadjáratukat, sőt az első kisebb mértékű büntetések és az előző, már a maximális kiszabható összegű bírság sem hatotta meg őket.

Az NHH a vonatkozó jogszabályok alapján esetenként maximum 500 ezer forintos büntetést szabhat ki a kéretlen leveleket küldő cégekre. A legelső alkalommal figyelmeztetnek csupán, felhívják a figyelmet arra, hogy a kéretlen levelek kiküldése törvénybe ütköző tett, ismertetik a minősített eseteket és felszólítják az elkövetőt a tevékenység beszüntetésére. A HWSW szerkesztőségének nyilatkozó Sipos Zoltán, a Spamwiki alapító adminisztrátora egyénileg utánajárt a Hermina Bau esetének, s kiderült, hogy a cég vezetője minden aggodalom nélkül be is fizeti a büntetéseket minden esetben, ugyanis marketingköltségnek gondolja.


Büntetőlevél az NHH-tól

A cég nem próbálja titkolni, elrejteni ezt a tevékenységet, valószínűleg nem is érdekli őket, hogy a hirdetés ezen formája törvénytelen. A Hermina Bau kampányonként több tízezer levelet küld ki az adatbázisban szereplő címekre, s annak ellenére, hogy a legtöbb ember automatikusan törli a kéretlen leveleket, néhányan fennakadnak a hálón. Ha akár egyetlen ingatlant is eladnak a spameknek köszönhetően, akkor is többet keresnek, mint az összes eddig rájuk kiszabott bírság, tehát megéri ezzel játszani. Bennfentes nyilatkozónk szerint ennél viszont lényegesen több, közel 40 millió forintos pozitív egyenleggel zárnak egy átlagos spamkampányt a Hermina Baunál. Az esetről szerettük volna megkérdezni Szokody Sándort, a társaság ügyvezetőjét, azonban mindeddig nem reagált a HWSW megkeresésére.

Krimibe illő történetek

Annak ellenére, hogy az ingatlancég élen jár a kiszabott büntetések tekintetében, nem ők a leghevesebb küldők, hanem a magyar warez-oldalakat üzemeltető csoportok. A lakásokat értékesítő, a piacon egyébként is jelen lévő céggel szemben ezek viszont többnyire láthatatlanok, utolérhetetlenek. A módszereik, kapcsolataik és reakcióik is különböznek a kínálkozó lehetőséget szimplán kihasználó építésivállalkozásétól. Sipos Zoltán szerint van olyan spamküldésért üldözött cég, ami évek óta egy halott ember nevén van, de arra is volt példa, hogy a spamküldők fizettek a spamellenes aktivisták felkutatásáért, hogy jobb belátásra bírják őket.

A bürokrácia csődje

A hatóságok eközben pedig csak pattogtatják a labdát és széttárt karokkal nézik, ahogy néhány ügyeskedő ember hülyét csinál a magyar jogrendből. Az NHH jól ismeri már az állandó szereplőket, de nem tehet mást, mint kiszabja a maximális büntetést. A Gazdasági- és Versenyhivatalnál lehetne a Hermina Bauhoz hasonló vállalkozásokat jogszerűtlen piaci előnyszerzésért vizsgálni, de a tapasztalatok szerint egyáltalán nem foglalkoznak velük. A Budapesti Rendőrfőkapitányság pedig akkor jár el kizárólag, ha konkrét károkozás történik. Sőt, gyakran azzal az indokkal dobják vissza a feljelentéseket, hogy az e-mailcím nem személyes adat, a spamküldésnek így büntetőjogi felelőssége nincs.

[+] Magyar netre magyar spamet!

Az elmúlt hónapban életbe lépett új spamtörvény egyértelmű visszalépés a korábbi helyzethez képest -- állítja Sipos. A magyar specialitásként ismert feliratkozásra (és egyben a leiratkozásra is) lehetőséget adó kéretlen levél aljára maguk a küldők másolják be a jogszabályokat, megtévesztve a felhasználókat, illetve részben kibújva a jogi felelősség alól.

Civil segítség

Szerkesztőségünknek Sipos Zoltán elmondta, hogy a spamek ellen ma Magyarországon úgy lehet a leghatékonyabban harcolni, ha a küldő cégeket pellengérre állítjuk és tudatosítjuk az emberekben, hogy az ilyen reklámok alapján való vásárlás motiválja a jövőbeni kéretlen levelek megszületését, sőt, bűncselekményt támogatnak. Szerencsére egyre több spamellenes blog jön létre, többször esik szó róla a tömegmédiában is, így kezd valóban közkeletűvé válni a téma. Mára szinte mindenki tudja, hogy mit jelent a spam szó és azzal is kezdenek tisztában lenni, hogy nem csak amerikai viagra- és szexhirdetések formájában létezik.

A spamellenes aktivista több fórumon javasolta, hogy a kéretlen levelek büntetési tétele függjön a hirdetett termék értékétől vagy a megszerezhető haszon nagyságától, vagy egyszerűen a kiszabható bírság legyen jóval magasabb. Ez a gondolat eddig minden esetben süket fülekre talált, pedig akár az SMS-warezt, FTP-warezt támogató szerverhosting-szolgáltatók és akár a Hermina Bau is meggondolná, hogy mikor megy bele ilyen akciókba, ha nem félmilliót, hanem annak sokszorosát kellene kifizetnie büntetésként.

Az IHM megszüntetése óta ráadásul a kormányzatban sincs informatikáért felelős, dedikált csúcspolitikus, így a Spamwiki alapítója szerint csak a civil szférára lehet számítani ennek a problémának a kezelésében. Ők pedig csupán annyit tehetnek, hogy publicitást generálnak, felhívják rá a figyelmet és gondoskodnak arról, hogy minden elkövető bekerüljön a hatóság fókuszába, akkor is ha csak gyenge legyintésnek is számít a jelenleg kiszabható büntetés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról