:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 3. 11:04

Érintőkijelzős zenemobilt mutatott be a Nokia

Hosszas várakozás után a Nokia tegnap bejelentette első érintőképernyős telefonját, ami a várakozásokkal ellentétben nem egy üzleti okostelefon, hanem egy kimondottan zenelejátszásra fejlesztett mobil: az 5800 XpressMusic vitán felül az iPhone-nak akar konkurenciája lenni. A Nokia múlt hónapban bejelentett Comes with Music programjának köszönhetően minden vásárló egy éven keresztül ingyen tölthet le zenéket a Nokia tárházából.

[HWSW] Hosszas várakozás után a Nokia tegnap bejelentette első érintőképernyős telefonját, ami a várakozásokkal ellentétben nem egy üzleti okostelefon, hanem egy kimondottan zenelejátszásra fejlesztett mobil: az 5800 XpressMusic vitán felül az iPhone-nak akar konkurenciája lenni. A Nokia múlt hónapban bejelentett Comes with Music programjának köszönhetően minden vásárló egy éven keresztül ingyen tölthet le zenéket a Nokia tárházából.

A Nokia szerint az emberek egy zenetelefontól azt várják, hogy valóban élmény legyen a zenehallgatás vele, ehhez pedig sok memória, hangos hangszórók és könnyű szinronizálhatóság kell, emellett pedig ugyanolyan jól kell telefonként is szerepelnie, mint bármely más mobilnak, könnyű kezeléssel, egyszerű és hasznos funkciókkal. A finn gyártó ezen elvek alapján igyekezett összerakni az új érintőképernyős, multimédiás felhasználásra szánt okostelefonját.


Az érintőkijelző előnyeit a kezelőfelület megújításával kezdték el kiaknázni, megjelent ugyanis a médiasáv nevű kinyíló menü, ami közvetlen elérést biztosít a szórakoztató funkciókhoz, köztük a zene- és videolejátszóhoz, képnézegetőhöz. A telefonon lévő tartalmak mellett az online megosztókhoz és zeneletöltési oldalakhoz is egy egyszerű menüpont vezet. Az új Nokia telefon kategóriájának megfelelően támogatja a Flash tartalmak megjelenítését is, így a böngészésnek gyakorlatilag csak az előfizetett adatcsomag szabhat csak határt.

[+] Kipróbáltuk: Apple iPhone 3G

A zenetelefon felszereltségét tekintve jól vizsgázik, hiszen 8 gigabájtos memóriakártyával érkezik, lejátszik szinte minden ismert zenei formátumot, nem saját szabványú kimenete van, hanem bármely 3,5 milliméteres jack csatlakozós fülhallgató illeszthető hozzá, illetve a beépített hangszórók is sztereóban, állítólag meggyőző hangerővel és hangminőséggel szólnak.

A 640x360 pixeles felbontású, 3,2 hüvelykes képernyőn a kimondottan érintőkijelzős használatra fejlesztett Symbian S60 5th Edition jelenik meg. A Nokia szerint "felhasználói interfész" helyett "emberi interfészt" hoztak létre, ami az átlagember gondolkodását veszi figyelembe -- ennek némileg ellentmondani látszik, hogy az SMS-írás vagy szövegbevitel virtuális billentyűzeten, stylussal történhet, hasonlóan a tenyérgépekhez.

A Nokia 5800-at egy 3,2 megapixeles, Carl-Zeiss optikás, autofókuszos, LED-vakus fényképezővel is felvértezték. A külvilággal kapcsolatot a szabványos GSM frekvenciákon, a sztereó Bluetooth segítségével, WLAN-on, illetve HSDPA kapcsolaton keresztül tud létesíteni. Nem maradt ki a képernyő tájoláshoz és a játékokhoz hasznos gravitációs szenzor sem, illetve a készülékben beépített GPS-vevő is van.

A korábban Tube néven beharangozott készülék még ebben a negyedévben megjelenik a boltok polcain, a becsült kiskereskedelmi ára kártyafüggetlenül nettó 70 ezer forint lesz. Az 5800 modell Comes with Music szolgáltatással viszont már csak a következő év elején érhető majd el. Arról egyelőre hivatalos információ nincs, hogy melyik szolgáltatók kínálatában jelenik majd meg a telefon, néhány előzetes tesztfotón a Vodafone logó tűnt fel, ami árulkodó lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.