Szerző: Vörös Péter

2000. július 12. 08:57

Az Intel benchmark eredményei alapján enyhén szólva nem túl nagy a Rambus előnye a PC 133 SDRAM-mal szemben, sőt ...

Az eredmények egyik legfontosabb aspektusa az, hogy magától az Intel-től származnak a mérések, márpedig az Intel a Rambus technológia fő támogatója. Az összehasonlított készülékek az Intel 815 chipset + PC 133 SDRAM kontra Intel 820 chipset + Rambus DRAM alapúak voltak. Mindkét összehasonlított konfigurációban 933 MHz-es Pentium III processzor volt és 14 benchmark közül 11-ben az Intel 815 chipset + PC 133 SDRAM volt a nyertes.

Az üzleti alkalmazások futását mérő benchmark-ok esetében mind a hatnál a Intel 815 chipset + PC 133 SDRAM nyert. A multimédia ill. 3D alkalmazások többségénél is hasonló volt a helyzet. A Pentium 866 MHz ill. lassúbb processzoroknál is hasonló eredményekre jutott az Intel. Bár a különbség egyetlen tesztnél sem volt jelentős nagyságú, mégis az Intel is a Rambus-t 'hozta ki' vesztesnek, ami jelentős fejlemény azok után, hogy az Intel évek óta állítja azt, hogy a Rambus magasabb teljesítményt fog nyújtani.

Az elemzők szerint jó esély van arra, hogy a 815-es chipset a valaha gyártott egyik legnépszerűbb Intel chipset lesz. Ami a Rambus-t illeti, nem túl pozitív a legújabb fejlemény, de az is igaz, hogy a még az idén piacra dobandó min. 1,4GHz-es Pentium 4 400MHz-es FSB-jénél már jobban ki fog jönni a Rambus előnye. A 266MHZ-es Double Data Rate (DDR) DRAM pedig várhatóan nem lesz annyival olcsóbb a Rambus-nál, mint a mostani árkülönbség a PC 133 SDRAM és a Rambus között.

Egyes szakértők szerint még az a helyzet is előállhat, hogy a PC-knek valós versenytársává válhat a Sony Playstation 2, többek között azért, mert abban már kiindulásként Rambus memória van és a többi alkatrész is ennek megfelelő gyorsaságú (valamint standard alkatrész a DVD-ROM) - egyelőre lényegében mindössze a winchester hiánya miatt nem lehet komolyan figyelembe venni a Sony Playstation 2-t, mint a PC-k vetélytársát ...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról