Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 25. 13:01

Egyre többen fontolgatják a Windows Vista mellőzését

A Windows Vista vállalati elterjedtsége továbbra is alacsony -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Forrester Research publikált. Az elemzőcég 2300 vállalat összesen 50 ezer számítógépének adatai alapján azt találta, Vistát még csak a cégek 9 százaléka használ, és azokkal is jellemzően a Windows XP-nél régebbi operációs rendszereket váltották le, az XP népszerűsége tehát továbbra is töretlen.

[HWSW] A Windows Vista vállalati elterjedtsége továbbra is alacsony -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Forrester Research publikált. Az elemzőcég 2300 vállalat összesen 50 ezer számítógépének adatai alapján azt találta, Vistát még csak a cégek 9 százaléka használ, és azokkal is jellemzően a Windows XP-nél régebbi operációs rendszereket váltották le, az XP népszerűsége tehát továbbra is töretlen.

Windows XP-ről Windows 7-re

Thomas Mendel, a Forrester elemzője, a jelentés készítője szerint a Windows 7 2010-re ígért érkezése egyre közelebb kerül és egyre jobban csábítja a vállalatokat arra, hogy kihagyják a Vistát a frissítési ciklusból. Idén áprilisban egyébként a Forresternél még úgy látták, azok a vállalatok, akik Windows XP-ről egyből Windows 7-re váltanak, két szék közül a padlóra eshetnek: ha valaki kivárja a következő asztali Windows érkezését, ugyanolyan migrációs kínjai lesznek, mint a Vista esetében.

Wow!
A Vista problémája nem kis részben percepciós. Ami igaz az igaz, a rendkívül hosszúra nyúlt fejlesztési ciklus végén a Microsoft nem tudott akkorát robbantani, hogy az egész világ szája tátva maradjon. Vagy mégis? A redmondi cég a napokban elvégzett egy fókuszcsoportos kutatást olyanok körében, akik bevallottan rossz véleménnyel vannak a Vistáról. Ezeknek az embereknek San Franciscóban bemutattak egy Mojave kódnevű asztali operációs rendszert, amelytől mindenki el volt ragadtatva, a pozitív visszajelzések aránya 90 százalék felett volt. Ezután a csoport tagjainak elárulták: a Mojave valójában nem létezik, amit láttak, a Vista volt.
A Windows Vista terjedésének egyik legfőbb gátját az alkalmazás-inkompatibilitás jelenti, a legtöbbször azonban a házon belül készített szoftverek buknak el, amelyek fejlesztésénél nem vették figyelembe a Windows-alkalmazások tervezésére vonatkozó irányelveket. A Forresternél úgy vélik, érdemes lehet ezeket az alkalmazásokat minimális ráfordítással Vista-kompatibilissé tenni, általában elegendő a jogosultság-kezelésre vonatkozó részt átírni, újraírni, hogy megfeleljen a Vista szigorúbb elvárásainak.

Mégis, egyre többen vannak, akik megpróbálják Windows XP-vel kihúzni a Windows 7 érkezéséig. A rendszerfelügyeleti berendezéseket gyártó KACE saját felmérése szerint a vállalatok közel kétharmada nem tervezi bevezetni a Windows Vistát. A válaszadók közel fele tapogatózik más irányokba, például kísérletezik Linuxszal vagy Apple Mac OS-szel.


Mikor kezdődik a "hűha"?

A Microsoft szerint a Vista ugyanolyan ütemben terjed vállalati környezetben, mint 2001-es megjelenése után a Windows XP. A redmondi cég pénzügyi elemzők számára rendezett konferenciáján Buill Veghte alelnök elmondta, június végén a Vista az időarányos elterjedtségét tekintve enyhén meg is előzte a Windows XP-t -- konkrét részletekkel azonban nem szolgált. A Microsoft a negyedik negyedéves eredményeinek bejelentésekor közölte, a Vistából eddigi története során már 180 millió licencet értékesítet, a negyedév során pedig 40 milliót.

Időben van a Windows 7

A Vistára épülő Windows 7 fejlesztése egyébként a Microsoft szerint kiválóan halad és 2009 végére, de legkésőbb 2010 elejére a polcokon lehet az új asztali Windows. Az elemzői konferencián nem hangzott el semmiféle újdonság az operációs rendszerrel kapcsolatban, Steve Ballmer csak annyit mondott róla, nagy figyelmet szentelnek a kompatibilitásnak. Az már korábban kiderült, a Windows 7 a Windows Server 2008 továbbfejlesztett rendszermagjára épül, ezért a jelenlegi Windows-generációra írt driverek és alkalmazások maradéktalanul futni fognak rajta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról