Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 18. 10:57

Soha nem fejlődtek még ilyen gyorsan a szuperszámítógépek

Frissült a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 lista , amelynek élén az amerikai energiaügyi minisztérium Los Alamons National Laboratory intézetében nemrég üzembe állított, több mint 1,026 petaFLOPS teljesítményű Roadrunner gépe áll. A Roadrunner a világon elsőként képes egymillószor milliárdnál is több műveletet végrehajtani egy másodperc alatt.

[HWSW] Frissült a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 lista, amelynek élén az amerikai energiaügyi minisztérium Los Alamons National Laboratory intézetében nemrég üzembe állított, több mint 1,026 petaFLOPS teljesítményű Roadrunner gépe áll. A Roadrunner a világon elsőként képes egymillószor milliárdnál is több műveletet végrehajtani egy másodperc alatt.

A legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeket a Linpack teszt alatt mutatott eredményeik alapján összesítő Top 500 listát 1993 óta évente kétszer állítják össze, a most megjelentetett rangsor sorban a harmincegyedik. Az új listát a drezdai International Supercomputing Conference-en hozták nyilvánosságra. A tíz leggyorsabb gép közül hat az Egyesült Államokban található, ezek mellett egy német, egy francia és két indiai rendszer került az első tíz helyezett közé.

[+] Megszületett a világ első petaflops szuperszámítógépe, az IBM Roadrunner

A szuperszámítógépek fejlődése látványosan felgyorsult az utóbbi években, ahogy a méregdrága monolitikus rendszereket felváltották az olcsó, bárki számára elérhető komponensekből álló fürtök. A fejlődés indikátora, hogy az új Top500 lista utolsó helyezettje az előző, novemberi rangsorban még a 200. helyen állt volna, vagyis fél év alatt a lista szereplőinek közel kétharmada lecserélődött, amire a Top500 tizenhat éves történetében még nem volt példa.

A Roadrunner mögött a második helyen a Lawrence Livermore National Laboratoryban működő IBM BlueGene/L végzett, teljesítménye 478 teraFLOPS, ami a jelenlegi csúcstartóénak kevesebb mint fele. A bronzérem az Argonne National Laboratoryban található IBM BlueGene/P gépé, ami alig lassabb a másodiknál, 450 teraFLOPS teljesítményű. A listán negyedik a Texasi Egyetem négymagos Opteronokra épülő gépe, amelyet a Sun szállított, teljesítménye 326 teraFLOPS, az ötödik pedig az Oak Ridge National Laboratory által használt Cray XT4 rendszer, amely szintén Opteronokra épül.

IBM Roadrunner szuperszámítógép

Az Egyesült Államok szuperszámítógépes nagyhatalmi pozícióját egyértelműen mutatja, hogy az 500 leggyorsabb gép több mint fele az USA-ban működik. Az Egyesült Államokon kívül működő legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép Németországban található, a Jülichi Kutatóközpont Alkalmazott Matematikai Intézetében: az IBM BlueGene/P összteljesítménye 180 teraFLOPS. A Top500 listán a leggyorsabb, ipari felhasználású szuperszámítógép a francia Total olajtársaság tulajdonában levő SGI rendszer, amelynek 106 teraFLOPS-os teljesítménye a tizedik helyre elég.

A Core mikroarchitektúrára épülő Xeonok megerősödésével, és a négymagos Opteronok késésével látványosan nőtt az Intel befolyása a szuperszámítógépes világban: a most kiadott listán található gépek 75 százaléka Intel processzorra épül. A Top500 összeállítói most először az energiahatékonyságot is vizsgálták, ebből a szempontból a Cell-alapú blade-ekre épülő Roadrunner, és a BlueGene/P rendszerek bizonyultak a legjobbnak, de az Intel négymagos Xeonjai is jól teljesítettek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról