Szerző: Bizó Dániel

2008. április 22. 16:47

Tartósan emelkedésnek indulhatnak a DDR2 memóriaárak

Láthatóan megindult a DDR2 memóriachipek elemzők és memóriagyártók által várva várt áremelkedése, derül ki a legfrissebb üzletkötési adatokból. A DRAMeXchange adatai alapján mintegy negyedével ugrott meg az elmúlt hetek során az 1 gigabites DDR2 chipek azonnali ára, és elérte a 2,5 dollárt, vagyis a 400 forintot. A következő hónapok során kitartónak tűnő emelkedést a memóriaüzemek konverziójával átmenetileg visszaeső termelés, valamint a szezonálisan erősödő kereslet magyarázza.

[HWSW] Láthatóan megindult a DDR2 memóriachipek elemzők és memóriagyártók által várva várt áremelkedése, derül ki a legfrissebb üzletkötési adatokból. A DRAMeXchange adatai alapján mintegy negyedével ugrott meg az elmúlt hetek során az 1 gigabites DDR2 chipek azonnali ára, és elérte a 2,5 dollárt, vagyis a 400 forintot. A következő hónapok során kitartónak tűnő emelkedést a memóriaüzemek konverziójával átmenetileg visszaeső termelés, valamint a szezonálisan erősödő kereslet magyarázza.

A DRAMeXchange alapján az 1 gigabites és 512 megabites DDR2 chipek árai rendre 5,3 és 6,7 százalékkal emelkedtek tegnap, egyetlen nap alatt, ami régóta nem látott erősödés. A nagyobb vásárlók szerződéses árai ugyan lassabban, de stabilan követik ezt a trendet, és a jelenlegi folyamatok alapján júniustól látványosabb emelkedésnek indulnak, ahogyan a korábban felhalmozott készletek kiürülnek, valamint a gyártók termelési volumene jobban összhangba kerül az ősz közeledtével felfutó kereslettel. Az árak magukhoz térését korábban év elejére várták az elemzések.

Az 1 gigabájtos DDR2-667-es memóriamodulok felvásárlási ára április második felében átlagosan 18 dollárra rúg, és várhatóan hamarosan átlép a 20 dollár lélektani határt, ami miatt a számítógépgyártók és master disztribútorok előrehozzák beszerzéseiket, némileg elsimítva ezzel az árak alakulását. A Morgan Stanley szerint az első negyedév során elérte mélypontját a memóriaipar, a második negyedévben lecsökkennek a készletszintek, majd a harmadik negyedév jó lehetőséget tartogat a szereplők visszaerősödéséhez.

A jelenleg áremelkedés egyik magyarázója, hogy a meghatározó gyártók a költséghatékonyság fokozása érdekében kisebb geometriájú gyártástechnológiára igyekeznek áttérni, és az így zsugorodó chipek fajlagos előállítási költsége is csökken. Ez a konverzió azonban a Hynix esetében, mely a 66 nanométeres csíkszélességű DRAM-gyártást igyekszik felfuttatni, messze nem halad zökkenőmentesen az iparági értesülések szerint. A vállalat által nem kommentált pletykák alapján a dél-koreai Hynix, a világ másodszámú DRAM-gyártója havi termelésének 10 százalékát vesztette el, így átmenetileg képtelen teljesíteni szerződéses kötelezettségeit, aminek hatására a Samsung és a japán Elpida is árat emelt.

Egybehangzó elemzői és iparági vélemények szerint a DRAM-ipar és az árak jelenlegi állapota nem tartható már sokáig, és bár jelenleg a piac számára rendkívül kedvezőek a padlón lévő memóriaárak, hosszú távon súlyos árat kellene fizetnie a vevőknek, amennyiben gyártók összeroppannának a súlyos veszteségek alatt. A japán Elpida vezetője, Szakamoto Yukio azzal riogat, hogy ha a jelenlegi árazási környezet megmarad, úgy egy-két vállalat éli csak azt túl az iparban, ami az árak drasztikus, több mint ötszörös emelkedését vonná maga után. Becslések szerint a gyártók kooperatív termelésvisszafogása esetén a DDR2-árak év végére nagyjából a jelenlegi kétszeresére emelkedhetnének.

A DRAMeXchange becslése szerint a tavalyi negyedik negyedév során csak a sajátmárkás DRAM-chipek forgalmazásán több mint 1 millárd dollár üzemi veszteséget könyvelt el négy vezető gyártó. A vállalatokat ráadásul nemcsak a nemcsak DRAM-, hanem a NAND flash-piaci körülmények együttállása is sújtják. A Hynix egyedül 495 millió dollár veszteséget számolt el a tavalyi negyedik negyedévben, és várakozások szerint ez újabb 500 millióval fejeli meg, mikor közzéteszi elsőnegyedéves jelentését. Az Elpida 240 millió dollárt, a német Qimonda 468 milló eurót bukott az első negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról