Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 29. 10:39

Nagyvállalati képességek középvállalati áron: itt a HP EVA4400 adattároló

A HP bejelentette középvállalatoknak szánt StorageWorks Enterprise Virtual Array 4400 (EVA4400) tárolóját, amely a cég ígérete szerint a nagyvállalati teljesítményt és megbízhatóságot egyesíti a lehető legegyszerűbb kezelhetőséggel, ráadásul az ára is kedvező -- egy használható konfiguráció már 4 millió forint körüli összegért megkapható. A HP Magyarországon márciustól szállítja az EVA4400-at, amelyre már több megrendelés is beérkezett.

[HWSW] A HP bejelentette középvállalatoknak szánt StorageWorks Enterprise Virtual Array 4400 (EVA4400) tárolóját, amely a cég ígérete szerint a nagyvállalati teljesítményt és megbízhatóságot egyesíti a lehető legegyszerűbb kezelhetőséggel, ráadásul az ára is kedvező -- egy "használható" konfiguráció már 4 millió forint körüli összegért megkapható. A HP Magyarországon márciustól szállítja az EVA4400-at, amelyre már több megrendelés is beérkezett.

Az EVA-család új tagja

A HP Enterprise Virtual Array termékcsalád már 6 éve van a piacon, Európa-szerte mintegy 40 ezer darabot értékesítettek már belőle, és Magyarországon is több mint 300 üzemel a különféle vevőknél -- tudtuk meg Nagy Barnabástól, a HP adattárolási termékekért felelős hazai vezetőjétől. "Az EVA4400 az ügyfelek által régóta kért és várt, hiánypótló termék a HP palettáján" -- mondta el a HWSW-nek egy beszélgetés során Nagy.

Az akár 96 lemezmeghajtót is kezelni képes, legfeljebb 96 terabájtig bővíthető EVA4400-ra 99,999 százalékos rendelkezésre állást vállal a HP. A cég szerint ebben a kategóriában egyedülálló a redundáns tápegység, redundáns hűtő, a redundáns kontroller, amelyek mind a nagyobb megbízhatóságot szolgálják. Ha mégis megtörténne a legrosszabb, az EVA4400 tápegységei, hűtői, I/O moduljai, a cache tartalmának megőrzéséről gondoskodó akkumulátorai mind melegen cserélhetők, a diszkekről nem is beszélve. Külön érdekesség, hogy nem szükséges a kontrollerek cseréje egy a további bövitésekhez sem.

EVA4400Az EVA4400 nem csak hardverét, hanem szoftverét tekintve is hibatűrő, és a HP szerint olyen funkciókkal rendelkezik, amik eddig kizárólag a nagyvállalati kategóriás megoldásokban voltak jelen. Ezek közé tartozik többek között a helyi és távoli replikáció lehetősége, amivel gyakorlatilag kizárható, hogy egyetlen komponens meghibásodása esetén a szolgáltatások leálljanak, így maximalizálható az IT-infrastruktúra rendelkezésre állása.

Az új tároló nem csak rendelkezésre állás tekintetében figyelemre méltó, hanem a teljesítménye is magasabb a kategóriában elvártnál. Ez annak köszönhető, hogy akár 96 darab, percenként 15 ezer fordulattal pörgő lemezmeghajtóval is rendelhető, ráadásul a világon az elsők között támogatja a 8 Gbs-es Fibre Channel szabványt, amely visszafelé kompatibilis az 1, 2 és 4 GBps hálózatokkal is. A közeljövőben érkezik a HP-től egy beépíthető 8 Gbps FC-switch az EVA4400-hez, de igény esetén a tároló iSCSI felülettel is rendelhető.

Az EVA4400 vonzereje azonban nem csak a hardverparaméterekben keresendő, hanem a telepítésben és üzemeltetésben is, amelyeket a lehető legegyszerűbbre szabott a HP. A tárolók beüzemeléséhez nem szükséges speciális szakértelem, gyártói támogatás vagy telepítési szolgáltatás, ugyanis a berendezések igény esetén előre konfigurálva kerülnek az ügyfelekhez, nekik csupán néhány alapszintű beállítást kell megadniuk egy egyszerű felületen keresztül, ettől fogva az EVA4400 elvégzi a többi szükséges teendőt és akár egy órán belül üzemkész. Mindemellet lehetséges a hagyományos úton (akár CLI - Command Line Interpreter szinten) is egyedi igényeket kialakitani vele.

Mit hozhat a jövő?

Nagy Barnabás szerint a tárolópiacon még jó ideig a merevlemez lesz az egyeduralkodó technológia annak ellenére, hogy már léteznek SSD-alapú megoldások is. A merevlemezek mögött azonban olyan felhalmozott tudás és akkora piaci befektetések állnak, amelyek még legalább egy évtizedig biztosítják a folyamatos fejlődést. A diszkek sebessége is egyre nő, az év végére várhatók például a percenként 20 ezret pörgő meghajtók, miközben a kapacitás is újabb rekordokat döntöget, Nagy előrejelzése szerint öt év múlva a merevlemezek akár 6-8 terabájtot is tárolhatnak majd.

Noha a lemezek és tárolók kapacitása egyre nő, valószínűleg így sem fogják tudni követni az adatrobbanást, ezért elsődleges szerep jut majd azoknak a technológiáknak, amelyek lehetővé teszik az információ hatékonyabb tárolását. Több gyártó is kiemelt figyelmet fordít az ún. adat-deduplikációra, amely azt biztosítja, hogy ne tároljuk el többször ugyanazt az adatot, így akár töredékére csökkenthető a szükséges tárkapacitás, ami nem csak vásárlásnál, hanem üzemeltetésnél is komoly költségmegtakarítást tesz lehetővé.

A másik fontos irányvonal a tárolók virtualizációja. Már a közeljövőben piacra kerülhetnek olyan megoldások, amelyek a felhasználó számára teljesen elfedik a diszkek, fiókok, kontrollerek vagy akár az adattárolók számát, lényegében egyetlen összefüggő tárkapacitást mutatva a szerverek felé. Ennek a megközelítésnek nem csak az egyszerűbb felügyelhetőség az előnye, hanem a rugalmas felépítés, amely lehetővé teszi, hogy a teljesítményigények változásával összhangban a konfigurációt is dinamikusan módosítani lehessen, például a kontrollerek és a diszkfiókok összekapcsolódási topológiájának megváltoztatásával: "munkaidőben" a tárolókat teljesítményre hangolhatjuk, hétvégén és éjszaka pedig hiba- és katasztrófatűrésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról