Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 25. 10:42

Megérkezett a webalkalmazások offline futását lehetővé tevő Adobe AIR

Az Adobe bejelentette az AIR (Adobe Integrated Runtime) és a Flex 3 elérhetőségét. Előbbi lehetővé teszi webalkalmazások kapcsolat nélküli futtatását a számítógépen, utóbbi pedig egy webfejlesztő eszköz, amely segítségével weboldalakat, Flash animációkat, valamint AIR alkalmazásokat lehet készíteni. A vállalat emellett elérhetővé tette az Eclipse-alapú Flex Builder 3 fejlesztői környezetét, amely integrálható a Creative Suite 3-mal annak érdekében, hogy a szoftverfejlesztők, grafikusok és designerek szorosabban együtt tudjanak működni.

[HWSW] Az Adobe bejelentette az AIR (Adobe Integrated Runtime) és a Flex 3 elérhetőségét. Előbbi lehetővé teszi webalkalmazások kapcsolat nélküli futtatását a számítógépen, utóbbi pedig egy webfejlesztő eszköz, amely segítségével weboldalakat, Flash animációkat, valamint AIR alkalmazásokat lehet készíteni. A vállalat emellett elérhetővé tette az Eclipse-alapú Flex Builder 3 fejlesztői környezetét, amely integrálható a Creative Suite 3-mal annak érdekében, hogy a szoftverfejlesztők, grafikusok és designerek szorosabban együtt tudjanak működni.

Webalkalmazások a böngészőtől függetlenül

A nyílt forrású és ingyenes AIR segítségével olyan alkalmazások jelenhetnek meg a számítógépeken, amelyek Flash animációt, PDF-állományokat és weboldalakat (AJAX is támogatott) tartalmaznak, megjelenítésükhöz mégsincs szükség böngészőre. Az AIR-ben megjelent szoftverek ugyanúgy működnek kapcsolat nélkül, az adatok akkor kerülnek ismét szinkronizálásra, ha a felhasználó csatlakozik a világhálóra. A szoftverek ráadásul sokkal inkább hasonlítanak majd egy "hagyományos" programra, saját ikonnal rendelkeznek majd és ugyanúgy eltávolíthatók a gépről, mint bármely másik alkalmazás.

Az AIR-hez hasonló technológia a jelenleg még béta állapotú Google Gears nevű szoftverét, amely kimondottan webalkalmazások offline futtatását szolgálja. Az AIR és Google Gears közötti legfontosabb különbség, hogy a Google Gears egy böngészőbe épülő plugin segítségével teszi lehetővé a webalkalmazások kapcsolat nélküli használatát, az AIR viszont teljesen elválasztja őket a böngészőtől. A két vállalat technológiája egymással versenyez, azonban a céljuk közös, ezért a két cég mérnökei együtt dolgoznak egy olyan szabványos alkalmazásprogramozási interfészen, amely az adatok helyi tárolását teszi lehetővé.

"Az AIR a Flex és a Flash képességeit viszi el a desktopokra" -- mondta David Wadhwani, az Adobe alelnöke. "Az AIR megjelentetésével a fejlesztői bázisunkat kiterjesztettük az AJAX- és HTML-fejlesztők millióira." Az AIR bétája júniusban jelent neg, és azóta többszázezren töltötték le, így a technológiával készített első alkalmazások is ma jelennek meg. Az AIR platform első felhasználói között van a FedEx, amely egy csomagkövető alkalmazást készített a segítségével, a Deutsche Bank pedig egy pénzügyi tranzakciókat figyelő megoldással rukkolt elő. A szélesebb körben ismert szoftverek, vagy inkább webszolgáltatások közül a Twitternek, a Finetune-nak, és az eBaynek is van már AIR-verziója.

Flex 3: AIR alkalmazások fejlesztőeszköze

A szintén most bejelentett Flex 3 egy ingyenes, nyílt forrású fejlesztői keretrendszer, amely weboldalak és Flash animációk mellett mostantól AIR alkalmazások létrehozására is alkalmas. Az Adobe Developer Connection weboldalon máris számos oktatóanyag segíti a fejlesztőket abban, hogy azonnal megkezdhessék a böngészőkben vagy számítógépeken futó gazdag internetes alkalmazások fejlesztését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról