Szerző: Bányai György

2008. február 21. 10:13

Csavar a közelgő HP UMPC technikai részletei között

A közeljövőben piacra kerülő HP UMPC technikai részleteivel és a várható vételárával kapcsolatban egészültek ki a tegnapelőtt kiszivárgott adatok. Többek között az is kiderült, hogy a gép nem azt a processzor-architektúrát fogja alkalmazni, amelyre számítottunk.

[HWSW] A közeljövőben piacra kerülő HP UMPC technikai részleteivel és a várható vételárával kapcsolatban egészültek ki a tegnapelőtt kiszivárgott adatok. Többek között az is kiderült, hogy a gép nem azt a processzor-architektúrát fogja alkalmazni, amelyre számítottunk.

A HP 2133 UMPC nem tartozik azok közé a számítógépek közé, amelyek a mostanában piacra kerülő paletta nagy részére jellemzően az intel Penryn platformjából kívánnak piaci sikereket meríteni. A 2133 a VIA Isaiah processzorát fogja alkalmazni, bár meglehet, hogy a többféle változat nagyobb tagjai Penryn alapra építkeznek.

Az már szinte biztos, hogy legalább három különböző változat kerül eltérő áron a piacra: a legolcsóbb a 65 nanométeres csíkszélességű Isaiah központi egységgel, értékelhető kapacitású merevlemezzel, Linuxszal ötszáz dollár alatt érkezik, a sor közepén lévő modell magasabb órajelű VIA processzorral, nagyobb merevlemezzel és Vista operációs rendszerrel 650 dollár körül várható. Lesz egy ezeknél erősebb változat is, amelynek belvilágáról még ködösek a híradások, könnyen lehet, hogy az SSD meghajtóval is választható kiszerelés Penryn-alapokat kap.

A HP 2133 kijelzője 8,9 hüvelykes és érintésérzékeny, felbontása 1366x766 képpont. A megjelenítő kávájában egy webkamera is helyet kapott, alatta 54 milliméteres Express Card kártyahelyet, az általános méret 95 százalékát elérő QWERTY billentyűzetet találhatunk, illetve még egy, a külső megjelenítők csatlakoztatására szolgáló DVI kaput is.

HP 2133
HP 2133

A HP UMPC április környékén érkezhet az Inventec szerződéses notebookgyártó szalagjairól, akihez a HP a teljes üzleti UMPC szegmenst ebben a hónapban szervezte ki. Az 1975-ben alapított Inventec -- aki jelenleg egyike az első öt legnagyobb noteszgépgyártónak -- noteszgépek mellett szervereket és okostelefonokat is gyárt a megrendelőinek -- közöttük a HP-t az Acert és a Toshibát is megtalálhatjuk --, akik azután saját márkanév alatt értékesítik azokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról