Szerző: Bányai György

2008. február 8. 10:46

Kipróbáltuk: PowerShot A470, a Canon új alapmodellje

A Canon belépőszintű fényképezőgép-sorozata frissült a PowerShot A470 modellel, amely egy évnyi várakozás után töltötte meg új funkciókkal -- a kihagyhatatlan felbontás-növekedésen túl -- a gyártó legolcsóbb készülékkategóriáját. A kisgép automata működésre termett, emellett szép képeket az elődnél jóval divatosabb burkolatba zárt hardverrel képes készíteni.

[HWSW] A Canon belépőszintű fényképezőgép-sorozata frissült a PowerShot A470 modellel, amely egy évnyi várakozás után töltötte meg új funkciókkal -- a kihagyhatatlan felbontás-növekedésen túl -- a gyártó legolcsóbb készülékkategóriáját. A kisgép automata működésre termett, emellett szép képeket az elődnél jóval divatosabb burkolatba zárt hardverrel képes készíteni.

Többféle színben

A Canon legutóbb 2007. januárjában frissített a PowerShot A-sorozaton, melynek tagjai áruk, illetve képminőségük miatt kedvelt belépők a digitális fényképezés világába. A jobbára első fényképezőgépként vásárolt készülékek legújabbika a közvetlen elődök felbontását további kétmillió képponttal emelte, míg az A450 és A460 öt megapixeles képeket készített, az A470 7,1 megapixeles felbontásig engedi változtatni a képméretet.

A külső megújult, az A470 az elődökhöz képest jóval stílusosabb, az ezüst készülékház azonban sajnos nem anyagában színezett, ezért fokozottabb használat esetén a sarkoknál, a felület kopása során előtűnhet a műanyag szürkesége. A műanyag házon a krómszínű kiegészítőn túl színes betétek hangsúlyozzák a formát az A470 így kék, piros, világoszöld, vagy sötétszürke színben kapható. Az oldalt található, bolondbiztos zárral is ellátott ajtón osztozik a két ceruzaelemek és az SD/SDHC memóriakártya, a hátoldalon egy alacsony, 115 ezer képpont felbontású 2,5 hüvelykes kijelzőt találunk, amely napsütésben is jól látható. Ez azért fontos, mert átnézeti kereső hiányában ennek használata az egyetlen lehetőség a képek komponálására. Maga a készülék elemek nélkül 165 grammos és 104,8x55,1x40,7 milliméteres.

Canon PowerShot A470
Canon PowerShot A470

Egyszerű használat

Az A470 kifejezetten azok számára készült, akik olcsón, komplikációktól mentesen szeretnének fényképeket készíteni. A beállítások között az automatikus működési mód mindvégig a középpontban marad, amelyre ráhatással csak a témaautomatikával lehetünk az expozíció-korrekció mellett. A dátumbélyegzőt a sorozat korábbi modelljeiben látottakhoz hasonlóan ebben a készülékben sem tudjuk aktiválni bármely felbontásban. Érthetetlen okokból, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy a többi piacon lévő készüléktől eltérően erre csak két megapixeles felbontásban ad a készülék lehetőséget.

Az arcfelismerő autofókusz a legolcsóbb készülékek között is kezdi megvetni a lábát, és az A470-ben is megtalálható, amelyben a fehéregyensúlyt is képes a természetes bőrszínhez igazítani a fókuszálás során. Ekkor a fehéregyensúlyt nem a kép egésze alapján méri az elektronika, hanem az arcot tartalmazó keret alapján. A felismert arcok közül választhatunk is, amelyet akár követni is képes, amíg el nem hagyja a képmezőt. A készülékben ugyanaz a DIGIC III képfeldolgozó áramkör teljesít szolgálatot, amely legdrágább Canon fényképezőgépekben is, beleértve az EOS-1Ds Mark III-at.

Canon PowerShot A470
Canon PowerShot A470

A beépített villanó teljes terhelés környékén (legnagyobb zoom használatakor, sötét szobában, 5 méteres tárgytávolság mellett) 6-7 másodperc alatt képes csak újratöltődni, ezalatt képeket nem készíthetünk, amely az áramforrásként alkalmazott ceruzaelemeknek, illetve az ezeket kiváltó AA akkumulátoroknak köszönhető, melyekből a vaku töltéséhez szükséges energiát gyorsan, a lítiumion akkuktól eltérően nem lehet kinyerni. A vakutöltés lassúsága mindezek ellenére nem az A470 sajátja, a sebesség nem tér el jelentősen a többi ceruzaakkumulátorral szerelt fényképezőgépétől.

Szuper a makró

A kész képek vizsgálatakor a Canonra jellemző, a szemnek kellemes meleg színekkel találkozhatunk, túlzó kontrasztra nem kell számítanunk. A 3,4-szeres közelítésre alkalmas optika a képsarkokban enyhe életlenséggel emlékeztet arra, hogy alacsony árú készülék tartozéka, amely életlenség, csak a képbe nagyítva, annak mélyreható vizsgálata során felismerhető, a kép egészét a monitorunkon-, vagy esetleg egy 10x15-ös nyomat formájában nézve nem, vagy alig érzékelhető. A kisfilmes értékre átszámolt 38-132 milliméteres optika gyújtótávolsága sajnos igen távol kerül a nagylátószögtől, könnyen előfordulhat, hogy egy szűkös szobában, már a falnál állva sem fér bele a képbe az ötfős vendégsereg.

A fényképezőgép kifejezetten alkalmas makrofotók készítésére, a lencse ehhez két üzemmódot is kínál. A szupermakro állásban a gép már egy centiméteres tárgytávolságból is képes élességet állítani, azonban a normál makro módban a lencsének a fotózandó tárgytól legalább öt centiméterre kell lennie, ami ugyancsak szép eredmény. Utóbbi üzemmódnak előnye is van: használatakor a zoomot és a vakut egyaránt használhatja az A470 tulajdonosa, erre a szupermakro mód nem ad lehetőséget.

Canon PowerShot A470
Vérbeli Canon: Az elemcsere alatt gombelem vigyáz a beállításokra

A Canon mesterségesen butított a moziüzemmódon annak érdekében, hogy az A470 ne szívjon el vásárlókat a komolyabb készülékei elől. A DIGIC III feldolgozóegység ugyan alkalmas lenne a 30 képkockás, VGA-felbontású klipek felvételére, azonban a sebesség a gép menüjében 20 képkocka másodpercenkénti maximumra lett korlátozva. Másodpercenként 30 képkockás sebesség csak 320x240 képpontos felbontás esetén elérhető.


Az olvasó figyelmébe ajánljuk a szupermakró módban készült fotókat


Katt a képre az eredetiért

A Canon PowerShot A470 az árát is figyelembe véve az egyik legjobb választás lehet mindazoknak, akik nem akarnak mélyen a menüben bíbelődni a beállításokkal, de ennek ellenére szép képeket szeretnének, nem túlzottan extrém körülmények közepette készíteni. Bizony továbbra is sokan lesznek -- mint ahogy vannak és voltak is -- olyanok, akik ha kedvet kapnak a fotózáshoz sem cserélik le az első adandó alkalommal A-sorozatú gépüket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról