:

Szerző: Bizó Dániel

2008. február 4. 14:57

Frissítve: Lassabb lesz a vártnál a négymagos Itanium, de így is átütő előrelépés

Újabb információk láttak napvilágot az Itanium processzorcsalád közelgő új tagjával kapcsolatban, mely Tukwila kódnévre hallgat. Az Intel mérnökei egy chiptervező konferencián számolnak be a jelentős előrelépést képviselő chipről, aminek kapcsán a vállalat egy konferenciahíváson összegezte a főbb jellemzőit. A Tukwila cache-hierarchiájával kapcsolatos információk frissítésre kerültek.

[HWSW] Újabb információk láttak napvilágot az Itanium processzorcsalád közelgő új tagjával kapcsolatban, mely Tukwila kódnévre hallgat. Az Intel mérnökei egy chiptervező konferencián számolnak be a jelentős előrelépést képviselő chipről, aminek kapcsán a vállalat egy konferenciahíváson összegezte a főbb jellemzőit. A Tukwila cache-hierarchiájával kapcsolatos információk frissítésre kerültek.

A Tukwila a 2001-ben debütált Itanium processzorcsalád ötödik generációja, ugyanakkor lényegében továbbra is a 2002-ben piacra került McKinley mikroarchitektúráját implementálja inkrementális továbbfejlesztésekkel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Tukwila ne képviselne gyökeres fejlődést 2008 végi megjelenésekor: a chippel legalább kétszeres teljesítménynövekedés érhető el az Intel becslése szerint.

Tukwila dieA Tukwila az Intel 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájával négy nagyteljesítményű, két utasításszálat felváltva végrehajtó magot integrál egyetlen szilíciumszeletre, összesen 24 megabájt harmadszintű gyorsítótárral (magonként 6 MB L3), és magonként 256 kilobájt dedikált L2 adat és 512 kilobájt dedikált L2 utasítás tárrral -- ez utóbbi fele akkora, mint a Montecito egy-egy magjáé, megjelent viszont az úgynevezett directrory cache, melynek mérete 1,92 megabájt, célja pedig valószínűleg az adatkoherencia támogatása. A lapka mérete megközelíti a 700 négyzetmillimétert, vagyis közel két és félszer nagyobb a négymagos AMD Barcelonánál, ami nem csoda, hiszen több mint 2 milliárd tranzisztorból épül fel.

A magok architekturálisan lényegében megegyeznek a Montecitóval megismert felépítéssel, a mérnökök az elektronikai újratervezésre koncentráltak a fogyasztás kordában tartása és a bithibák valószínűségének leszorítása érdekében. Justin Rattner, az Intel műszaki vezérigazgatója elmondta, hogy a Tukwila nagy része ellenálló a bithibákkal szemben, különösen tekintettel a regiszter fájlokra -- az erőfeszítéseknek köszönhetően a Tukwila a kétszeres tranzisztorszám és az elektromagnetikus sugárzásra érzékeny kisebb struktúrák ellenére a bithibák valószínűsége nem növekedett a Montectio/Montvale-hez képest.

[+] IBM: az Itanium és a SPARC a végét járja; a HP és a Sun szerint ez nonszensz

A Tukwila igazi újdonsága azonban nem a magokban rejlik, hanem a rendszerarchitektúrában. A négymagos Itanium ugyanis a család történetében elsőként szakít a HP PA-RISC elavult buszrendszerének örökségével, és a QuikcPath Interconnect (QPI) nevet kapó (korábban Common System Interface, CSI) pont-pont összeköttetéseket, valamint integrált memóriavezérlőt alkalmaz. A magok számának duplázása mellett az új infrastruktúra is hatalmas előrelépést jelent: a QPI-linkek akár 96 gigabájt másodpercenkénti aggregát sávszélességet is biztosíthatnak más processzorok felé, miközben a két négycsatornás FB-DIMM vezérlő összesen 34 gigabájt áteresztőképességel rendelkezik -- ehhez képest a Montvale legfeljebb 10,6 gigabájtos sávszélességgel gazdálkodhat.

A QPI révén a Tukwila magok gazdag, órajelenként akár 6 utasítás végrehajtására képes erőforrásai magasabb kihasználtsággal üzemelhetnek, a rendszerek pedig sokkal jobban skálázódnak a foglalatok számával. Az Intel szerint Tukwila egy négyutas rendszerben TPC-C és SPECCPU tesztek alatt átlagosan kétszer nagyobb teljesítményt nyújt 25 százalékkal magasabb (130 wattos TDP osztály) fogyasztás mellett, miközben a nagyobb energiaosztályú modellek ennél is nagyobb többletre képesek. A Tukwila gyakorlatilag minden megfelelően többszálusított szoftver esetében hatalmas előrelépést képvisel, leginkább azonban üzleti alkalmazások alatt szerepelhet fényesen.

A Tukwila órajele legfeljebb 2 gigahertz lesz, fogyasztása pedig a International Solid State Circuits Conference alkalmával prezentáltak alapján 170 wattra is rúghat. A TDP lazítását vélhetően az IBM Power6 rendszerekkel szembeni versenyképesség indokolja. Az Intel korábbi prezentációiban indirekt módon 2,5 gigahertzes órajelet ígért, amit valószínűleg csak a Foxton néven ismert energiagazdálkodási technológia aktiválásával lehetne elérni. Úgy tűnik, az eredetileg a Montecitóban implementált Foxton egyelőre a Tukwilában is alvó állapotban marad, az indokokat az Intel nyilvánosan nem tárgyalja, ugyanakkor gyanítható, hogy a Foxton komplex feszültség-órajel szintetizáló mechanizmusa komolyabb validációs problémákat vetett fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.