Szerző: Bányai György

2008. február 4. 08:40

Új arcfelismerő móddal gazdagodnak a közeljövő fényképezői

Az arcfelismerő autofókusz szállítója, a FotoNation új felhasználási móddal egészítette ki technológiáját. Az arc felismerése a közelmúltban bővült a felismert arcon megjelenő mosoly érzékelésének lehetőségével, amelyet az arcidőzítés (FaceTime) funkció egészíthet ki a jövőben megjelenő fényképezőgépekben.

[HWSW] Az arcfelismerő autofókusz szállítója, a FotoNation új felhasználási móddal egészítette ki technológiáját. Az arc felismerése a közelmúltban bővült a felismert arcon megjelenő mosoly érzékelésének lehetőségével, amelyet az arcidőzítés (FaceTime) funkció egészíthet ki a jövőben megjelenő fényképezőgépekben.

A FotoNation a PMA kiállításon jelentette be, hogy kiegészíti az arcfelismerő autofókusz technológiáját egy új lehetőséggel. Az arcidőzítés (FaceTime) funkció inkább egy jó ötlet, mint áttörés a fejlesztésekben, hiszen az arcfelismerés, illetve a mosoly felismerése technikailag már tartalmaz mindent, amit az új mód megkíván. Az arcidőzítés lényege, hogy a fényképezőgép az exponálógomb megnyomása után vár, amíg a felismert arcok száma nem egészül ki a fotóséval. Amint ő is a képre kerül, a gép elkezdi a visszaszámlálást, éppúgy, mint a hétköznapi időzített felvételek esetén.

Az arcidőzítés nem csak a csoportképek esetén használható, hanem önarcképek készítésekor is, de akár egy kirakat üvege mögött az optikába tekintő bámészkodó is lencsevégre kerülhet. Az új móddal többek között Canon, Kodak, Nikon, Olympus, Pentax, Samsung és Sony gépekben találkozhatunk, a felsorolt gyártók mind a FotoNation megoldásait vásárolják.

A FotoNationt 1997-ben alapította Eran Steinberg és Jurij Prilutski. A fejlesztések jelenleg Romániában, Oroszországban és Írországban folynak. A cég termékei között nem csak az arc felismerésével kapcsolatosakat találjuk meg, hanem a vöröszemet felismerő és eltávolító modult is, amely már több mint 60 millió fényképezőgép menüjének része. A tükörreflexes fényképezőgépek használóira a cég a DustOff alkalmazással gondolt (mobiltelefonok és kompakt fényképezőgépek által készített fényképeken is alkalmazható), amely segítségével kivonhatók a kész képekből az érzékelőre került porszemek által keletkezett életlen sötét foltok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról