Szerző: Bányai György

2008. január 31. 11:39

Tavasszal végre megjelenhet a Foveon szenzoros Sigma DP1 kompaktgép

A Sigma profi módon képes feszíteni a késésben lévő DP1 iránt érdeklődők idegszálait: a hatalmas fizikai méretekkel rendelkező Foveon képérzékelővel szerelt különleges kompakt piacra kerülésének dátumát a gyártó a Photo Marketing Association Annual Shown ismerteti, igaz konkrétumok nélkül, jó homályosan, az idei év tavaszát megjelölve.

[HWSW] A Sigma profi módon képes feszíteni a késésben lévő DP1 iránt érdeklődők idegszálait: a hatalmas fizikai méretekkel rendelkező Foveon képérzékelővel szerelt különleges kompakt piacra kerülésének dátumát a gyártó a Photo Marketing Association Annual Shown ismerteti, igaz konkrétumok nélkül, jó homályosan, az idei év tavaszát megjelölve.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sigma két hónapja hivatalos közleményt tett közzé, melyben elnézést kér a DP1 csúszásáért, amelyet a képminőséget érintő gondokkal magyarázott. A cég azóta az egész képfeldolgozó áramkört újratervezte. A készülék 2006-os bejelentése óta az érdeklődők nagyfokú türelmetlenségének csak egyik magyarázata a Foveon képérzékelőnek az általánosan alkalmazott CCD, vagy CMOS szenzoroktól eltérő felépítése, a másik ok e képérzékelőnek a kompaktgépek világában szokatlanul nagy fizikai mérete. A DP1-be épített szenzor egyébként megegyezik a Sigma SD14 tükörreflexes gépben találhatóval.

A Sigma DP1 technikai jellemzői közül a leglényegesebb adat a Foveon képérzékelő 20,7x13,8 milliméteres fizikai mérete, ez az adat az APS-C méretű képérzékelővel szerelt tükörreflexes fényképezőgépek érzékelőihez hasonlatos (Canon EOS 400D: 22,2x14,8 mm, Nikon D40x: 23,7 x 15,6 mm). A nagyméretű érzékelőnek a kompaktgépekben látható körömnyi szenzorokhoz képest több előnye is van, melyek közül az alacsonyabb zajszint, valamint a kisebb beállítható mélységélesség említhető. Mindemellett a DP1 a tükrös gépektől nem elvárható moziüzemmódra is képes, igaz a 30 másodpercenkénti képkockás klipek csak 320x240 képpontosak lehetnek.

Sigma DP1

A 250 grammos DP1 a kompaktosztály csúcsán megtalálható 370 grammos Canon PowerShot G9 modellel összevetve könnyűnek mondható, a méretek tekintetében hasonlóak, igaz, a DP1 kicsit szélesebb és laposabb készülékházat kapott. A nagy képérzékelőméret lehet az oka annak, hogy az alkalmazott, szenzor képességeihez minőségben igazodó optika fix gyújtótávolságú, melynek értéke kisfilmes rendszerre átszámolva 28 milliméter. A készülékházon az átnézeti keresőt nem találjuk meg, a képek komponálására csak a 230 ezer képpontos, 2,5 hüvelykes kijelző használható.

A fényképezőgép saját lítiumion akkumulátorról nyeri a működéshez szükséges energiát, a képeket, illetve a kisfelbontású mozikat SD/SDHC kártyákra menti. A beépített villanó kiváltható külső vakuval is, ehhez szükséges illeszték a gépváz tetején, épp az optika felett található. A Sigma DP1 -- bár konkrét dátum nem került ismertetésre -- ez év tavaszán jelenhet meg, bár szkeptikus beállítottságúak ezt inkább nyárra jósolják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról