Szerző: Bányai György

2008. január 29. 10:52

A Nikon frissített belépőszintű tükrös gépén: itt a D60!

Érezhetjük a Las Vegasban január 31-től február 2-ig megrendezésre kerülő PMA (Photo Marketing Association Annual Show) előszelét, a fényképezőgép-gyártók egymás után jelentik be újdonságaikat. Most a rendezvényen kiállításra kerülő D60 belépőszintű DSLR gépet jelentette be a Nikon, amelyet rázkódásvédelemmel ellátott optikával is szállíthat.

[HWSW] Érezhetjük a Las Vegasban január 31-től február 2-ig megrendezésre kerülő PMA (Photo Marketing Association Annual Show) előszelét, a fényképezőgép-gyártók egymás után jelentik be újdonságaikat. Most a rendezvényen kiállításra kerülő D60 belépőszintű DSLR gépet jelentette be a Nikon, amelyet rázkódásvédelemmel ellátott optikával is szállíthat.

A Nikon alacsony árú sorozata a Canon EOS 300D idejében megjelent, ám annál drágább Nikon D70 modell alá pozícionált D50 géppel indult, amely árban versenyképes alternatíva volt a Canon belépőjével szemben. A D50 leváltására a D40, majd annak tíz megapixeles D40x változata került piacra, amelyet most a D60 követ. Az új gép az előd Sonytól származó CCD érzékelőjét örökölte, amelyet mostantól a portól is véd a készülék szenzorportalanítója.

A Nikon D60 külsőre szinte teljesen megegyezik a D40x előddel, csak hosszas keresgélés után láthatjuk meg a jelentéktelen eltéréseket. A hasonlóság a 126x94x64 milliméteres méretekben is a tömegben is jelentkezik, a D60 a D40x-hez hasonlóan az 520 grammos értékre állítja a mérleg nyelvét akkumulátorral és kártyával feltöltve. Az újdonság olcsóbb lesz elődjénél, ráadásul az optikával egybecsomagolt készlet olyan objektívet is tartalmazhat, amely lencsetag mozgatás elvén működő rázkódásvédelemmel van felszerelve. Ennek ára is ismeretes, 750 euróért vihető majd haza március elejétől.

A D60 a belépőszint képviselője, a gyártó most először adja ehhez a kategóriához is a pormentesítés lehetőségét. A készülék nem csak a bekapcsoláskor automatikusan induló, vagy a felhasználó által aktiválható ultrahangos megoldásra bízta a sötétebb, homályos pöttyöktől mentes fényképeket -- amelyeket a képérzékelőn lerakódó porszemek okoznak --, hanem a légáramlatokra is (Airflow Control System), mert az e tekintetben is gondosan tervezett gépvázban tükörfelcsapáskor áramló levegő a szenzortól elterelheti a kevésbé porérzékeny helyekre a szemcséket.

Nikon D60

A CCD-ből származó adatokat a félprofi D300-ban debütáló EXPEED processzor dolgozza fel (A CMOS lapkás D300-ban találhatóhoz képest CCD képérzékelőre optimalizálva), amely a korábbi megoldásoknál jobb képminőséget illetve gyorsabb működést garantál. A D60 zárszerkezete 30 másodperctől egészen 1/4000 másodpercig állítható. A gépvázat és objektívet tartalmazó alapértelmezett kit VR lencsetag mozgatáson alapuló rázkódásvédelemmel ellátott optikát tartalmaz, amelynek gyújtótávolsága 18-55 milliméter, segítségével -- alkalmazva az 1,5-szeres kisfilmes szorzót -- 27-82,5 milliméteres kisfilmes értékben állíthatjuk a gyújtótávolságot. Az optika fényereje a többi kitoptikától nem tér el, értéke F3,5-F5,6.

A készülék a rázkódásvédelem mellett a maximálisan ISO 3200 (kiterjesztett) érzékenységgel is szembeszállhat az elmosódott képekkel, amelyeket elkészültük után SDHC kártyára ment az elektronika. A hátoldal kijelzője 2,5 hüvelykes és 230 ezer képpontos, és a képek visszanézése mellett a státuszkijelző feladatait is ellátja. Az áramellátásról továbbra is a D40x lítiumion akkumulátora gondoskodik, amely a készülék mellé csomagolt töltőegységgel tölthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról