Szerző: Bányai György

2007. november 28. 11:16

RFID-kiolvasó chip mobiltelefonokba a Samsungtól

A Samsung bejelentette, hogy jövő hónapban megkezdi a mobil eszközökbe szánt RFID (Radio Frequency Identification) kiolvasó chipjeinek tömeggyártását.

[HWSW] A Samsung bejelentette, hogy jövő hónapban megkezdi a mobil eszközökbe szánt RFID (Radio Frequency Identification) kiolvasó chipjeinek tömeggyártását.

Az RFID-lapka olyan miniatűr áramkör, amely a vonalkódhoz hasonlóan azonosít, az információk olvasása azonban a távolból is megtörténhet, rádión keresztül. A lapka több adatot képes tárolni, akár egy-egy termék egyedileg is azonosítható, minden jellemzőével együtt, vagy hogy melyik polcról vette le a vevő egy áruházban. Itt azonban nem áll meg lehetőségek tárháza: rádiós chippel láthatók el bankkártyák, jegyek, lakás- és autókulcsok, személyi igazolvány, útlevél, háziállatok -- és gyerekek, ahogyan már erre is van példa Japánból.

"Lehetővé tesszük az új chippel hogy bárhol hozzáférhessünk az információkhoz. Az RFID-adatok kiolvasásával a felhasználó az információkhoz közvetlenül a mobil eszközén jut olvasható formában. A mi RFID technológiánk fontos lépés az informatika evolúciójában" --mondta el a bejelentés alkalmával Dr. Chilhee Chung, a Samsung System LSI részlegének igazgatója. A 6,5x6,5 milliméter fizikai méretekkel megáldott olvasóchip több alrendszer integrációja, amelyek külön-külön intézik a vezetéknélküli kommunikációval, digitális-analóg átalakítással járó feladatokat, ezek mellé társul memóriaként a harmadik egység. A chip 900 megahertzes frekvenciatartományban működik, alacsony fogyasztása miatt (850 mW) is alkalmazható mobiltelefonokban, vagy egyéb hordozható eszközökben.

Samsung RFID olvasólapka

A Samsung olvasóchipjének segítségével kiolvasható RFID lapkák közül a létező legkisebb mindössze 0,05x0,05 mm méretű és 5 mikron vastagságú. A porszemnyi rádiós azonosító a tervek szerint 2-3 éven belül kerülhet kereskedelmi forgalomba. A Hitachi speciális eljárással, elektronsugarak segítségével "égeti" az adatot a mini lapka szilíciumrétegébe. Az új kiolvasási lehetőséggel megáldott mobiltelefon felhasználója a készülékét az RFID azonosítóval ellátott tárgyhoz -- amely lehet ruházati termék, szórakoztató elektronikai berendezés, vagy akár egy múzeumban kiállított tárgy is -- közelítve megtudhatja annak adatait, jellemzőit, de akár még turistaként is nagy hasznát vehetjük.

Az RFID azanosítási technológiát szkeptikus szemmel szemlélők tábora is nagy. Ronan Clinton ír szakember, aki 12 éve foglalkozik a területtel és magát az RFID nagy rajongójának vallja, úgy látja, az RFID sosem fogja a vonalkódot lecserélni. A jövő, ahol a hipermodern boltban az összes termék elektronikusan felcímkézett, sosem érkezik el. "Egyszerűen nem életképes, és sosem lehet az". Ennek két akadálya van, írja, mégpedig technikai és gazdaságossági. A technikai a megbízhatóságra vonatkozik: a valóság az, hogy az RFID-chipek kiolvasása valós környezetben igen magas hibarátával bír. A gazdaságosság pedig az egyes RFID-chipek, vagy címkék, ha úgy tetszik, bekerülési költségéről szól, melyek sosem közelíthetik meg versenyképesen a vonalkódét.

Az RFID ráadásul nem egyetlen szabvány, különböző alkalmazási területekre más és más változata a megfelelő, emiatt a beleölt beruházások nemcsak nem biztos, hogy megtérülnek, de kockázatosak is. Éppen ezért azt tanácsolja a vállalatoknak, addig várjanak ki, amíg lehetséges, hogy később fejlettebb, és talán szabványosabb RFID-technológiákat vessenek be. Clinton szerint az RFID-nek helye van a jövő azonosítási technológiái között, ugyanakkor az általa ismert esetek 95 százalékában indokolatlan. "A történelem nagy műszaki baklövésekkel van teleszemetelve -- az RFID az ellátási láncban lehet az egyik legnagyobb".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról