Szerző: Bányai György

2007. november 22. 11:46

A Canon DVD-írója számítógép használata nélkül képes megírni filmjeinket

Múlt héten adtunk hírt a Samsung optikai meghajtójáról, amely bár nem használja a PC-nk merevlemezét az íráshoz, arra közvetítő közegként mégis szükség van. A Canon újdonsága azonban erre a számítógép megkerülésével, kihagyásával is lehetőséget ad.

[HWSW] Múlt héten adtunk hírt a Samsung optikai meghajtójáról, amely bár nem használja a PC-nk merevlemezét az íráshoz, arra közvetítő közegként mégis szükség van. A Canon újdonsága azonban erre a számítógép megkerülésével, kihagyásával is lehetőséget ad.

A Canon most bejelentett külső DVD-íróműve a számítógéphez is kapcsolható, melyet USB 2.0 porton keresztül valósít meg, éppúgy, mint a külső házba zárt optikai egységek nagy hányada. A meglepően stílusosra, egyben a megszokottnál némiképp vaskosabbra is sikerült egység azonban lehetőséget ad arra is, hogy például digitális videókameránk közbenső állomások kihagyásával (Samsung SE-S204S esetében a számítógép), közvetlenül is kapcsolódhasson hozzá.

A Canon DW-100 burkolatának tetején három gombot láthatunk, amelyből a legnagyobb a felvétel gomb, ez vezérli a forráseszközt is, így a felvétel megkezdésekor azt lejátszás állapotba is képes kapcsolni. A bekapcsológombon kívül még egy felvétel/lejátszás gombot is találunk, amelyből (erre sajnos a szűkszavú Japán sajtóközlemény nem tér ki) következtethetünk arra, hogy a készülék önmagában lejátszóként is használható a felvételek elkészítése mellett.

Canon DW-100

A DW-100 nem az első olyan eszköz, amely képes a felvételeket egyedül megírni, de ilyen masinák között az első, amely az MPEG-2 tömörítés mellett a HD-videók AVCHD kodekjét is ismeri. Az ezzel megírt HD-minőségű DVD-k a Blu-ray meghajtók, vagy akár a PlayStation 3 által is olvashatók lesznek. A Canon DW-100 jövő év márciusától lesz kapható, áráról még nincs információnk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról