Szerző: Bányai György

2007. november 16. 12:13

Tovább csökkennek a tenyérgép-piac számai

Megállíthatatlan a PDA piac mélyrepülése az IDC felmérése alapján. Az okostelefonok és a navigációs eszközök, valamint a médialejátszók mellett a klasszikus PDA-k nemigen rúgnak labdába.

[HWSW] Megállíthatatlan a PDA piac mélyrepülése az IDC felmérése alapján. Az okostelefonok és a navigációs eszközök, valamint a médialejátszók mellett a klasszikus PDA-k nemigen rúgnak labdába.

A jelen állapotokat a nagy gyártók kivonulásával lehetne legjobban jellemezni. Nemrég nagy két név is elhagyta a piacot, amelyekkel elvesztette a szektor az Axim modellsort a Delltől, illetve a Pocket Looxot a Fujitsu Siemenstől. Az IDC felmérése alapján a harmadik negyedévben mindössze 728 894 PDA leszállítása történt meg, ami eltörpül más kategóriák többmilliós számai mellett.

Bár a piac másfél százalékos növekedést mutat a második negyedévhez képest, a tavalyi évvel összevetve az ideit mégis 39,3 százaléknyi csökkenés tapasztalható. Az összehasonlítás kedvéért az új belépő Apple egymaga 1,4 millió iPhone okostelefont értékesített június óta. "A tenyérgép-piac folyamatos nyomás alatt áll a mobiltelefonok és egyéb multifunkciós kézi eszközök által, mint amilyenek a kézi helymeghatározó eszközök." -- mondta Ramon T. Llamas az IDC mobil eszközökkel foglalkozó elemzője.

HP iPAQ 111 Classic Handheld A szépmúltú Palm (Tungsten sorozat) jeleleg 44,6 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak 325 ezer kiszállított készülékkel, és teszi ezt úgy, hogy az elmúlt két évben nem mutatott be újdonságot. A másik nagy név a HP szeptemberben bemutatott ugyan két windows mobile operációs rendszert futtató modellt, (111 Classic és a 211 Enterprise) de így is csak 198 100 készülék hagyta el a gyárat, amely a piacon 28,2 százalékot hozott.

A Fujitsu-Siemens az ötödik a sorban 39 519 egységgel amely 5,4 százaléknyi részesedést jelent. Ez az egyetlen vállalat, amely emelkedést mutat, de ez köszönhető annak is, hogy a közelmúltban befejezte a tenyérgépek előállítását és fejlesztését, így a készleten maradt termékek olcsóbb áron történő "kiszórása" meghozhatta az 55,9 százalékos növekedést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról