Szerző: Bányai György

2007. november 15. 10:57

Kipróbáltuk: Canon PowerShot SX100IS optikai képstabilizátorral

Az egyre nagyobb digitális fényképezőgép-kínálatban előkelő helyet foglalnak el a hozzáértők által lesajnált ultrazoomos gépek, pedig az optikai képstabilizátorral ellátott, tízszeres zoommal rendelkező, kifejezetten kedvező árú Canon Powershot SX100IS remek választás lehet mindazok számára, akik nem szeretnének túl sokat költeni egy számtalan extra lehetőséget kínáló 8 megapixeles gépre, amelyet ráadásul teljes kézi kontroll alatt lehet tartani.

Az egyre nagyobb digitális fényképezőgép-kínálatban előkelő helyet foglalnak el a hozzáértők által lesajnált ultrazoomos gépek, pedig az optikai képstabilizátorral ellátott, tízszeres zoommal rendelkező, kifejezetten kedvező árú Canon Powershot SX100IS remek választás lehet mindazok számára, akik nem szeretnének túl sokat költeni egy számtalan extra lehetőséget kínáló 8 megapixeles gépre, amelyet ráadásul teljes kézi kontroll alatt lehet tartani.

Egy kis történelem

Az egész ultrazoom-őrület 2003. júniusában kezdődött, ekkor a Fuji FinePix S5000 legalább akkora hatással volt a kompakt gépek piacára, mint a Canon EOS 300D a tükörreflexes géposztályra. A Fuji gépe elérhető áron (ez kezdetben 120-150 ezer forintot jelentett) kínálta a tízszeres optikai közelítés lehetőségét egy kompakt kategóriába tartozó méretű gépházban, amelyben egy 3 megapixeles képérzékelő kapott helyet.

A Minolta egy hónapot késett, júliusban lépett piacra hasonló jellemzőkkel megáldott Z1 gépével, amelyet nem sokan szerettek. Az S5000 még a mai napig közkedvelt, igaz, csak a használtpiacon lelhető fel, ahol a mai napig elkérnek érte 30-40 ezer forintot, miközben a jelenleg újként megvásárolható utód 45 ezer forintért a tízszeres közelítés mellett 7,1 megapixelt kínál.

Canon PowerShot SX100IS

Egy tízszeres optikai közelítésre alkalmas gép esetében ember legyen a talpán, aki képes megtartani a maximális nagyítási állapotot rosszabb fényviszonyok mellett. A termékcsoport fejlődésének következő lépcsőfoka az optikai képstabilizátor beépítése volt, amelyet drágán ugyan, de elérhetővé tett a Panasonic a Lumix DMC-LZ2-ben, amely két megapixel rögzítésére volt alkalmas, miközben a zoom mértéke 12-szeres volt. (a Panasonic azonnal kapcsolt, és négy megapixelre emelte a képérzékelő felbontását, amellyel sokáig tartotta a népszerűségi listák elején a DMC-FZ10-et.)

Drága exkluzívból olcsó tömegtermékké

A mai állapotok leginkább az árcsökkenésben, illetve az olcsó hatású megoldások megjelenésében mutatkoznak meg: utóbbi teljesen érthető, és az előző következménye is egyben. Egymás mellé téve egy mai fényképezőgépet és az akkori technikai színvonal szem előtt tartása mellett egy hasonló képességű korábbi készüléket, a régi tűnhet értékesebbnek. Ez igaz az augusztus 20-án Hollandiában bemutatott Canon PowerShot SX100IS esetében is, hiszen a selyemfényű műanyag burkolata mindennek nevezhető, csak épp komoly hatásúnak nem.

A félreértések elkerülése végett, azért nem kínai piac-hatású külsőről van szó, vannak még kevéssé mutatós készülékek a névtelen gyártók termékei között. Az SX100IS azonban még egy dolgot nélkülöz -- amely az ultrazoom kategória gépeinél feltétlen tartozék volt --, a második elektronikus kijelzővel, az optikai átnézőt helyettesítő, az erős napsütés esetén mankóként használható EVF-fel.

Canon PowerShot SX100IS

Optika

A hiányosságok ezzel ki is merültek, a negatívumok azonban sajnos nem. Az SX100IS tízszeres zoomátfogású optikája (amely a Canon ultrazoom géposztályának jelenlegi csúcsát jelentő S5IS, így az S3IS megoldásán is alapul) a nagy zoomot figyelembe véve is minimális kromatikus aberrációval (színhiba, amely a színek eltérő hullámhosszából adódik, más szögben érkeznek a képérzékelőre, általában lilás-kékes határvonalat adva egy kontrasztos képrészletnek) színesíti a képek kontrasztos részleteinek határvonalát.

A 36-360 milliméteres gyújtótávolságú, F2,8-F4,3 fényerejű optika alól egy 8 megapixeles, 1/2,5 hüvelykes fizikai méretű képérzékelő tekint a külvilágra, amely a korábbi modellekhez képest (nem csak Canon) remek kontrasztátfogással rendelkezik, egyáltalán nem érzékenyek a világosabb képterületek a "beégésre" az elkészült fotókon. Az optikánál maradva kiemelkedő makrózási képességről is beszámolhatunk, tapasztalataink alapján 1 centiméteres legkisebb tárgytávolság sem probléma, amennyiben nem közelítünk a zoomgombbal.

A kis tárgytávolság már önmagában sokoldalú optikát feltételez, de a Panasonic nagyzoomos gépeihez hasonlóan az SX100IS objektívje is remekel a maximális zoom állapotában. A DMC FZ-5 segítségével 12-szeres zoomot makróval használva egy-másfél méterről is készülhetnek 5 megapixeles képek egy gyíkról a Citadella kövein, amely ilyenkor fejtől a farokig az egész képet betöltheti. Ezt jövő nyáron az SX100IS-sel 8 megapixelben is megtehetjük, hiszen addig gyíkot az adott köveken nemigen láthatunk itthon.

Papírforma

A technikai részletekben elmerülve örömmel számolhatunk be a Digic III képfeldolgozó processzorról, amely 1,3 kép/mp sebességgel képes a sorozatfelvételre kikapcsolt LCD-kijelző mellett, és ezt az MMC kártyaváltozatok mellett az SD, vagy SDHC kártyák esetében is azok teljes kapacitásáig teszi. Az arcfelismerő (arcválasztó is) autófókusznak követő üzemmódja is van, futurisztikus hatással mozgatja a mért fókuszt jelző zöld négyzetet a kijelzőn, a kiválasztott arcon. Az SX100IS arcfelismerője hardveres, így nem egy induláskor, vagy a funkció kiválasztásakor startoló lassabb szoftverként kapjuk a gépben. Abban az esetben, ha a vörösszem hatást csökkentő vakuüzemmód nem képes teljesen eltüntetni a szemekről a pirosas elszíneződést, a gép a lejátszás üzemmódban utólag erre szoftveresen képes.

Canon PowerShot SX100IS

Az optikai képstabilizátor mellett az elmosódásmentes képek érdekében az ISO érzékenységet egészen 1600-as értékig emelhetjük, -- ennek inkább olyan esetben lehet szerepe, amikor a képstabilizátor előnyeit nem élvezhetjük, péládul sportfotózás, vagy rohangáló gyerekek fotózásakor --, de a képzaj növekedése miatt ez nem ajánlott. A mozgókép üzemmód nem tartogat meglepetést, 320 x 240 és 640 x 480 képpont rögzíthető 15, vagy a szép eredményt adó 30 képkockás másodpercenkénti sebességgel, a kártya kapacitásáig.

Vegyük kézbe

A 108,7 x 71,4 x 46,7 milliméteres SX100IS méretben az "A" sikersorozat 2003-ban megjelent (A60, A70, A80 stb.) fényképezőgépeinek gépházát idézi, de ne felejtsük, azok háromszoros közelítésre alkalmas optikái az SX100IS esetében stabilizált tízszeressé módosultak. A hátoldal kijelzője 2,5 hüvelykes és 172 ezer képpontból alkotja a képet, amely egész széles szögből is jól látható marad.

A kijelző alatt található gombok szinte ugyanazt a stílust képviselik, mint a HP PhotoSmart R727 és R927 géptetőin láthatóak, bár a HP gombjai nem ennyire elnyújtottak, sokkal inkább HP-s a dizájn, mint Canonos. A kijelző melletti lejátszás- és expozíciókorrekció gombokkal semmi baj sincs, azonban az ezek között található négyállású tekerhető navigálótárcsával annál inkább. Ezzel a kombinált megoldással választható ki az ISO érzékenység, a makróüzemmód, az időzített- és a sorozatfelvétel, valamint a vakuüzemmódok is.

Sajnos a négy funkció finomhangolása során a nyomogatás közben óhatatlanul el is tekerhetjük a tárcsát, amely nem kívánt változásokat eredményezhet a beállításokban. Péládul a gombot megnyomva az ISO érték kiválasztásához kerülünk, le-fel nyomogatva kiválasztható az ISO 80 érték. A "set" megerősítő gomb megnyomása előtt a kiválasztás során azonban el is tekeredhet a tárcsa, akár a legmagasabb ISO értékre is. Ha ezt nem vesszük észre, később foghatjuk a fejünket a zajos képek miatt.

Pozitívum, hogy a SX100IS képes helyesen megtalálni a fehéregyensúlyt, akár műfénynél is, amely érték, ha extrém esetben nem is pontos, akkor is kedves a szemnek. A teljes beállíthatóság a zársebesség és a blende értékeinek teljes kézi kontrollja mellett zár- és blende-előválasztásos üzemmódban merül ki. Aki ilyesmivel nem akar vesződni, örülni fog az automata mód mellett a 18 fotózási körülményt kordában tartó témaautomatikának, amely üzemmódból a mozgó gyerekek mellet az akvárium, valamint a lombozat által kívánt optimális beállítások is kiválaszthatóak. A képek 1:1 nagyításban megtekintve a kisméretű 1/2,5 hüvelykes szenzorok ismert gyengeségeit mutatják, az SX100IS nem különbözik az ugyanekkora fizikai méretű képérzékelővel szerelt társaitól a képeken található egyenes vonalak szőrös-egyenetlenségeit illetően sem.

Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS Canon PowerShot SX100IS
Katt a fotókra az eredeti mérethez!

Értelmes döntés

A Canon kedvező árú SX100IS ultrazoomos fényképezőgépe a rengeteg hasznos funkció mellett remek képminősége miatt számíthat érdeklődésre, illetve szerető tulajdonosra, aki nem fog tudni könnyektől mentes szemekkel megválni tőle. Mindezek mellett öröm még, hogy a tízszeres optikai közelítéshez párosított képstabilizátor, (amely az augusztus 20-án bejelentett további három PowerShot és két IXUS modellből sem hiányzik már) és az arcfelismerés 75 ezer forint alatti áron beszerezhető a boltokban. A karácsonyi akciók során jó eséllyel még ennél is olcsóbb lehet a készülék, ez még több karácsonyfa alá juttathatja el december 24-ére.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról