Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 9. 11:37

Újdonságok egész garmadájával érkezik a Fedora 8

Megérkezett a Red Hat Linux közösségi változatának, a Fedorának a legújabb, 8-as verziója. A Werewolf kódnéven fejlesztett szoftver szinte felsorolhatatlan mennyiségű újdonságot tartalmaz, ezek közül néhányat említünk csak meg.

[HWSW] Megérkezett a Red Hat Linux közösségi változatának, a Fedorának a legújabb, 8-as verziója. A Werewolf kódnéven fejlesztett szoftver szinte felsorolhatatlan mennyiségű újdonságot tartalmaz, ezek közül néhányat említünk csak meg.

A Fedora 8 külseje elődjéhez képest teljesen átalakult, az új felhasználói felülethez vadonatúj asztaltémát is készítettek, amelynek a neve Nodoka. Figyelemre méltó érdekesség az új háttérkép, amely napszaktól függően változtatja a színét -- délben például világoskék, kora este narancsos. A Fedora 8 már tartalmazza a látványos 3D effektek létrehozására alkalmas Compizt, amely alapértelmezéként ugyan ki van kapcsolva, de az érdeklődők pár kattintással aktiválhatják.

Az új disztribúció talán egyik leglátványosabb újdonsága a PulseAudio, amelynek segítségével nem csak az összes alkalmazás hangereje külön állítható, hanem tetszőleges szoftver hangját a hálózaton keresztül más gépekre is elküldhetjük stream formájában. Szintén a hangkezeléssel és multimédiával kapcsolatos a CodecBuddy, amely segít az olyan kodekek kiválasztásában és letöltésében, amelyek szerzői jogi korlátozások miatt nem kerültek bele a Fedora 8-ba (pl. MP3, Windows Media, MPEG2).

Fedora 8

Az asztali használhatóságot hivatott javítani az új nyomtatókezelő modul, amelyet az Ubuntu 7.10-ből is ismerhetünk. Ugyanitt említhető meg a javított Buletooth-támogatás, a grafikus felületen konfigurálható tűzfal és hálózat, vagy az új csomagkezelő. A noteszgépek tulajdonosai is örülhetnek, a Fedora 8 számukra sok olyan újdonságot hoz, amelyekkel még hosszabb ideig használhatják a gépüket akkumulátorról, akkus üzem közben például a háttérben futó folyamatok (cron jobok) automatikusan letiltásra kerülnek, a lehető leghosszabb üzemidő elérése érdekében. A készenléti üzem és az onnan való visszatérés is gyorsabb, és a vezeték nélküli hálózatok kezelésén is sokat javítottak állítólag.

A biztonság terén is történtek jelentős fejlesztések, a leginkább figyelemre méltó a PolicyKit. A PolicyKit lehetővé teszi, hogy a magasabb szintű jogosultságokat ne egy egész program, csak annak bizonyos komponensei kapják meg, ezáltal a lehető legfinomabban beállíthatók a jogosultságok a szoftverekhez, csökkentve a biztonsági kockázatokat. A PolicyKit támogatása hamarosan az összes adminisztrációs segédezközben megtalálható lesz a Fedorában az ígéretek szerint.

A Fedora 8 többféle formában is elérhető, az alap installálókészlet mellett három úgynevezett Spin áll rendelkezésre: az egyik kimondottan játékos kedvű felhasználóknak készült "live CD", amin népszerű linuxos játékok kaptak helyet, van egy fejlesztői változat, ami fordítókat és fejlesztőkörnyezeteket tartalmaz, illetve egy Electronic Labs Spin, ami elektronikai rendszerek tervezéséhez és szimulációjához tartalmaz programokat. A Fedora 8 különféle változatai letölthetők a www.fedoraproject.org oldalról (x86, x86-64, PowerPC), illetve az itt felsorolt tükörszerverekről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról