Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 8. 13:19

Windows Essential Business Server néven érkezik a Microsoft kis- és középvállalatoknak szánt szervere

A Microsoft új információkat hozott nyilvánosságra a kis- és középvállalatoknak szánt szervertermékéről, amelyet eddig Centro kódnéven ismerhettünk, de most már azt is tudjuk, hogy a marketingesek Windows Essential Business Serverre keresztelték.

[HWSW] A Microsoft új információkat hozott nyilvánosságra a kis- és középvállalatoknak szánt szervertermékéről, amelyet eddig Centro kódnéven ismerhettünk, de most már azt is tudjuk, hogy a marketingesek Windows Essential Business Serverre keresztelték.

A Centróról már két éve tudni, hogy egy Longhorn Serverre épülő szoftver lesz, amelybe lényegében minden olyan komponenst belezsúfolnak, amelyre egy kis- és középvállalatnak szüksége lehet. Ennek megfelelően a Centro tartalmazni fogja az Exchange Server 2007-et, a Forefront Security for Exchange-et, a System Center Essentailst, valamint az új ISA Servert. A Centro drágábbik verziójában helyet kap még az SQL Server 2008 is. A Centro menedzsment-konzolja bővíthető, a CA mellett a Citrix, a Full Armor, a Symantec és a Trend Micro máris közölték, hogy fejlesztenek hozzá saját komponenseket.

Russ Madlener a Microsoft szerverekért felelős részlegénél elmondta, a Windows Essential Business Server nevét onnan kapta, hogy minden lényeges dolgot tartalmaz, amire egy rendszergazdának szüksége lehet, beleértve a biztonsági és felügyeleti eszközöket. A standard csomag működtetéséhez három szerverre van szükség, a drágábbik változatban megtalálható SQL Server 2008 egy negyediket is igényel majd. A Windows Essential Business Servert 50-nél több, de 250-nél kevesebb PC-vel rendelkező cégeknek ajánlja a Microsoft.

A termék ára és pontos megjelenési ideje egyelőre nem ismert, legfőképp azért, mert a Centro alapja a Windows Server 2008 és az SQL Server 2008, amelyek még nincsenek piacon. A Microsoft mindazonáltal 2008 végét jelölte meg a Windows Essential Business Server premierjének várható időpontjául. Aa Centro zárt bétatesztje egyébként már lassan egy éve tart, a nyilvános Beta 2 változatot az elkövetkező 30-60 napban adja ki a Microsoft. A Windows Small Business Server (Cougar) következő változata szintén béta állapotba került, a megjelenés részleteiről a későbbiekben várhatók információk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról