:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 24. 10:37

Az okostelefonokat is irányításuk alá vonhatják a rendszergazdák a System Center Mobile Device Managerrel

A Microsoft a mobil eszközökre is kiterjeszti a csápjait, a vállalat elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer a CTIA Wireless IT and Entertainment Conference rendezvényen bejelentette a System Center Mobile Device Manager 2008 érkezését, amellyel a rendszergazdák a vállalati telefonokat és PDA-kat is az irányításuk alá vonhatják.

[HWSW] A Microsoft a mobil eszközökre is kiterjeszti a csápjait, a vállalat elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer a CTIA Wireless IT and Entertainment Conference rendezvényen bejelentette a System Center Mobile Device Manager 2008 érkezését, amellyel a rendszergazdák a vállalati telefonokat és PDA-kat is az irányításuk alá vonhatják.

Úgy menedzselhetik a mobilokat, mint ma a PC-ket

A System Center Mobile Device Manager 2008 segítségével a Windows Mobile operációs rendszert futtató eszközöket -- később talán másokat is -- lehet a távolból, vezeték nélküli hálózaton (GSM, 3G, Wi-Fi, WiMAX, stb.) menedzselni, akár új szoftvereket is lehet rájuk telepíteni, a meglevőeket frissíteni, vagy a beállításokon változtatni. A szoftverrel a távolból is lementhetők az e-mailek és fájlok, a készülék elvesztése vagy ellopása esetén pedig törölhetők a rajta tárolt adatok, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. A szoftverrel létrehozhatók virtuális magánhálózatok (VPN), amelyen keresztül a mobil eszközről akár a vállalati alkalmazások is elérhetők.

A Microsoft megoldása nem egyedülálló a piacon, többek között a RIM, a Nokia, a Motorola és a Novell is kínál hasonlót. A System Center Mobile Device Manager azonban azzal a behozhatatlan előnnyel érkezik a piacra, hogy a Microsoft saját terméke, és így a lehető legszorosabban integrálható a meglevő windowsos infrastruktúrával, beleértve az Exchange-et, az Active Directoryt és az SQL Servert. Így az egyes készülékek és a rajtuk futó alkalmazások összes paraméterét csoportházirendekből lehet szabályozni.

A Microsoft becslése szerint az idén 20 millió Windows Mobile-t futtató eszköz kerül forgalomba, amelyek jelentős része vállalati felhasználókhoz kerül. Egyre több cég látja el alkalmazottait olyan mobil eszközökkel, amelyek segítségével távolról is elérhetik leveleiket, vagy a vállalati alkalmazásokat, ezzel is fokozva a munkavégzés hatékonyságát. Ezek a készülékek a vállalati infrastruktúra szerves részeivé válhatnak, ami már elegendő ok arra, hogy a Microsoft kiemelt figyelmet szenteljen a mobil eszközöknek.

Partnerekre építve

A termék nem légüres térbe érkezik, szokásához híven a Microsoft máris számos partnert sorakoztatott fel maga mellé, például a Palmot, amelynek hamarosan megérkezik a Windows Mobile 6-ot futtató új Treo okostelefonja, de a Microsoft mellé állt még a Samsung, az I-mate, az Intermec és a HP is, valamint a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, az AT&T. Az SCMDM 2008 várhatóan 2008 első felében érkezik a piacra, egyelőre ismeretlen áron, bennfenntesek szerint azonban felhasználónként 75-150 dolláros licencdíjat kér majd a Microsoft évente.

Ballmer az előadása után újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a Microsoft nem indul az FCC (Szövetségi Távközlési Bizottság) januári frekvenciapályázatán (pletykák szerint a Google igen). Amint azt a Microsoft elnök-vezérigazgatója elmondta, a Microsoftnak egyrészt nem kompetenciája a mobilszolgáltatás, másrészt meg egy ilyen mozzanat elidegenítheti egyes partnereit. A vállalat stratégiája az, hogy megoldásait partnereken, a mobilpiac esetén szolgáltatókon és készülékgyártókon keresztül kínálja -- magyarázta Ballmer.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.