:

Szerző: Bizó Dániel

2007. október 4. 13:00

Vissza kell adni az előtelepített Windows árát, döntött egy francia bíróság

Az alternatív operációs rendszereket támogatók szerint a Windows dominanciájának egyik kulcsa, hogy a globális forgalmat domináló márkás PC-k többségére előtelepítve kerül fel az operációs rendszer, melyet a felhasználók a gép árában fizetnek meg. Az igazi gátat azonban az jelenti, hogy legtöbb esetben nincs lehetőség nélküle, olcsóbban kérni a konfigurációt, sem más, például Linux-alapú rendszerekkel -- ezt a jelenséget illeti a szabad szoftveres tábor az OEM adó megnevezéssel. Egy francia bíróság nemrég arra kötelezte az Acert, hogy fizesse vissza a notebookhoz adott kereskedelmi szoftverek árát, miután a vevő azokra nem tartott igényt.

[HWSW] Az alternatív operációs rendszereket támogatók szerint a Windows dominanciájának egyik kulcsa, hogy a globális forgalmat domináló márkás PC-k többségére előtelepítve kerül fel az operációs rendszer, melyet a felhasználók a gép árában fizetnek meg. Az igazi gátat azonban az jelenti, hogy legtöbb esetben nincs lehetőség nélküle, olcsóbban kérni a konfigurációt, sem más, például Linux-alapú rendszerekkel -- ezt a jelenséget illeti a szabad szoftveres tábor az "OEM adó" megnevezéssel. Egy francia bíróság nemrég arra kötelezte az Acert, hogy fizesse vissza a notebookhoz adott kereskedelmi szoftverek árát, miután a vevő azokra nem tartott igényt.

A gép árának fele

A francia bíróság ítélete szerint, mely nyilvánosan is hozzáférhető, az Acer köteles visszatéríteni azoknak a szoftvereknek az árát, melyeket notebookjának megvásárlásakor fizetett ki egy vevője, vagyis a felperes, aki nem tart rájuk igényt. A határozat furcsasága, hogy a gép 600 eurós árából több mint 300 eurót kell visszatérítenie az Acernek, szemben a cég által korábban felajánlott 30 euróval -- ezen túlmenően a felperes jogi költségeit is állnia kell.

A 312 eurós visszatérítés, úgy tűnik, a felhasználó által nem igényelt, előre telepített szoftverek kiskereskedelmi árából és a telepítési költségből tevődik össze, így a Windows XP Home operációs rendszer 135 euróval került a listára, míg a a Microsoft Worksért 60, az NTI CD Makerért 37, a PowerDVD-ért 41, a Symantec Norton AntiVirus szoftverért pedig 39 euró járt vissza. Nyilvánvaló azonban, hogy ezek nem tükrözik sem az Acer által kialkudott árat, sem a vevő által a gép árában megfizetett árukapcsolási költséget.

Precedenst teremthet

Egy ügyet természetesen meg sem érezne a Microsoft, az igazi veszélyt azonban az jelenti számára, hogy az ehhez hasonló bírói ítéletek publicitása továbbiakat indít be, aminek eredményeként a számítógépgyártók kénytelenek lesznek opcióként felajánlani az előtelepített Windowst, nem pedig a gép szigorú tartozékaként kínálni. Ez pedig nyilvánvalóan érezhetően kevesebb licenc értékesítéséhez vezetne, miközben nagyobb teret engedne a Linux-disztribúcióknak, és akár jelentős árcsökkentésekre kényszerülne Redmond.

A számítógép és az operációs rendszer összecsomagolásának betiltásáért lobbizik Brüsszelben a Globalisation Institute (GI) tanácsadó szervezet is. Érvelésük szerint a Windowsok előtelepítéséről szóló megállapodásival a Microsoft egyszerűen kizárja a piacról az alternatív operációs rendszereket szállító vállalatokat, ami korlátozza a versenyt, a választási szabadságot, így egyáltalán nem szolgálja az európai vevők érdekeit. Kritizálják, hogy miközben az Európai Bizottság a Windows hegemóniájával való visszaéléssel foglalkozik, és büntette meg a Microsoftot, addig magának a kvázi monopóliumnak a hátterével nem foglalkozik, pedig semmi sem indokolja annak létét -- a számítógépgyártók és kereskedők lekötése miatt ráadásul hivatalosan is eljárást indított az Intel ellen.

A GI úgy látja, a Windows uralma következtében magasabb árat fizetnek az európai vevők, cégek és fogyasztók egyaránt, mint egy versenyző piac esetében tennék. Az agytröszt javaslatot is tesz a Windows leválasztásának módjára: a legjobb megoldást a tiltásban látják, vagyis az árukapcsolás megtiltásában. Ekkor a gépekre semmiféle operációs rendszert nem telepíthetnének előre a PC-szállítók, hanem külön árusíthatnák az előre konfigurált változatokat DVD-n, így a feltelepítésük is pofonegyszerű maradna. Ezt a GI logisztikai, kényelmi oldalról, és a verseny szempontjából (lehetőség nyílna a Linux-disztribútorok előtt is) egyaránt kielégítőnek tartaná. Az összefoglaló angol nyelven itt olvasható (PDF).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.