Szerző: Vörös Péter

2000. július 3. 07:56

A Cisco és a Clayton Dubilier Rice 765 millió $-ért megveszi az olasz Italtel 80%-át

Egészen pontosan egy stratégia szövetség részét képezi az ügylet, amelynek keretében a Cisco Systems, a világ legnagyobb számítógépes hálózati berendezésgyártója valamint befektetők egy csoportja megvásárolja a Telecom Italia számítógépes hálózati berendezéseket gyártó részlegének, az Italtel-nek 80%-át. Az ügylet lezárultával az Italtel 50,1%-os tulajdonjogát szerzi meg a Clayton Dubilier Rice nevű amerikai magánbefektető cég.

Ezzel a lépéssel a Telecom Italia szeretné növelni az Italtel függetlenségét és versenyképességét valamint csökkenteni a Telecom Italia kiadásait az Italtel berendezéseivel kapcsolatban. A Telecom Italia és a Cisco egyaránt 19-19%-os részesedéssel fog rendelkezni az Italtel-ben. A két cég integrált adat, hang és videó szolgáltatások nyújtását tervezi 'stabil' és mobil telefoniában egyaránt - ennek felgyorsítását is gyorsíthatja a mostani ügylet.

A szakértők szerint várhatóan hamarosan bevezetik az Italtel-t a tőzsdére, bár ennek időzítése ill. főbb paraméterei egyelőre tisztázatlanok. Két dolog viszont nagyjából biztos: a Telecom Italia-nak a tőzsdei bevezetést követően is 19%-os lesz a részesedése az Italtel-ben és az Italtel operatív vezetésében nem fog részt venni a Telecom Italia.

A Cisco-nak ez második jelentős olasz befektetése ill. akvizíciója az idén: februárban a cég 2,15 milliárd $-t fizetett a Pirelli optikai rendszer üzletágáért ahhoz, hogy jobban tudjon versenyezni a Nortel Networks-szel és a Lucent Technologies-zel a száloptikai berendezések területén. A Cisco nemrégiben vette meg 800 millió $-ért a Stockholm-i központú, szintén száloptikai berendezéseket készítő Qeyton Systems-t, tavaly szeptemberben pedig a koppenhágai központú, kábeles online szolgáltatáshoz használatos termeket készítő Cocom-ot 65,6 millió $-ért.

Az Italtel ügylet véghez vitele a harmadik negyedévre várható, ehhez szükség van több hatóság hozzájárulására is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról