Szerző: Bányai György

2007. szeptember 7. 11:27

Tükrös gépek alfája: új Sony Alpha DSLR-A700

San Diego adott otthont a Sony új, profikategóriás tükörreflexes fényképezőgépe, az Alpha DSLR-A700-nak bemutatásának. Az újdonság elvileg a Konica Minolta Dynax 7D (egyes országokban Maxxum 7D) utódjaként is felfogható.

[HWSW] San Diego adott otthont a Sony új, profikategóriás tükörreflexes fényképezőgépe, az Alpha DSLR-A700-nak bemutatásának. Az újdonság elvileg a Konica Minolta Dynax 7D (egyes országokban Maxxum 7D) utódjaként is felfogható.

Két évvel azután, hogy a Konica Minolta tükörreflexes gépcsaládja (Dynax 5D, illetve Dynax 7D) a Sony égisze alá került, illetve egy évvel azután, hogy megjelent az első Sony márkajelzéssel ellátott fényképezőgép, az Alpha DSLR-A100, amely a Konica Minolta Dynax 5D némileg módosított változata volt, most bemutatásra került a sokak által várt, az A100-nál magasabb kategóriába sorolható újdonság. Az új gép leginkább a Konica Minolta Dynax 7D magnéziumvázas, 12 megapixeles utódjaként írható le. Az Exmor névre keresztelt, szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelemmel is megtámogatott APS-C képérzékelő CMOS rendszerű és a kétlépcsős analóg-digitális átalakítót, valamint a zajcsökkentő áramköröket is tartalmazza lapkán belül. A korábbi modellekhez képest a legrövidebb záridőt is sikerült még alacsonyabbra tornászni, melynek értéke 1/8000 mp. A sorozatfelvételi képességek 5 kép másodpercenkénti sebességet jelentenek.


Sony Alpha DSLR-A700

A DSLR-A700 HDMI kimenetet és 3 hüvelykes kijelzőt kapott, mely utóbbi nem alkalmas az élőkép megjelenítésére, így ezt a megjelenítőt csak lejátszás üzemmódban használhatjuk, ezért a képek komponálása csak a keresőben történhet, ahogy az egy vérbeli digitális géptől elvárhatjuk. A KonicaMinolta örökségből következik, hogy a Sony Alpha optikákon kívül a korábbi Minolta objektívek is használhatók, és ez azok számára jó hír, akik régi Minolta filmes, vagy az eddig megjelent három digitális gép (Dynax 5D Dynax 7D, vagy a DSLR-A100) egyikéről váltanának, hiszen ők nagy valószínűség szerint már rendelkeznek Konica bajonettes objektívekkel.

Phil Lubell a Sony digitális fényképezőgépekért felelős részlegének marketing-igazgatója a rendezvényen a külső-belső értékekről egyaránt beszélt: "Biztosra veszem, hogy a fotózás iránt rajongók nagyra fogják értékelni a váz masszív felépítését és a kamerával elérhető kiemelkedően magas képminőséget", majd hozzátette, hogy a DSLR-A700 digitális jelei gyakorlatilag immunisak a külső zajokra, illetve interferenciára.

A készülék kétféle kártyahellyel rendelkezik, amelyekből az elsőbe a Sony saját Memory Stick Duo kártyáit, a másodikba pedig az egyre kevesebb eszköz által használt Compact Flash kártyákat csúsztathatjuk. Utóbbiból a Sony a DSLR-A700-zal egyidőben bejelentette az Ultra Direct Memory Access szabványú háromszázszoros sebességre képes kártyáit is, amelyek 2-8 gigabájtos méretben elérhetőek. Az A700 kétféleképp is megvásárolható lesz ez év novemberétől: a csupasz vázért 1400 dollárt, a 18-70 milliméteres optikával kitben érkező változatért pedig 1500 dollárt kell majd leszurkolniuk a gépre vágyóknak, de egy komolyabb, 16-105 milliméteres objektívvel csomagolt kit is választható, melynek ára 1900 dollár körül alakul majd.

Keiichi Ishizuka a Sony kamera részlegének vezető helyettese szerint a Sony tükörreflexes fényképezőgépek közel 10 százalékos szeletet harapnak a piacból. Kiemelte, hogy egy éve az első ilyen gépük a DSLR-A100 is elérte már a 7 százaléknyi részesedést. A DSLR-A700-ból a gyártó az első hónapban 30 ezer, a rákövetkezőben pedig 20 ezer darabot szándékozik legyártani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról