Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 13. 17:02

A képet tartalmazó spamek kora leáldozóban van

A Symantec Spam Report júliusi adatai szerint folyamatosan változik a kéretlen levélküldők technikai repertoárja, egyre inkább visszaszorulnak a képet tartalmazó spamek, miközben előtérbe kerülnek az irodai munka során széles körben használt fájlformátumokkal, például PDF-fel, Zippel vagy Excel-állománnyal operáló levelek aránya. A múlt hónapban a teljes e-mail forgalom kétharmadát tették ki a spamek, ez megfelel a korábbi hónapokban megfigyelt arányoknak.

[HWSW] A Symantec Spam Report júliusi adatai szerint folyamatosan változik a kéretlen levélküldők technikai repertoárja, egyre inkább visszaszorulnak a képet tartalmazó spamek, miközben előtérbe kerülnek az irodai munka során széles körben használt fájlformátumokkal, például PDF-fel, Zippel vagy Excel-állománnyal operáló levelek aránya. A múlt hónapban a teljes e-mail forgalom kétharmadát tették ki a spamek, ez megfelel a korábbi hónapokban megfigyelt arányoknak.

A kéretlen levelek legnagyobb része továbbra is valamilyen terméket hirdet, ezek adják a spamek több mint negyedét, a második leggyakoribbak a pénzügyi spamek, amelyek valamilyen befektetést ajánlanak. Majdnem ugyanilyen gyakoriak az internetes szolgáltatásokat kínáló levelek, ezeket az egészségügyi szolgáltatásokat és gyógyszereket hirdető reklámok követik a képzeletbeli ranglistán.

A PDF-spamek száma tovább nőtt, arányuk 2 és 8 százalék között mozgott júliusban. Új trendnek számít a ZIP és Excel fájlokat használó kéretlen levelek özöne is, bár a szakemberek szerint a csatolt fájlt használó spamek viszonylag könnyen felismerhetőek, így aligha bosszantják sokáig a felhasználókat. Emellett továbbra is népszerű az üdvözlőkártya-spamek, amelyek közlik a címzettekkel, hogy valaki elektronikus üdvözletet küldött számukra, melyet a linkre kattintva tekinthetnek meg. A Symantec adatai szerint csak júliusban mintegy 250 millió hasonló kéretlen levél landolt a felhasználók postafiókjaiban világszerte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról