Szerző: Bizó Dániel

2007. július 27. 11:40

Acer: mindenki csalódott a Vistában

[Financial Times Deutschland] Az egész iparág csalódott a Vistában -- jelentette ki Gianfranco Lanci, az Acer elnöke egy interjú során. A tajvani székhelyű vállalat a világ negyedik legnagyobb PC-szállítójává nőtte ki magát, elsősorban notebookjai elsöprő európai sikereinek köszönhetően. Lanci szerint a Microsoft tehető felelőssé a helyzetért, miután ilyen hosszú várakozást követően egy kiforratlan szoftvert produkált. Ezzel az Acer az első nagy PC OEM, mely nyilvánosan támadja a Microsoftot, ugyanakkor számos gyártó is jelezte: inkább az XP-nél maradnak továbbra is.

[Financial Times Deutschland] "Az egész iparág csalódott a Vistában" -- jelentette ki Gianfranco Lanci, az Acer elnöke egy interjú során. A tajvani székhelyű vállalat a világ negyedik legnagyobb PC-szállítójává nőtte ki magát, elsősorban notebookjai elsöprő európai sikereinek köszönhetően. Lanci szerint a Microsoft tehető felelőssé a helyzetért, miután ilyen hosszú várakozást követően egy kiforratlan szoftvert produkált. Ezzel az Acer az első nagy PC OEM, mely nyilvánosan támadja a Microsoftot, ugyanakkor számos gyártó is jelezte: inkább az XP-nél maradnak továbbra is.

Lanci a Financial Times Deutschlandnak adott interjújában közölte, hogy eddig egyetlen új Windows sem gyakorolt olyan kis hatást a PC-piacra, mint a Vista. "Ez második félévben sem fog változni" -- tette hozzá a több mint 11 milliárd dolláros vállalat elnöke. A Microsoft eközben természetesen a Vista sikerét ünnepli, legalábbis a nyilvánosság előtt. Ha azonban közelebbről szemügyre vesszük a számokat, kiviláglik, hogy a Vista közel sem rajtolt olyan jól, mint az XP. Bár a piacra kerülést követő 60 nap alatt Vistából 20 milliót értékesítettek, 3 millióval többet, mint az XP-ből 5 évvel ezelőtt, 2002-ben a PC-piac 55-60 százalékét tette ki a mainak -- vagyis a Vista arányosan nagyjából kétharmadát hozta az XP nyitó teljesítményének.

Gianfranco Lanci, Acer Lanci hangot adott csalódottságának a Vista minőségével és képességeivel kapcsolatban egyaránt. "Tényleg nem hiszem, hogy valaki a Vista miatt egy új számítógépet vásárol". Miután az ipar éveket várt az új rendszerre -- folytatta -- a szoftver kiforratlanul került a piacra. "A stabilitás biztosan probléma". Állítása szerint számos üzleti ügyfelük Windows XP telepítését kéri továbbra is -- hasonló jelenségről számolt be a Dell és a Lenovo is korábban, de a Microsoft is elismeri: a vártnál nagyobb igény mutatkozik XP-re, így a most kezdődött pénzügyi évükben még 22 százaléknyi XP, és 78 százalék Vista licenc eladásával számolnak, szemben a korábban várt 85-15-ös aránynál.

Elemzők szerint a Vista viszonylag lassabb terjedését magyarázza az is, hogy az általa támasztott hardverkövetelmények magasabbak az XP-nél, és a keresleti tömeg derekát kitevő 1000 dollár alatti gépekhez jobban illik egyelőre az XP. "A Vista igényeit figyelembe véve a vásárlók valószínűleg azt gondolják, inkább kevesebbet költenek és maradnak az XP-nél" -- mondta el Michael Cherry, a Directions on Microsoft elemzője. A hagyományosan konzervatívabb üzleti felhasználók átterelésére a Microsoft a Vista Business és Ultimate változatokkal egyben XP Professional használati licencet is biztosít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról