:

Szerző: HWSW

2007. április 20. 18:53

A HP-UX mellett nem kell éjszakázni

A kritikus üzletmenetet támogató informatikai rendszernek megbízhatónak és magas rendelkezésre állásúnak kell lennie, hogy minimalizálja az adatsérülésből vagy leállásból fakadó üzleti kockázatokat. Ennek alapja az olyan magas minőségű hardver, mint a golyóálló HP Integrity szerverek, mely képesek akár drámai mértékű fizikai károsodást követően is zavartalanul működni. A jó hardver azonban önmagában nem elég, a megbízhatósághoz és magas rendelkezésre álláshoz a szoftverplatform támogatása is szükséges. A HP-UX 11i v3 fejlett RAS-képességei kifejezetten az üzletileg kritikus terület igényeit célozzák meg.

A kritikus üzletmenetet támogató informatikai rendszernek megbízhatónak és magas rendelkezésre állásúnak kell lennie, hogy minimalizálja az adatsérülésből vagy leállásból fakadó üzleti kockázatokat. Ennek alapja az olyan magas minőségű hardver, mint a golyóálló HP Integrity szerverek, mely képesek akár drámai mértékű fizikai károsodást követően is zavartalanul működni. A jó hardver azonban önmagában nem elég, a megbízhatósághoz és magas rendelkezésre álláshoz a szoftverplatform támogatása is szükséges. A HP-UX 11i v3 fejlett RAS-képességei kifejezetten az üzletileg kritikus terület igényeit célozzák meg.

Forza UNIX

A UNIX operációs rendszerek továbbra is dominálják a vállalati rendszerek szívét mind az ügyfelek preferenciái, mind technikai képességeik okán. Az Insight Technologies független megkérdezése alapján a vállalati felhasználók számára a megbízhatóság ugyanolyan fontos, mint a jó ár/teljesítmény mutató. A UNIX, így a HP-UX legnagyobb ellenfelének tartott Linux kizárólag árban élvez előnyt, a vállalati felhasználók számára kiemelt szempontok mindegyikében, így az előbb említett megbízhatóságban, továbbá többek között rendelkezésre állásban, biztonságban, skálázódásban és támogatottságban is a UNIX vezet. A Forrester Research ezzel egybecsengő értékelése szerint RAS-képességekben és skálázódásban a Linux és a Windows is messze elmarad a UNIX-ok mögött, és bár ezek a különbségek csökkenni látszanak, középtávon megmaradnak.

RAS?
De mi is pontosan a RAS? A reliability, azaz a megbízhatóság a rendszer azon képességét mutatja, várhatóan mennyi hibát fog produkálni működése során. Ezt jellemzően a hibák várható éves számával mérik, amely egy statisztikai átlag, a valóságban ennél jobban és rosszabbul teljesítő konfigurációk is találhatóak. Tökéletes hibamentesség azonban nem létezhet, főleg nem az olyan komplex rendszerek esetében, mint a szerverek, ezért a minél magasabb megbízhatóság mellett szükség van a RAS-ban foglalt további két jellemzőre is.

A rendelkezésre állás (avaliability) hivatott számszerűsíteni, hogy egy szerver az idő mekkora hányadában képes elfogadható szintű működésre, vagyis feladata zavartalan ellátására. Minél több a kilences, annál nagyobb a (jellemzően a hardverre meghatározott) rendelkezésre állás várható ideje: 99,5 százalékos szintnél évente 44 órát is állhat a gép (persze nem egyhuzamban), 99,9 százaléknál kevesebb mint 9-et, és minden egyes kilencessel ennek tizedét -- az Integrity NonStop például hét kilencesre is képes, vagyis az idő 99,99999 százalékban végzi feladatát, átlagosan évente 3 másodpercnyi nem tervezett leállást ér el.

A szervizelhetőség lényegében a rendelkezésre állás részének tekinthető, hiszen befolyásolja, szükség van-e egyáltalán leálláshoz egy hiba kijavításához vagy egy upgrade elvégzéséhez, illetve ha már megtörtént a baj, akkor mennyi idő alatt lehet ismét működőképessé tenni a rendszert. A cél, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban, a gép leállása nélkül lehessen elvégezni a lehető legtöbb műveletet.

A HP-UX 11i v3 számos előremutató RAS-funkciót implementál, számos területen megelőzve a versenytársakat, beleértve a rivális UNIIX-okat is. A HP-UX 11i v3 platform felhasználóinak nyugodt alvását biztosítja, hogy az operációs rendszer képes a processzorban, memóriában és a perifériákon detektált bithibákat a hardver közreműködésével kijavítani, vagy rosszabb esetben az adatsérülés veszélye esetén elszigetelni azokat a megbízhatónak tartott adatoktól, meggátolva a nem kívánatos felülírást. Amennyiben a bithibák eredete tartós, vagyis nem háttérsugárzás, lokális hőhatás okozta, hanem hardveres meghibásodás, úgy a HP-UX 11i v3 képes az alkalmazások számára észrevétlenül a hibás eszközt (processzor, memóriachip) kivonni a működés alól, és lehetőség szerint tartalékot bevonni.

A magas rendelkezésre állást szolgálja a működés közben, vagyis az online cserélhető és változtatható eszközök támogatása. A HP-UX 11i v3 a PCI és USB-eszközök leállítás nélküli szervizelését is lehetővé teszi, ami kiterjed a logikai kötetekre is. Sőt a cella-alapú HP Integrity szerverek (7640 és felette) esetében egész cellákat (rendszerlap) is ki lehet vonni egy HP-UX 11i v3 rendszerkép alól, vagy esetleg visszailleszteni azt -- mindezt működés közben. A HP-UX 11i v3 az eredeti 11i-hez képest 58 százalékkal kevesebbszer igényel újraindítást az operációs rendszer finomhangolása miatt.

Virtualizáció 24/7

Napjaink informatikájának egyik slágerszava a virtualizáció, melyet a szállítók jellemzően a szerverkonszolidáció kapcsán emlegetnek. Kétségtelen előnye, hogy az alacsony kihasználtságú fizikai szervereket virtualizálva kevesebb, akár egyetlen gépre migrálva jelentős költségmegtakarítás érhető el, itt azonban nem állnak meg a virtualizáció előnyei. Amennyiben az operációs rendszer támogatja, akkor lehetőség nyílik egy rendszerkép rendelkezésére álló erőforrásokat dinamikusan, az aktuális kapacitásigényeknek allokálni, anélkül, hogy le kellene állítani.

A HP-UX 11i v3 virtualizált környezetben képes a fizikailag már telepített processzort, memóriát, perifériákat, vagy akár egész cellákat dinamikusan allokálni az igényeknek megfelelően, leállás nélkül. A HP Integrity számítógépein kétféle virtualizáció érhető el a hardveres particionáláson felül. A logikai vagy virtuális partíció, a vPar a gép erőforrásainak szoftveres feldarabolását és egy-egy virtuális géphez rendelését jelenti, míg az Integrity Virtual Machines a hardvererőforrások futásidejű megosztására is képes -- vagyis egy-egy processzor, memóriabank több rendszert is kiszolgálhat.

A két megoldás között az alapvető különbség, hogy az Integrity VM révén sokkal finomabb léptékben rendelhető erőforrás egy-egy virtuális géphez, ugyanakkor az erőforrásokért versenyt futó rendszerek nyilván korlátozott teljesítményhez jutnak -- sok alkalmazás esetében azonban ez is bőven elegendő. Az egyes alkalmazások azonban még ennél is finomabban méretezhetőek, ugyanis a HP-UX 11i v3 képes ún. konténereket létrehozni, melyekhez az erőforrásokat és a biztonsági politikát is egyedileg lehet hozzárendelni.

A virtualizált géepeket ráadásul más fizikai szerverre is lehet mozgatni a ServiceGuard segítségével, ha arra szükség nyílik egy nagyobb kapacitásbővítés, várható meghibásodás, vagy konszolidáció kapcsán -- miközben a kiszolgálás folyamatos. Az egyedi rendszerek magas rendelkezésre állásának biztosítása mellett természetesen a HP-UX 11i v3 fejlett fürtözési képességeket is felvonultat a ServiceGuard révén, így akár földrajzilag elosztott, katasztrófatűrő rendszerek építőblokkjaként is szolgálhat.

A fizikai gépekkel szemben a HP-UX 11i v3 virtualizált környezet egyértelmű előnye tehát a szerverkonszolidáción felül az informatikai rendszer szolgáltatásainak magasabb rendelkezésre állása, ugyanis leállás nélkül lehet méretezni azok kapacitásait, aminek tervezését és automatizálását integrált eszközök támogatják, valamint esetleges meghibásodás esetén is elvégezhető a megszakítás nélküli migráció másik hardverre, legyen szó hardveresen izolált celláról, vagy másik szerverről.

Az éjszakázások vége

Az üzletileg kritikus rendszerek esetében alapvetően követelmény ma már az ún. multipathing, vagyis a tárolóegységek több, redundáns kapcsolaton való elérése, és a terheléselosztás a teljesítmény optimalizálására, amire a HP-UX 11i is képes. A még magasabb rendelkezésre állás és alacsonyabb üzemeltetési költségek érdekében a HP-UX 11i v3 Dynamic Root Disk (DRD) lehetőséget nyújt operációs rendszer frissítéseit, módosításait párhuzamosan, az éles környezet futása melletti elvégzésére.

A frissítések, finomhangolások és beállítások módosításának elvégzését és tesztelését követően a rendszergazdák a számos változtatást egyetlen újraindítással termelési környezetbe állíthatják, és probléma esetén a kiindulási állapot is bármikor visszaállítható. A HP-UX 11i v3 ezzel megszüntetheti a rendszergazdák éjszakai és hétvégi túlórázását, miközben növeli a rendelkezésre állást -- mindenki jól jár, és a pénzügy is boldog.

A teljes piaci skálát lefedő, már c-Class blade formában is hozzáférhető HP Integrity szervereken futó HP-UX 11i v3 operációs rendszer tulajdonságaival kapcsolatos további részletekért látogasson el a HP weboldalára.

Készült a HP megbízásából

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.