Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 23. 12:37

APC: üzemanyagcellát az adatközpontokba!

Az üzemanyagcellákról eddig szinte csak mobil eszközök áramforrásaként beszéltünk, az APC szerint azonban az adatközpontokban is helye van a technológiának. A vállalat a napokban szerezte meg első amerikai ügyfelét, ahol generátor helyett tüzelőanyagcellás áramforrás gondoskodik a szünetmentes áramellátásról. Az InfraStruXure termékcsaládnak viszonylag új tagja a polimer-elektrolit membrános (PEM) üzemanyagcella, amely a vállalat szerint sokkal hatékonyabban hidalja át az áramkimaradásokat mint az akkumulátorok és generátorok.

[HWSW] Az üzemanyagcellákról eddig szinte csak mobil eszközök áramforrásaként beszéltünk, az APC szerint azonban az adatközpontokban is helye van a technológiának. A vállalat a napokban szerezte meg első amerikai ügyfelét, ahol generátor helyett tüzelőanyagcellás áramforrás gondoskodik a szünetmentes áramellátásról. Az InfraStruXure termékcsaládnak viszonylag új tagja a polimer-elektrolit membrános (PEM) üzemanyagcella, amely a vállalat szerint sokkal hatékonyabban hidalja át az áramkimaradásokat mint az akkumulátorok és generátorok.

Kisebb, könnyebb, környezetbarát és zajtalan

Az APC üzemanyagcellás technológiája 10-30 kilowatt között nyújt megoldást -- mondta el lapunk érdeklődésére Szarka Attila, a vállalat rendszermérnöke. Az üzemanyagcellák olyan helyeken számíthatnak sikerre, ahol helyhiány vagy egyéb épületgépészeti ok (pl. belvárosi épület emeletén elhelyezett adatközpont) miatt lehetetlen generátorokat elhelyezni, vagy elegendő mennyiségű akkumulátort beépíteni. A tüzelőanyagcellák kisebbek és könnyebben az azonos teljesítményű akkumulátoroknál, ráadásul a segítségükkel tetszőleges hosszúságú áthidalási idő érhető el, amennyiben rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű üzemanyag -- jelen esetben hidrogén, amit tartályban lehet megvásárolni.

Az üzemanyagcellák emellett környezetbarátak is, működésük mellékterméke kizárólag víz és hő, így a technológia egyáltalán nem szennyezi a környezetet. Magukban a tüzelőanyagcellákban sincsenek mérgező anyagok, míg az akkumulátorokban előfordulhatnak ilyen vegyületek. Az üzemanyagcella ráadásul hangtalanul működik, ez különösen fontos lehet például katonai alkalmazás esetén. Az üzemanyagella működéséhez szükséges hidrogént tartályokban tárolják és egy csövön vezetik be, csakúgy mintha hűtőfolyadék lenne. Egy tartály egy 10 kilowattos cellát 80 percig működtet. A működéshez hűtőfolyadék is szükséges, az üzemanyagcella hatékonysága ugyanis 50 százalék körüli, vagyis sok hőt termel


3 modul, 30 kW

Az APC adatközpontokba szánt üzemanyagcellái már több mint fél éve piacon vannak, azonban egyelőre kevés ügyfél használja őket élesben, ennek oka elsősorban a technológia frissessége és ebből adódó viszonylag magas ára: egy 10 kilowattos modul ára 25 ezer dollár beszerelési költségek nélkül. Szarka ugyanakkor hangsúlyozta, a tüzelőanyagcellák birtoklási költségei alacsonyabbak a hagyományos, azaz akkumulátorból és generátorból álló rendszerénél. Az üzemanyagcellák a generátorokkal szemben nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, karbantartási igényül minimális, ráadásul "örök életűek", vagyis nem kell őket rendszeresen kicserélni mint az elöregedett akkumulátorokat.

A következő lépés

A vállalat szerint a technológiai fejlődés következő állomása a direkt metanol üzemanyagcellák (DMFC) elterjedése lehet. A hidrogén helyett olcsóbb és kevésbé veszélyes metanollal működő cellák hatásfoka nagyobb, azonban egyelőre a metanol-utánpótlás nem megoldott. "Amint a nagy tömegű metanol gyártás és forgalmazás elindul, nagy valószínűséggel ennek a technológiának az elterjedése is várható" -- mondta Szarka Attila. Az APC laboratóriumában már régóta kísérletezik a DMFC technológiával: 5 kWh teljesítménykapacitás mellett egy direkt metanol cella tömege ötöde az akkumulátornak, működéséhez pedig mindössze 5 liter metanolra van szüksége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról