Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 17. 09:25

Érkezik az új Ubuntu Linux

A Canonical csütörtökre ígéri az Ubuntu legújabb változatát, a 7.04 (Feisty Fawn) legfontosabb újdonságai között virtualizációt támogató eszközöket találunk, többek között virtuális gépek telepítéséhez és menedzsmentjéhez.

[HWSW] A Canonical csütörtökre ígéri az Ubuntu legújabb változatát, a 7.04 ("Feisty Fawn") legfontosabb újdonságai között virtualizációt támogató eszközöket találunk, többek között virtuális gépek telepítéséhez és menedzsmentjéhez.

A Feisty Fawn kernel-alapú virtualizációt is felvonultat, ami lehetővé teszi módosítás nélküli Linux-disztribúciók virtuális gépként való futtatását, amennyiben számítógépben virtualizációt támogató Intel vagy AMD processzor van. Azt azonban még a fejlesztők is elismerik, hogy a kernel-alapú virtualizáció egyelőre még gyerekcipőben jár és a technológia afféle előzetesként került be a Feisty Fawnba. A legnagyobb Linux-disztribútorok által támogatott Xen virtualizációs köztesréteg természetesen az új Ubuntuból sem hiányzik.

A fejlesztők állítása szerint a Feisty Fawn az első Linux-disztribúció, amelyet úgy alakítottak ki hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, ha VMware-en virtuális gépként futtatják. A Canonical és a VMware közötti együttműködés eredményeképp az Ubuntu 7.04 támogatja a Virtual Machine Interface és Para-Ops szabványokat. Szerveroldalon említésre méltó fejlesztés még egy automatikus frissítőeszköz, amely segítségével az adminisztrátorok a korábbinál egyszerűbben telepíthetnek frissítéseket. A disztribúció része az Apport, amely rendszerhibák esetén -- csakúgy mint a Windows -- automatikus értesítést küld a fejlesztőknek, segítve a hibakeresést és javítást.

Desktop-oldalon az Ubuntu 7.04 legfontosabb fejlesztései közé tartozik egy Windws-migrációt megkönnyítő eszköz. Amennyiben az Ubuntut egy Windows mellé telepítjük, ez az eszköz igyekszik zökkenőmentessé tenni a két operációs rendszer közötti átjárást azáltal, hogy átveszi a Windows legfontosabb beállításait, például a böngészőben eltárolt könyvjelzőket, vagy az asztal háttérképét. További újdonság az Avahi, amely a vezeték nélküli hálózatok használatát könnyíti meg: ha valaki csatlakozik egy vezeték nélküli hálózathoz, az Avahi felkutatja és megjeleníti a hálózaton található többi eszközt, például másik PC-ket, azok megosztott könyvtárait, illetve a nyomtatókat. A fejlesztők ígérete szerint a Feisty Fawnra a korábbinál egyszerűbben lehet multimédiás kodekeket telepíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról