:

Szerző: Bizó Dániel

2007. január 15. 15:04

Bővíti magyarországi tévégyártó-kapacitását a Samsung

Múlt hét pénteken a Samsung Electronics hazai leányvállalata a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal karöltve jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy jelentős beruházással bővíti jászfényszarui televíziógyártási bázisát. Az öt év alatt összesen 20 milliárd forintot elnyelő egy új üzem létesítésével az LCD-televíziók termelésének kapacitását kívánják megnövelni. Az anyavállalat ezenkívül erős negyedévről számolt be, és többek között közölte, hogy mind volumen, mind árbevétel tekintetében a legnagyobb tévégyártó.

[HWSW] Múlt hét pénteken a Samsung Electronics hazai leányvállalata a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal karöltve jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy jelentős beruházással bővíti jászfényszarui televíziógyártási bázisát. Az öt év alatt összesen 20 milliárd forintot elnyelő egy új üzem létesítésével az LCD-televíziók termelésének kapacitását kívánják megnövelni. Az anyavállalat ezenkívül erős negyedévről számolt be, és többek között közölte, hogy mind volumen, mind árbevétel tekintetében a legnagyobb tévégyártó.

Lee June Young, a vállalat hazai vezetője elmondta, hogy magyarországi beruházás a Samsung európai LCD-tévé piacon való vezető szerepét hivatott erősíteni. A jászfényszarui gyár 2005-ben 177,5 milliárd forint értékben értékesített televíziókat, melyből 136 milliárdot tett ki az összesen 34 országba irányuló export. A tavalyi volumen elérte a 3,2 millió készüléket, melynek nagyobb részét LCD-tévék tették ki, kisebb részét katódsugárcsöves modellek. A gyár kapacitása jelenleg eléri a heti 100-110 ezret, ami évi 5 milliót jelent. A Samsung világszerte 24 millió televíziót tervez eladni idén, ebből 11 millió LCD- és 2,5 millió plazmatévével -- a jászfényszarui bázis tehát igen jelentős kapacitással bír.

A jászfényszarui telepet 1990-ben szerezte meg a Samsung az Oriontól, majd a lépcsőzetes bővítéseket követően 1998-ban a vállalat angliai gyártósorai is ide kerültek, így a kapacitás ekkor elérte az évi 1 millió darabot. Az LCD-tévék termelése 2004 szeptemberében indult be. A jelenlegi gyár 27 ezer négyzetméteres, és mintegy 2000 embernek ad munkát. Az elképzelések alapján az idei év közepén megnyíló új, 18 ezer négyzetméteres üzem az évtized végére éri el a teljes kapacitását. A beruházás a tervek szerint mintegy 1000 új munkahelyet fog teremteni, melyek betöltésére a Samsung a tágabb régióban toboroz folyamatosan embereket, ahogyan haladnak az építkezések, és a gyártósorok fokozatos telepítésével növekszik a munkaerőre való igény.

Európa a világ legnagyobb LCD-tévé piaca, nagyjából a globális volumen 40 százalékát szívja fel. A kereslet éves léptékben robbanásszerű növekedése miatt a gyártóknak szakadatlan beruházásokat kell eszközölniük a piacrészesedés megtartása vagy szerzése érdekében -- a szintén dél-koreai LG Electronics például korábban hangoztatta, hogy idén európa vezető LCD- és plazmatévé gyártójává kíván válni. A vállalatok jellemzően Kelet-Európát, főként Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot választják helyszínként, innen látva el a nyugat-európai piacokat. A DisplaySearch szerint tavaly 45 millió LCD-tévé talált gazdára világszerte, mely szám idén 70 millióra növekszik, ami tendenciózusan magasabb az iSuppl által megadott 40 és 62,5 milliós mutatóknál.

A Samsung hasonló méretű befektetésről számolt be tavaly szeptemberben. A televíziógyártóknak beszállító Samsung SDI gödi telephelyén végez bővítést, mintegy 72 millió euró (~20 milliárd forint) értékben, melynek keretén belül az áprilisra elkészülő új, 20 ezer négyzetméteres üzemben plazmamodulok előállítását végzik, havi 60 ezres kapacitással, melyeket aztán számos vállalat európai televíziógyárába szállítanak végső beszerelésre. Ez a befektetés 530 új munkahelyet ígér.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.