Szerző: Ady Krisztián

2007. január 10. 10:17

Megérkezett az Apple iPod-telefonja

Amikor a legnagyobb lapok, köztük a Wall Street Journal is megszellőztették, hogy az Apple helyi idő szerint este hatkor bejelenti korábban iPhone néven emlegetett, lényegében második generációsnak is tekinthető iPod-telefonját, már szinte teljesen biztosak lehettünk abban, hogy a vállalat legújabb terméke nagyot fog durranni. Az iPhone -- ha ez lesz a neve -- végül jött, látott és első blikkre is sokakat meggyőzött.

[HWSW] Amikor a legnagyobb lapok, köztük a Wall Street Journal is megszellőztették, hogy az Apple helyi idő szerint este hatkor bejelenti korábban iPhone néven emlegetett, lényegében második generációsnak is tekinthető iPod-telefonját, már szinte teljesen biztosak lehettünk abban, hogy a vállalat legújabb terméke nagyot fog durranni. Az iPhone -- ha ez lesz a neve -- végül jött, látott és első blikkre is sokakat meggyőzött.

Egyelőre csak Amerikában

Az új termék neve egyelőre még kérdéses, még Steve Jobs is óvatosan fogalmazott, de a jelek szerint a Cisco és az Apple elméletileg bármikor aláírhatják a megállapodást az iPhone név használatáról -- a Cisco Linksys divíziója ugyanis december közepén már piacra dobott egy terméket az iPhone néven. Az Apple zenetelefonja végül megcáfolva minden korábbi pletykát egy alaposan átdizájnolt készülék lett az első generációhoz, a csúfosan megbukott Motorola Rokr készülékhez képest.

iPhone
Kép: Engadget.com

Az Apple saját fejlesztésű, egyelőre ismeretlen gyártótól származó iPhone-ja egy hatalmas, 3,5 hüvelykes, 480 x 320 pixeles érintőképernyőjű készülékként született meg, mely júniustól lesz kapható az Egyesült Államokban, a Cingular Wireless kínálatában. Az iPhone-t két változatban, a 4 gigányi flashmemóriával ellátott iPhone-t 499 dollárért, a 8 gigás verziót pedig 599 dollárért lehet majd hazavinni két éves rabsággal és előfizetéssel. Európába várhatóan az év végén lesz kapható az Apple zenetelefonja.

Az iPhone-on az Apple szerint a Mac OS X operációs rendszer fut, de hogy ez egy végletekig lebutított valódi Mac OS X operációs rendszert jelent, vagy egy azzal megegyező felületet nyújtó, például linuxos platformot, egyelőre a sajtóközlemények jótékony homályába vész. Ahogyan az sem ismert, hogy a készülék alkalmas lesz-e külső fejlesztők által készített alkalmazások futtatására. A telefon egy jól megtermett okostelefon méreteivel bír, 11,5 cm magas, 6,1 cm széles, viszont csupán 11,6 mm vékony, ez tuóbbi igen impresszív érték. Talán ennek köszönhető, hogy memóriakártyás bővítési lehetőség már nem fért el a készüléken.

A beépített, négysávos GSM-telefon EDGE mobil adatátviteli technológiát is támogat, az Apple ígérete szerint később harmadik generációs változat is érkezik majd a készülékből. A 3G-s változat megérkezéséig a beépített Wi-Fi csatolóval érhetünk el élvezhető sebességet a Safari webböngésző és e-mail kliens használata során. A beépített, nem cserélhető akkumulátor az Apple szerint 5 órányi telefonálást és 16 órányi zenelejátszást bír el egyetlen feltöltéssel.

Coolságok

Az iPhone felületét úgy alakították ki, hogy ceruza használata nélkül, egyetlen ujjal kezelhető legyen minden funkciója -- a készülék lelkét az iPhone esetében is az apró, mások által meg nem valósított ötletek adják. Ilyen például az is, hogy a telefont a fülünkhöz emelve kikapcsol a kijelző és az érintőpanel, illetve a szenzorok azt is érzékelik, ha a készüléket fektetett módban használjuk. Ebben az esetben az iPhone automatikusan elfekteti a kijelző tartalmát is.

Az Apple weboldala sajnos nem túl bőbeszédű az egyes funkciókkal kapcsolatosan, így többek között az sem ismert, hogy a telefonba épített iTunes vajon képes-e a beépített Wi-Fi csatlakozón keresztül dalokat letölteni az Apple online zeneboltjából, avagy csak az említett PC-s és Mac-es szinkronizálással lehet a dalokat a zenetelefonra tölteni. A felmerülő kérdésekre valószínűleg a júniusi megjelenésig megérkeznek a válaszok is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról