Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 17. 10:45

Új virtualizációs megoldás az UltraSPARC T1-es szervereken

Januártól a Sun UltraSPARC T1 processzoros rendszereken is lehet majd logikai domaineket létrehozni, ehhez egy novemberben megjelenő Solaris-frissítés és egy firmware-frissítés kell majd. A technológia némi késéssel érkezik a piacra, az UltraSPARC T1 bejelentésekor a Sun még azt ígérte, 2006-ban elérhető lesz.

[HWSW] Januártól a Sun UltraSPARC T1 processzoros rendszereken is lehet majd logikai domaineket létrehozni, ehhez egy novemberben megjelenő Solaris-frissítés és egy firmware-frissítés kell majd. A technológia némi késéssel érkezik a piacra, az UltraSPARC T1 bejelentésekor a Sun még azt ígérte, 2006-ban elérhető lesz.

A Sun SPARC-szerverein a felhasználók már évek óta létrehozhattak fizikai partíciókat külön operációs rendszer instanciák számára, amelyek négy vagy több processzorból állhattak. Virtualizáció tekintetében a másik véglet a tavaly megjelent Solaris 10, amelyben megjelent az ún. container technológia, amely egyetlen operációs rendszert képes az alkalmazások felé önálló instanciáknak mutatni. Granularitását tekintve e két módszer közé ékelődik be a logikai domain technológia.

Az LDom (Logical Domain) egyetlen UltraSPARC T1 processzoron 32 operációs rendszer párhuzamos futtatását teszi lehetővé, vagyis a lapka által kezelt minden egyes utasításszál különféle operációs rendszerhez tartozhat. A jövőre várható Niagara 2 nyolc magja egyenként 8 utasításszálat kezel majd, ezeken a processzorokon már 64 logikai domain is létrehozható lesz. Az LDom technológia a 2008-ban érkező Rock processzorokon is működik majd.

A Sun eközben az AMD Opteron processzoros Sun Fire rendszerein működő virtualizációs technológián dolgozik, amely a hírek szerint a Xen technológiáján alapul majd és 2007 elejétől lesz elérhető a Solaris frissítéseként. Ez lehetővé teszi majd a Solarissal párhuzamosan akár Linux futtatását is, később pedig akár windowsos virtuális gépek is futtathatók lesznek az x86-os Sun szervereken. Ugyanebben a frissítésben jelenik meg az a korábban Janus kódnéven emlegetett megoldás, amely lehetővé teszi linuxos alkalmazások futtatását egy solarisos konténerben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról